Steenschotten terras: stappenplan, prijs, ...
Wil je een tijdelijk terras aanleggen in je tuin? Of hou je het graag budgetvriendelijk én tegelijk sfeervol? Dan is een terras met steenschotten een interessante optie. Als je erg handig bent, kan je zo’n terras bovendien ook zelf aanleggen. Ontdek hier alvast een handig stappenplan, de gemiddelde kosten, … van zo’n steenschotten terras!
Ga snel naar:
Waarop letten bij een steenschotten terras?
Kostprijs van een steenschotten terras
Hoe terras met steenschotten leggen?
Welke interessante alternatieven?
Waarom kiezen voor een steenschotten terras?
Steenschotten zijn grote, robuuste planken gemaakt van hardhout of soms ook zachthout. Deze platen werden oorspronkelijk gebruikt in fabrieken om stenen op te drogen. Je ziet zulke (tijdelijke) terrassen ook vaak op muziekfestivals, pop-up bars, … Maar ook in jouw tuin zijn ze een goedkope oplossing om een stijlvol terras aan te leggen. Je profiteert onder meer van deze voordelen:
- Duurzaam & ecologisch: leg je steenschotten als terras? Dan hergebruik je materialen op een duurzame manier. De steenfabrieken wisselen om de 2 à 5 jaar van steenschotten, maar daarna zijn de planken nog jaren goed voor gebruik. Je geeft de steenplaten een tweede leven in je tuin, waardoor je een goede zaak doet voor het milieu.
- Lange levensduur: kies je voor steenschotten in hardhout als azobe? Dan mag je rekenen op een levensduur tot wel 20 jaar. Aangezien het om een relatief budgetvriendelijke oplossing gaat, ben je met zulke hardhouten platen dus zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Steenschotten in naaldhout zijn nog goedkoper, maar gaan gemiddeld slechts 10 jaar mee.
- Onderhoudsvriendelijk: de meeste houtsoorten zijn zeer makkelijk in onderhoud. Je kiest best wel voor geschuurde steenschotten om splinters te voorkomen. Regelmatig eens borstelen is al voldoende om je steenschotten terras in goede staat te houden. Ook algen en schimmels verwijder je best tijdig.
- Unieke uitstraling: deze unieke ondergrond zorgt voor een warme, karakteristieke stijl in je tuin. Het is de ideale keuze om een gezellige tuinbeleving te creëren met een beperkt budget.
Lijkt een steenschotten terras iets voor jou? Neem contact op met een specialist om de opties voor jouw terras en tuin te bespreken. Ontvang nu meerdere voorstellen via onze offertedienst.
Waarop letten bij een steenschotten terras?
Een terras met steenschotten is natuurlijk niet even duurzaam als keramische tegels, gepolierde beton, … Maar als je rekening houdt met enkele aandachtspunten creëer je met zulke platen een duurzaam terras zonder je blauw te betalen. Vooral met deze factoren moet je rekening houden:
- Behandeling: zorg zeker voor een goede behandeling van het hout. De steenschotten zijn bestand tegen veel, maar ze kunnen wat verweerd zijn. Laat je steenschotten terras dus mooi opschonen en zeker ook opschuren (als dat nog niet gebeurd zou zijn).
- Legplan: steenschotten zijn zwaar. Je hebt dus een stevige, vlakke ondergrond nodig om zo’n terras te plaatsen. Idealiter laat je een fundering van gebroken betonpuin en stabilisatiezand aanleggen om de platen op te plaatsen. Een ervaren vakbedrijf werkt graag zo’n legplan voor je uit.
- Kwalitatief hout: ongeschuurde steenschotten in zacht naaldhout zullen sneller rotten en versplinteren. Hetzelfde geldt voor de houten onderbalken van je raamwerk. Je kiest dus best voor platen in duurzaam hardhout om lang van je terras met steenschotten te genieten.
- Omgeving: een steenschotten terras past misschien niet overal. Zorg dat het terras een harmonieus geheel vormt met je woning en je tuin. Denk ook goed na over de locatie van het terras. Leg je het in de buurt van je woning of liever iets verder in je tuin?
Kostprijs van een steenschotten terras
Hoeveel kost een terras met steenschotten? De kostprijs hangt af van de uitvoering van de steenschotten en de omvang van je terras. Voor welke houtsoort kies je en welke behandeling laat je uitvoeren? Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen 25 en 100 euro per steenschot (excl. btw, excl. plaatsing). Je bepaalt dus zelf hoeveel je wil betalen voor zo’n steenschot terras.
Benieuwd naar de totale prijs? De steenschotten kan je relatief snel laten plaatsen door een vakspecialist. Daardoor vallen de arbeidskosten voor een steenschotten terras goed mee. Ontvang enkele persoonlijke prijsvoorstellen en krijg advies op maat voor je tuin en terras. Start je aanvraag hier.
Hoe terras met steenschotten leggen?
De steenschotten zijn relatief eenvoudig te leggen. In principe kan je dus zelf aan de slag, maar denk er wel aan dat je een egale ondergrond, een stabiele houten onderconstructie, … nodig hebt. Kortom, er komt bij de plaatsing toch iets meer kijken dan je zou denken. Een ervaren vakspecialist gaat als volgt te werk:
-
Fundering aanleggen
Een specialist zal zich goed voorbereiden om de steenschotten te leggen. Een goede en stabiele ondergrond is dan ook essentieel. Hij graaft de bodem een stukje uit en vult deze met 15 cm gebroken betonpuin en 5 cm stabilisatiezand. Een specialist werkt alle oneffenheden weg om het terras op een goede manier aan te leggen. Wil je liever geen fundering laten aanleggen? Dan kun je ook kiezen voor een worteldoek met stoeptegels als minimale ondergrond.
-
Steenschotten terras leggen
Een vakspecialist begint met een raamwerk te plaatsen op de fundering. Deze houten balken creëren een zwevend terras voor de steenschotten. Dit kan je laten doen met kwalitatief hout als azobe of douglas om schade door vocht en houtrot te vermijden. Vervolgens worden de steenschotten stevig vastgezet met speciale vlonderschroeven die roestvrij zijn en lang genoeg om de dikke planken goed te verankeren.
-
Steenschotten terras afwerken
Tot slot volgt de afwerking. Je kunt aan de specialist vragen om je terras te laten oliën of beitsen. Ben je je steenschotten terras na een tijdje beu? Dan kun je de houten panelen nog altijd gebruiken als compostbak, scheidingswanden of zelfs voor een tuinhuis. Op die manier zijn je steenschotten nooit verloren. Laat je informeren door een ervaren specialist en bekijk samen de unieke mogelijkheden voor jouw tuin.
Interessante alternatieven
Zijn steenschotten niet meteen jouw ding? Afhankelijk van jouw budget en je persoonlijke smaak kan je natuurlijk nog tal van andere keuzes maken. We zetten enkele populaire mogelijkheden op een rij:
1. Houten terras
Een terras in hout is weer helemaal terug van weggeweest. Hout is een warm en natuurlijk materiaal dat bovendien makkelijk te bewerken is. Je hebt ook keuze uit vele houtsoorten: thermowood, tropisch hardhout of Europees hout. Binnen deze soorten heb je dan nog vele specifieke keuzes. Voor elk wat wils dus. Een houten terras laat je snel en eenvoudig plaatsen door een specialist of je kunt zelf aan de slag met handige houten tegels.
2. Composiet terras
Wil je de look van hout combineren met de voordelen van kunststof? Dan is een composiet terras de optie voor jou. De composiet terrasplanken koppelen de beste eigenschappen van hout aan de duurzame kwaliteiten van kunststof. Je vindt ze in de meest uiteenlopende patronen en motieven. Afhankelijk van de toepassing en je voorkeur kan je ook groeven in het composiet laten aanbrengen. Hierdoor zijn de terrasplanken slipvast en pas je ze eenvoudig toe rond vijvers en zwembaden.
3. Betonnen terras
Voor een nieuw terras denk je misschien niet meteen aan beton. Toch is gepolierd beton door zijn verscheidenheid aan kleuren en afwerkingen zeer geschikt om een sfeervol en modern terras mee te creëren. Een betonnen buitenvloer past perfect bij een moderne woning, maar je kan zo’n terras met elke woonstijl combineren.
4. Natuursteen terras
Wil je eerder een lichte kleur voor je terras? Dan zijn tegels in natuursteen een uitstekende keuze. Voor buitentoepassingen heb je een afgewerkte tegel waarbij het oppervlak ruwer is om de slipvastheid te vergroten. Dit kun je laten doen door de stenen te laten zandstralen, trommelen, vlammen of hameren. Verder heb je nog vele mogelijkheden met de ondergrond, dikte van de tegel en het legpatroon.