Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Taxus snoeien: hoe en wanneer?

De taxus is een groene winterharde haagplant die makkelijk te verzorgen is. Het is een langzame groeier en hierdoor is je taxus snoeien een klusje dat je slechts eenmaal per jaar hoeft te doen. In dit artikel kom je te weten hoe en wanneer je een taxus best snoeit.

 

taxussnoeisel Wanneer taxus snoeien?

Een taxus snoeien doe je best één keer per jaar. Je kan dit doen in mei/juni of in augustus/september. Als je hem in augustus scheert, dan bot hij in het voorjaar weer mooi uit. Het rigoureus terugsnoeien moet je in de wintermaanden doen omdat de takken dan voldoende gelegenheid krijgen om zich te herstellen maar het mag zeker niet (meer) vriezen.

Het duurt ongeveer twee jaar voordat een rigoureus teruggesnoeide haag weer mooi dicht is gegroeid.

Taxus laten snoeien? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Hoe taxus snoeien?

Taxus snoei je op dezelfde wijze als andere groenblijvende hagen. Om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan, snoei je de haag bovenaan best wat smaller.

Een haag recht snoeien leer je door ervaring. Ben je echter niet zo’n ervaren snoeier, dan kan je een lange lat en een waterpas gebruiken om de heg aan de bovenkant mooi vlak te knippen. Je kan ook een koord spannen tussen twee palen. Zorg wel dat de koord strak gespannen staat. Een ander hulpmiddel is een houten frame dat je over de heg plaatst. Bij het snoeien weet je dan precies hoe diep je kan gaan. Je zet het over de heg heen en tijdens het scheren verschuif je het iedere keer een beetje.

 

Welke snoeischaar gebruiken?

Een handschaar is altijd makkelijk om in huis te hebben en je kan er prima een taxushaag mee snoeien. Zeker voor vormsnoei is een handschaar erg handig. Zorg er wel voor dat de messen goed scherp zijn. Koop een schaar die niet te zwaar is en goed in de hand ligt. Met een goede handschaar doe je zeer lang en het maakt het snoeiwerk een stuk aangenamer, dus je bezuinigt beter niet op kwaliteit.

Heb je een grote taxushaag, dan zal je veel plezier ondervinden aan een mechanische (elektrisch of op benzine)  heggenschaar. Het aanbod aan dit soort scharen is vrij uitgebreid (elektrisch, met accu of met benzinemotor). Hou er bij aanschaf wel rekening mee dat sommige apparaten behoorlijk zwaar zijn. Wanneer je niet vaak met dergelijke apparaten werkt, kan het soms lastig zijn om ze gedurende lange tijd onder controle te houden. Kies dus een apparaat dat goed bij je past en waar je je prettig bij voelt.

Meer info en prijzen van taxus snoeischaren vind je in dit artikel.

snoeien taxus

 

Vormsnoei taxus

Een taxus is een langzame groeier en leent zich, net als een buxus, goed voor vormsnoei. In vorm gesnoeide taxussen vind je vaak terug in parken, paleistuinen en andere sterk gecultiveerde omgevingen. Allerlei vormen zijn mogelijk, bijvoorbeeld dierenvormen, kubussen, piramides, kegels en bolvormen. Vaak gebruiken hoveniers hulpmiddelen om de plant in de juiste vorm te krijgen. Meestal zijn dit gaasvormen die over de nog jonge taxusplanten worden gezet. De takken gaan dan in de juiste vorm groeien en bij het snoeien vormt het gaas een handige begrenzing.

taxus vormsnoei

 

 

Taxus gratis laten snoeien

Tot voor kort kon je grote taxushagen gratis laten snoeien. De naalden van de taxus baccata bevatten namelijk baccatine, een chemische stof die gebruikt wordt als medicijn tegen kanker. De meeste baccatine bevindt zich in de jonge uitlopers van de taxus. Om één chemokuur te produceren heeft men ongeveer 1m³ aan snoeiafval nodig.

Er zijn verschillende organisaties die zich bezig houden met het inzamelen van taxussnoeisel en met het gratis snoeien van hagen. Tegenwoordig is er echter een overaanbod waardoor deze dienst de laatste jaren niet meer aangeboden wordt. Je kan uiteraard ook beroep doen op een professionele snoeier. Dan ben je zeker dat je taxus gesnoeid zal worden volgens jouw wensen.

 

taxus-snoeien Mooi maar erg giftig

Een goed onderhouden taxushaag is erg mooi en gaat een leven lang mee. Wil je een taxushaag gaan aanplanten, houd er dan rekening mee dat je dit niet doet in of naast gebieden waar ook schapen, paarden of koeien grazen. Deze dieren willen al eens snoepen van de jonge taxusscheuten en moeten dat vervolgens met de dood bekopen. De naalden van de taxus zijn erg giftig en een dier hoeft er maar een paar van binnen te krijgen om eraan dood te gaan.

Bij het snoeien dien je hier ook rekening mee te houden. Gooi snoeiafval van de taxus dus nooit op een plek waar dieren bij kunnen! Kijk ook uit met nieuwsgierige honden of katten of kleine kinderen die de rode besjes kunnen zien als snoepje. Het vruchtvlees zelf is niet giftig maar de pitjes zijn dat wel. Zolang deze bitter smakende pitjes worden uitgespuugd is er geen probleem maar wanneer kinderen de pit inslikken kunnen er problemen ontstaan omdat het maagzuur het zaadomhulsel gaat verteren. Hierdoor komen giftige stoffen uit de pit vrij.

Vogels kunnen wél zonder problemen taxusbessen eten omdat de pit niet verteert in hun maag.

3.9/5 - (13 stemmen)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
5 reacties
3.9/5 - (13 stemmen)
 • Welvaarts
  Ik heb in januari taxus geplant 120m. Gaande van 120cm tot 200cm. Mogen die in juni al gesnoeid worden ?
  Beantwoorden
  • Buldit
   Snoeien kort na het planten is zeker een goed idee. Bij het verplanten zijn de wortels ook ingekort zodat ze moeilijker dezelfde hoeveelheid voeding kunnen produceren. Door te snoeien ontlast je de taxus dus zodat hij zich eerst goed kan inwortelen.
   Beantwoorden
 • Anthony Verbeke
  Ik heb een 6 tal jaar geleden een kersenboom geplant op ongeveer 60cm van mijn taxushaag. Dit jaar had ik voor het eerst kersen,was er wel niet volledig gerust in of die kersen wel eetbaar zijn.Ook verliest de boom in juli al bijna al zijn bladeren,kan dit komen door de geringe afstand tussen haag en boom?
  Beantwoorden
  • Buldit
   Een kersenboom staat er om gekend dat hij enkel goed kan groeien in de juiste grond. De oorzaak kan dus perfect elders te zoeken zijn. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over de eetbaarheid door de nabijheid van de taxus.
   Beantwoorden
 • HUGO CORTHALS
  Onze taxushaag is meer dan 40 meter. Komen ze nog gratis taxus snoeien om medicijnen van te maken?
  Beantwoorden
Lees ook
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
hagen scheren
Haag snoeien: wanneer & hoe?
appelboom
Appelboom snoeien: tips
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
bomen snoeien
Bomen snoeien
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips