Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Bomen snoeien

Dat regelmatig snoeien belangrijk is voor de gezonde groei van een boom of struik, dat weten we inmiddels wel. Snoeien doet immers groeien! Maar hoe kan je nu best bomen snoeien en wanneer? We leggen het je uit.

 

Wanneer bomen snoeien?

De periode waarin je een boom best kan snoeien is afhankelijk van de boomsoort en de mate waarin je wil snoeien. Knotbomen zoals een eik, els of populier kan je best in de periode november tot en met februari snoeien. Leibomen (kastanje, haagbeuk, plataan, linde) en fruitbomen (appel, peer, pruim) kan je ook nog in maart snoeien, dus van november t/m maart.

De zogenaamde ABC bomen zoals de esdoorn, berk en haagbeuk mag je niet in de winter snoeien. Ze gaan dan, ondanks de koude, erg ‘bloeden’ en verliezen veel sap via de snoeiwonden. Dit heeft te maken met de sapstromen in de boom. ABC bomen vormen dus een uitzondering en je moet ze net snoeien wanneer ze volledig in blad staan (juni t/m oktober).

 

Snoeiagenda bomen

Knotbomen: november tot en met februari (meestal volstaat eens in de vijf jaar snoeien)
Leibomen: november tot en met maart (jaarlijks snoeien)
Fruitbomen: november tot en met maart (jaarlijks snoeien)
ABC bomen snoeien (esdoorn, berk, haagbeuk, noot): alléén in de zomermaanden (juni t/m oktober)

 

Lichte onderhoudssnoei (zomersnoei) kan je doen in de periode juni tot eind oktober. De takken lopen dan weer mooi uit en door het snoeien kan er overal voldoende licht in de boom komen. Let op: pruimenbomen snoei je best in de periode van juli tot en met september. Ben je niet zeker over de correcte snoeiwijze, dan kan je ook snoeiwerken uitbesteden. Vrijblijvende offertes van tuinaannemers uit jouw regio kan je hier aanvragen.

bomen snoeien

 

Aandachtspunten bij het snoeien

Bomen snoeien is best een kunst en het vergt dan ook de nodige ervaring om het onder de knie te krijgen. Vooral fruitbomen vragen het nodige inzicht, tenminste wanneer je een goede verhouding tussen groeitakken en vruchttakken wil hebben.

Er zijn boeken vol geschreven over bomen snoeien en je kan nagenoeg overal wel een snoeiworkshop volgen. Het is dan ook lastig om kort uit te leggen hoe je dit moet doen. Wel kunnen we je een aantal tips geven zodat je beginnersfouten kan vermijden.

snoeien bomen Gebruik scherp gereedschap: hiermee voorkom je het ontstaan van rafelige wonden waar schimmels en bacteriën in gaan groeien.
Haal dubbele knopen (concurrenten) zoveel mogelijk weg. Zou houd je één hoofdtak over die recht omhoog groeit.
Snoei niet meer dan een derde van de kroon in één keer weg. Als je te veel wegsnoeit, gaat de boom waterloten aanmaken. Dit zijn rechtopstaande takken die erg snel groeien en die geen vruchten zullen dragen.
Snoei dood hout altijd weg en voorkom dat takken tegen elkaar aan gaan schuren.
Snoei fruitbomen niet bij regenweer. De wonden zijn dan extra gevoelig voor aantasting door schimmels waardoor je meer kans hebt op vruchtboomkanker.

 

Let op!

Een veelgemaakte fout bij het snoeien is dat men te ver boven een knop snoeit. Je snoeit best zo dicht mogelijk bij de knop. Het snijvlak van de snede moet net tot iets boven de nieuwe knop lopen. Snoei hierbij altijd schuin zodat het vocht goed van het snijvlak kan lopen.

 

Snoeiwonden behandelen of niet?

Bomen snoeien brengt soms snoeiwonden met zich mee voor een boom. In principe hoef je niet al te grote snoeiwonden van een boom niet te behandelen, zeker niet wanneer je in de juiste periode snoeit. Het kost de boom wel enige reserves om de wond op natuurlijke wijze af te sluiten maar meestal lukt dit goed op eigen kracht.

Wanneer je in de verkeerde periode snoeit, bijvoorbeeld een berk (ABC boom) in de winter, dan kan de boom veel sap verliezen. Het is lastig om dit proces te stoppen omdat de druk waarmee het sap naar buiten wordt geduwd vrij groot is. Een wondafdekmiddel blijft dan lastig zitten of het sluit juist te veel af. Hierdoor blijft het vocht in de wond opgesloten, wat weer tot rotting kan leiden.

 

snoeiwonden

Toch kan het soms wel nuttig zijn om snoeiwonden af te dekken, bijvoorbeeld bij steenvruchtenbomen zoals abrikoos, kers, perzik of pruim. Deze soorten zijn gevoelig voor de loodglansziekte en door het gebruik van een wondmiddel met schimmeldodende werking, kan je soms voorkomen worden dat deze ziekte optreedt. Ook kan je er in bepaalde gevallen vruchtboomkanker mee voorkomen.

Of je een snoeiwond wél of niet moet behandelen is dus afhankelijk van de boomsoort en de periode waarin je snoeit. Helaas verschillen de meningen over dit onderwerp en is er niet één passend antwoord op deze vraag. Informeer je bij een professionele boomkweker over dit onderwerp.

4/5 - (1 stemmen)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
1 reactie
4/5 - (1 stemmen)
  • Deckers Luc
    Mag deze boom gesnoeid worden in maart?
    Beantwoorden
Lees ook
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
appelboom
Appelboom snoeien: tips
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
lavendelstruik snoeien
Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips
hagen scheren
Haag snoeien: wanneer & hoe?
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer