Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Lavendel snoeien: tijdstip, werkwijze en tips

lavendel snoeien

In veel tuinen geuren en kleuren de prachtige lavendelbloemen. Deze plant staat vooral bekend om de Mediterrane sfeer die het oproept en zijn heerlijke geur. De lavendel is een ‘semi- struik’: het ziet eruit als een vaste plant, maar na een paar jaar verandert het groen in hout. Het doel van lavendel snoeien is om dit proces zoveel mogelijk te vertragen, zodat de lavendelplant zo lang mogelijk groen en compact blijft.

 

Waarom lavendel snoeien?

In veel tuinen zie je dat lavendel na een paar jaar een houterige struik wordt. Vervolgens wordt de plant gerooid en vervangen om vervolgens na een paar jaar weer hetzelfde probleem tegen te komen. De vakman op het gebied van tuinonderhoud weet precies wanneer en hoe lavendel gesnoeid moet worden. Zo wordt de plant niet houterig, blijft compact en je hebt er jarenlang plezier van.

 

Wanneer lavendel snoeien?

Voorjaar

Lavendel snoeien in het voorjaar wordt ook wel de hoofdsnoei (lees: belangrijkste snoei) genoemd. Een tuinspecialist begint met het snoeien van lavendel na de winter, als de strengste vorst achter de rug is. Meestal is dit begin april. De vakman weet als geen ander dat je niet eerder met lavendel snoeien mag beginnen, want anders beschadigt de nachtvorst de plant. Hij snoeit de lavendel totdat de plant nog ongeveer vijftien centimeter boven de grond staat. De jonge, nieuwe scheuten blijven altijd staan en vangen zo het meeste licht, waardoor de plant weer uitgroeit tot een mooie, frisse plant.

 

Zomer

Tijdens de zomer volgt een tweede beurt, na de bloei. De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit.

Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet. Zo heb extra genot van de heerlijke lavendelgeur.

 

Najaar

Het snoeien van lavendel in het najaar (meestal september) staat bekend als de vormsnoei. Het is een korte herhaling van de zomersnoei: de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en de plant wordt een beetje bijgesnoeid. Zo ontstaan er nieuwe, jonge scheuten voor de winter en wordt de lavendel ook niet zo snel kaal aan de onderkant.

 

Welke snoeischaar voor lavendel?

Lavendel snoeien doe je best met een snoeischaar met papegaaienbek of dubbelzijdige messen. Dikkere oude takken kan je snoeien met een aambeeld snoeischaar. Alle deze soorten snoeischaren vind je in de webshop.

 

lavendel

Oude lavendel snoeien

Oude lavendel snoeien doe je een paar weken na de hoofdsnoei, dus eind april of begin mei. Een vakman weet dat je vanaf drie knoppen in het oude hout lavendel moet snoeien. Met een beetje geluk ontstaan er dan ook drie nieuwe scheuten. Het doel is de oude lavendelplan te verjongen.

 

Tips voor de perfecte lavendel

  • Lavandula angustifolia: er zijn verschillende soorten lavendel. In tuincentra kom je heel vaak de Lavandula x intermedia tegen. Deze soort wordt snel groot, houterig en kaal van binnen. Vraag je raad aan een vakman? Dan zal hij je de Lavandula angustifolia aanraden. Dit is de ‘echte’ lavendel en blijft veel langer mooi.
  • Zon: lavendel houdt van zon. Het is van belang dat de lavendel op een zonnige plaats staat, in combinatie met goed doorlatende en kalkrijke grond.
  • Tijdstip: de beste tijd om lavendel te planten is het voor- of het najaar.
  • Najaarsnoei: is belangrijk omdat lavendelhout snel breekt bij regen en sneeuw.

 

 

Mest & kalk

Om lavendel goed te laten groeien is, behalve een zonnige plek en een goed doorlatende bodem, ook mest nodig. Daarnaast is ook het geven van kalk van belang. De lavendel plant gebruikt namelijk veel kalk voor de opname van voedingsstoffen. Dat maakt je lavendelplant sterker en zorgt ervoor dat ze minder snel houterig wordt.

 

 

Zelf lavendel snoeien of niet?

Lavendel snoeien lijkt zo’n eenvoudig karweitje, maar in de praktijk kan het nog wel eens tegenvallen. Veel te vaak kom je opengevallen en houterige lavendelstruiken tegen die in de verste verte niet meer lijken op de mooie lavendelvelden in de Provence. Als je het jaarlijks snoeien van de lavendel overlaat aan een vakman dan weet je zeker dat je een mooie groene en paarse lavendel krijgt. De vakman zorgt ervoor dat je altijd verzekerd bent van prachtige lavendel, waar je vele jaren van geniet.

3.8/5 - (17 stemmen)
 
Snoeiwerk uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.8/5 - (17 stemmen)
Lees ook
taxus machinaal snoeien
Taxus snoeien: hoe en wanneer?
fruitbomen snoeien
Fruitbomen snoeien: hoe en wanneer?
hagen scheren
Haag snoeien: wanneer & hoe?
bomen snoeien
Bomen snoeien
appelboom
Appelboom snoeien: tips
wanneer rozen snoeien
Rozen snoeien: wanneer, hoe en praktische tips
rode beukenhaag
Beukenhaag snoeien: hoe en wanneer
buxus snoeien
Buxus snoeien: tijdstip, werkwijze en tips