Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinhuis plaatsen

Associeer jij een tuinhuis ook met een opslagplaats voor tuingereedschap zoals grasmaaiers, heggenscharen en tuinstoelen? Dan zal je versteld staan van de grote diversiteit binnen het hedendaagse aanbod van tuinhuizen. Wat zijn de voordelen van een tuinhuis plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden? En hoeveel kost het? Dat kom je hier te weten!

Ga snel naar:
Voorafgaande vragen
Prijs tuinhuis plaatsen
Mogelijke uitvoeringen
Werkwijze tuinhuis zetten
Tuinhuis plaatsen: DIY of vakman?
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom een tuinhuis plaatsen?

Een tuinhuis is een functioneel bijgebouw dat je op meerdere manieren kan gebruiken. Waarom zou je nu precies een tuinhuis plaatsen? Enkele voordelen op een rij:

 • Extra bergruimte: in een tuinhuis plaats je alle spullen die je binnenshuis niet kan of wil opbergen. Denk aan tuinstoelen of -kussens, tuingereedschap, fietsen, … Kortom: een tuinhuis is een ideale manier om meer bergruimte te creëren.
 • Talloze toepassingen: een tuinhuis plaatsen doe je meestal niet alleen vanwege de opbergruimte. Tegenwoordig kan je een tuinhuis omtoveren tot een luxueuze tuinkamer, een buitenkeuken, een ruim tuinkantoor of zelfs een gastenverblijf.
 • Veel vormgevingsmogelijkheden: tuinhuizen en blokhutten bestaan in talloze materialen, afmetingen, kleuren en afwerkingen. Je hebt keuze uit een gevarieerd aanbod: wil je graag een modern tuinhuis dat bij jouw strakke woning past? Of gaat je voorkeur uit naar een landelijke stijl?
 • Geschikt voor elk budget: dankzij het gevarieerde aanbod heb je een uitgebreide keuze binnen elk budget. Zo is het mogelijk om een tuinhuis volledig op maat te plaatsen, maar kan je ook zelf je tuinhuis samenstellen uit verschillende prefab elementen. Die laatste optie is goedkoper.
 • Meerwaarde voor je tuin: een tuinhuis is vanwege z’n flexibele toepassingen en diverse ontwerpmogelijkheden een echte meerwaarde voor je tuin. Geniet in alle rust van de stilte en de zon in je tuinkamer of berg netjes je tuinspullen op.

Waarom vertrouwen op een timmerman? Prefab tuinhuizen kan je in diverse doe-het-zelfzaken vinden. Wil je echter volledig of gedeeltelijk maatwerk dat is afgestemd op je tuin en je woning? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt.

plaatsing tuinhuis

 

Tuinhuis plaatsen: voorafgaande vragen

Wil je graag een tuinhuis plaatsen? Zet dan eerste enkele belangrijke vragen op een rij. Deze kan je samen met een timmerman overlopen. Zo ben je zeker van een tuinhuis dat voldoet aan al je wensen.

 

VRAAG 1: waar kan ik een tuinhuis plaatsen in de tuin?

De hoeveelheid beschikbare ruimte in je tuin bepaalt in sterke mate welk soort tuinhuis je kan plaatsen. Heb je bv. voldoende plaats in je tuin? Dan kan je je tuinhuis laten plaatsen op een betonplaat. In het andere geval kan je ook kiezen voor een tuinhuis op bestaande bestrating in je tuin. Tip: hou goed rekening met je tuinindeling (bloemenperken, tuinpaden, terras, …).

 

VRAAG 2: wat is het doel van mijn tuinhuis?

Wat wil je met je tuinhuis doen? Heeft dit bijgebouw enkel een opbergfunctie of wil je er een hobbyruimte, tuinkantoor, … van maken? In het laatste geval wil je comfortabel kunnen bewegen en moet de ruimte ook gezellig in te richten zijn. Bovendien bepalen de grootte van je tuin en de beschikbare ruimte ook wat je met je tuinhuis kan doen. Je hebt bv. meer ruimte nodig om een tuinhuis met overkapping te plaatsen.

 

VRAAG 3: welk soort tuinhuis wil ik?

Een mooi vormgegeven tuinhuis is een echte blikvanger. Daarbinnen heb je talloze mogelijkheden qua materialen, kleuren, dakvormen, stijlen, … We maken een onderscheid tussen een tuinhuis op maat en een tuinhuis gedeeltelijk op maat:

 • Tuinhuis op maat: bij een tuinhuis op maat heb je absolute keuzevrijheid rond de vormgeving van jouw tuinhuis. Een schrijnwerker helpt je hierbij graag verder: als jij het kan dromen, kan hij het vast realiseren.
 • Tuinhuis gedeeltelijk op maat: in dit geval stel je op basis van prefab elementen een tuinhuis samen. De keuze is hierbij beperkt tot standaard maten, kleuren en materialen. De kostprijs ligt lager dan bij volledig maatwerk.

 

VRAAG 4: door wie laat ik mijn tuinhuis plaatsen?

Kies je ervoor om een tuinhuis te laten samenstellen door een ervaren schrijnwerker? Of steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Met een vakman is een uniek en volledig op maat uitgewerkt project mogelijk, terwijl je als doe-het-zelver minder betaalt, maar relatief beperkt bent qua keuzemogelijkheden.

 

VRAAG 5: heb ik nog andere vereisten?

Sta nog even stil bij de vraag of je nog andere eisen stelt aan je bijgebouw en bespreek deze op voorhand met je schrijnwerker. Hoe eerder hij van je plannen op de hoogte is, hoe beter hij deze in het ontwerp kan verwerken. Heb je bv. elektriciteit en stromend water nodig? Wil je een tuinhuis laten plaatsen met een overkapping?

 

Tuinhuis laten plaatsen? Vertrouw op een timmerman!

Met het ontwerp van een tuinhuis kan je vrijwel alle kanten uit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. De mogelijke uitvoeringen kunnen namelijk verschillen van schrijnwerker tot schrijnwerker. Door goed te vergelijken, krijg je een breed beeld van de opties en kan je een doordachte keuze maken op maat van jouw situatie en wensen.

Tuinhuis kopen en laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis 2 à 3 offertes op maat bij buitenschrijnwerkers actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Prijs tuinhuis plaatsen

De kostprijs van je tuinhuis hangt af van verschillende factoren. De grootte en complexiteit van het ontwerp, de gebruikte materialen, de afwerking, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Tuinhuis op maat: 2.500 à 30.000 euro (excl. btw & fundering, incl. plaatsing)
 • Tuinhuis gedeeltelijk op maat: 1.000 à 10.000 euro (excl. btw & fundering, incl. plaatsing)
 • Fundering plaatsen: gem. € 80 per m² (excl. btw & plaatsing)

Precieze prijsvoorstellen op maat? Dit zijn slechts richtprijzen. Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat van je project? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt. Vul het aanvraagformulier in

 

Mag ik een tuinhuis plaatsen zonder vergunning?

Ja, bijhorende bouwwerken zijn bijna altijd vergunningsvrij. Daartoe behoren o.a. een overkapping, een serre of schuur, huisvesting voor mantelzorg, … en een tuinhuis. Dit zijn de regels waaraan je je moet houden om vergunningsvrij een tuinhuis te plaatsen:

 • Je mag alleen op een specifiek percentage van het achtererf vergunningsvrij bouwen. Voor een bijgebouw op je voorerf is wel een vergunning vereist.
 • Het is niet toegestaan de maximaal toelaatbare bouwhoogte van de bijhorende bouwwerken te overschrijden. De precieze afmetingen en hoogtes staan in verhouding met je woning. Deze moet je zelf berekenen of laten bepalen door een professional.

LET OP: vergunningsvrij bouwen betekent niet dat je regelvrij kan bouwen. Daarom raden we je aan om je project altijd eens bij de gemeente voor te leggen. Zij kunnen je meer informatie verschaffen over de specifieke regelgeving.

 

Mogelijke uitvoeringen

Hoe kan je je tuinhuis vormgeven? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

 • Constructietype: kies je voor een tuinhuis met panelen? Of vind je een blokhut mooier? Het eerste type is opgebouwd uit een houten raamwerk waartegen de wanden bevestigd worden. Bij een blokhutsysteem worden de planken in elkaar gestapeld, wat resulteert in het charmante uiterlijk van een echte blokhut.
 • Materialen: het meest gebruikte materiaal voor een tuinhuis is hout. Tegenwoordig zien we ook vaker tuinhuizen in metaal, kunststof, composiet of zelfs bakstenen opduiken. Deze materialen zijn onderhoudsarm en hoef je niet te beitsen of te vernissen.
 • Dakvormen: alle beschikbare daktypes voor een woning kunnen ook je tuinhuis karakter geven. Zijn een plat dak of een hellend dak voor jou te doorsnee? Dan heb je nog de keuze uit een zadel-, piramide- of een lessenaarsdak.
 • Dakbedekking: kies uit diverse types dakbedekking om je bijgebouw af te werken. Platte daken krijgen vaak een dak in roofing of EPDM. Bij hellende daktypes heb je betrekkelijk meer keuze. Vooral diverse dakpannen, dak- en golfplaten zijn populair en makkelijk te plaatsen.
 • Stijl & vormgeving: welke uitstraling moet je bijgebouw krijgen? Wil je een pittoresk tuinhuisje of eerder een strakke, moderne tuinkamer met grote raampartijen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw tuinhuis? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere buitenschijnwerkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

tuinhuis plaatsing

 

Hoe tuinhuis plaatsen?

Een timmerman heeft al je suggesties en ideeën verwerkt in een ontwerp. Nu is het tijd om je tuinhuis te plaatsen. Je vakman volgt daarbij de onderstaande stappen:

 1. Ondergrond voorbereiden

  Ga je je tuinhuis plaatsen op beton? Dan graaft de schrijnwerker eerst een deel van de ondergrond weg en vult deze op met ophoogzand. Het resultaat is een vlakke basis die gegarandeerd waterpas is.

 2. Betonplaat gieten

  Is de ondergrond helemaal klaar? Dan giet de vakman een vloerplaat in beton. Dit is de basis voor de opbouw van je tuinhuis. Bovenop de betonplaat kan je vloerbedekking naar wens laten plaatsen.

 3. Tuinhuis plaatsen

  Een tuinhuis bestaat uit enkele grote elementen: een draagconstructie, de wanden met ramen en deuren en het dak. Een vakman zorgt voor een goede verankering van de draagconstructie voor hij de wanden ertegen bevestigt. Als laatste plaatst hij het dak en monteert hij de gewenste dakbedekking.

 4. Tuinhuis afwerken

  Is je tuinhuis geplaatst? Dan werkt een vakman ten slotte de verlichting en de dakgoot af. Onbehandeld hout kan je afwerken met beits of verf om de buitenzijde zo lang mogelijk mooi te houden. Binnenin kan je het tuinhuis geheel naar wens afwerken en inrichten.

Schrijnwerker nodig? Vul gratis het offerteformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met een professional actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 

Tuinhuis zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf de handen uit de mouwen te steken? Of laat je het plaatsen van een tuinhuis beter over aan een professional? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: tuinhuis zelf plaatsen (enkel materiaalkosten)

Ben je een ervaren klusser? Dan kan je zeker zelf een eenvoudig prefab tuinhuis plaatsen. Hou voldoende rekening met de ondergrond, veranker het frame stevig en vergeet zeker niet om een dakgoot te plaatsen. Het plaatsen van een tuinhuis vergt veel voorbereiding, tijd en precisie. Bovendien roep je beter de hulp in van een vriend, familielid of buurman. Je kan tijdens het plaatsen zeker een helpende hand gebruiken.

LET OP: fouten zijn funest voor de levensduur van je tuinhuis. Denk bv. aan verzakkingen, loskomende dakbedekking, … Wil je zeker zijn van een duurzaam tuinhuis zonder extra herstellingskosten achteraf? Dan is het veiliger om een buitenschrijnwerker in te schakelen.

 

OPTIE 2: tuinhuis laten plaatsen (materiaal- & arbeidskosten)

Laat je een tuinhuis op maat ontwerpen? Dan kan je na enkele maanden genieten van een duurzaam en mooi bijgebouw. Waarom zou je je tuinhuis toevertrouwen aan een professioneel timmerman? Zijn expertise verzekert je van… 

 • Ontwerp op maat: na afspraak komt hij bij je langs om je tuin te inspecteren, de mogelijkheden te bekijken en je wensen scherp te stellen. Nadien tekent hij een volledig gepersonaliseerd ontwerp voor je uit. Indien nodig kan je dat ontwerp nog bijsturen.
 • Persoonlijke aanpak: een buitenschrijnwerker neemt je volledige project in handen van a tot z. Vanaf het eerste advies tot en met de oplevering van je tuinhuis op maat ben je zeker van een aanpak op maat van jouw situatie en wensen.
 • Professionele plaatsing: de voorbereiding van de ondergrond, het storten van de betonplaat, de correcte verankering van het frame, een nette afwerking van je tuinhuis, … Een vakman weet wat hij doet en installeert je tuinhuis volgens de regels van de kunst.
 • Duurzame materialen: je schrijnwerker is gespecialiseerd in het vervaardigen van kwaliteitsvolle tuinhuizen en bijgebouwen in hoogwaardige materialen. Zo kan je jarenlang genieten van je investering.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Dat kan eenvoudig via onze offertepagina. Zo kom je snel in contact met meerdere buitenschrijnwerkers actief in je buurt voor het plaatsen van je tuinhuis.

 

tuinhuis plaatsen op tegels

 

FAQ tuinhuis plaatsen

Heb je nog een specifieke vraag over het plaatsen van een tuinhuis? Dan vind je hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Laat je je liever adviseren door een professional? Neem dan contact op via het offerteformulier. • Kan ik mijn tuinhuis plaatsen op gras?
  Doorgaans wordt een tuinhuis op beton geplaatst, maar het gieten van zo’n betonplaat zorgt voor extra kosten. Wil je dit vermijden? Dan is het ook mogelijk om je bijgebouw op je gazon te plaatsen. Daarvoor bestaan snelbouwstenen die met behulp van beton en funderingsankers worden vastgezet. Vergeet daarbij niet om een dampscherm boven het gras te leggen, zodat het water geen schade kan aanrichten.


 • Mag ik een tuinhuis plaatsen in agrarisch gebied?

  Dat is afhankelijk van de situatie. In een beschermd dorps- of stadsgezicht is het plaatsen van bijgebouwen niet vergunningsvrij, tenzij het bestemmingsplan dit toelaat. Om dit te achterhalen, maak je het best een afspraak met de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. • Kan ik mijn tuinhuis op klinkers zetten?
  Jazeker. Net zoals je een bijgebouw op gras kan zetten, is het ook mogelijk om je tuinhuis rechtstreeks op bestrating te (laten) plaatsen. Op voorwaarde dat de ondergrond waterpas en vlak is. Bovenop de bestrating komt een dampscherm. Vervolgens worden de wandbalken met hoekstenen aan de tegels, klinkers,… bevestigd en verankerd met rvs bevestigingsmaterialen. Je kan altijd de hulp van een vakman inroepen om je tuinhuis te plaatsen. Start hier je aanvraag.


 • Mag ik zomaar een oud tuinhuis afbreken en een nieuw plaatsen?
  Dat hangt samen met de locatie van het tuinhuis en of er veel wijzigt aan de afmetingen en de opbouw. Ligt het oude bijgebouw bv. net op de perceelgrens? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een bouwvergunning nodig om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Laat je van te voren informeren door je gemeente!

Beoordeel dit artikel
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
prijs tuinkantoor
Tuinkantoor: werken in een uniek kader
beits tuinhuis
Tuinhuis beitsen
overkapping tuin aluminium
Tuin overkapping
verven tuinhuis
Tuinhuis verven
no image set
Dakwerken: welke dakbedekking kiezen voor je bijgebouw?
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten