Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinkantoor: werken in een uniek kader

Al meer dan 500.000 mensen werken één of meerdere dagen van thuis en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. En waar kan je dat beter en aangenamer doen dan in een tuinkantoor? Met een tuinkantoor ben je verzekerd van een rustige werkplek, houd je werk en privé gescheiden en geniet je bovendien van de groene omgeving. Kortom, een tuinkantoor vormt een echte meerwaarde, zowel voor jou als voor jouw woning.

Ga snel naar: Prijsmaatwerk of prefab?vergunningenofferte aanvragen

 

Waarom kiezen voor een tuinkantoor?

Een tuinkantoor is een bijgebouw dat aan het huis vast hangt of volledig los staat in de tuin. Dit gebouw gebruik je als kantoor om van thuis uit te werken. De files worden steeds langer en we verliezen meer en meer tijd in het verkeer. De frustratie over het fileleed wordt steeds groter en ook werkgevers spelen hierop in door thuiswerk aan te bieden om zo werknemers langer aan zich te binden. En dan komt een tuinkantoor handig van pas. Met een kantoor in de tuin houd je werk en privé gescheiden en kies je voor een uniek en rustgevend kader.

Kies steeds voor een goed geïsoleerd bijgebouw zodat je er het hele jaar door kan brengen. Om extra gebruik te maken van de mogelijkheden die een tuinkantoor biedt, kan je een deel van de ruimte inrichten als ontspannings- of opslagruimte. Op deze manier is een tuinkantoor een absolute meerwaarde voor de woning.

 

Voordelen

Een tuinkantoor biedt veel voordelen:

  • Werk/privé gescheiden: einde werkdag? Trek de deur van jouw tuinkantoor toe en je bent meteen thuis.
  • Rust: je werkt in een rustige, sfeervolle en groene omgeving. Daar word je instant vrolijk van.
  • Minder energiekosten: je hoeft alleen het tuinkantoor te verwarmen en niet het hele huis.
  • Meerwaarde: een duurzaam tuinkantoor betekent een meerwaarde bij een eventuele verkoop.
  • Veelzijdig: je hoeft je niet te beperken tot een tuinkantoor. Combineer met een fitnessruimte of hobbykamer.

 

Tuinkantoor prijs

Wens je een prefab tuinkantoor dan moet je rekenen op een startprijs vanaf 7500 euro (exclusief plaatsing of vloerplaat). Let wel, dit zijn dan eerder veredelde blokhutten / tuinhuizen met een minimum aan isolatie of comfort. Kies je voor maatwerk dan kan je een tuinkantoor net zo comfortabel maken als een echt huis. Denk dan aan perfecte isolatie, dubbele beglazing met maximale lichtinval, airco, vloerverwarming, internetverbinding, een toilet,….

Voor dergelijk maatwerk moet je al snel rekenen op een prijs van 25.000 euro (+/- 30m²) met kwalitatieve basismaterialen. Compleet ingericht met alle technieken en hoogstaande bouwmaterialen kan dit al snel richting 50.000 euro of meer gaan. Uiteraard kan dit bedrag nog sterk schommelen naargelang gewenste afmeting, voorbereidingen die je zelf doet, keuze van inrichting, aantal ramen, gevelafwerking…. In de plaats krijg je dan wel een tuinkantoor dat de tijd doorstaat met een minimum aan onderhoud en een maximaal comfort.

Geïnteresseerd in tuinkantoor op maat? Vergelijk dan zeker steeds offertes van verschillende totaalaannemers. Prijzen, stijlen en voorstellen kunnen sterk variëren. Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij maximaal 3 geïnteresseerde aannemers die gespecialiseerd zijn in tuingebouwen. Klik hier voor meer info of om offertes aan te vragen.

 

Tuinkantoor prijs

 

Constructiematerialen

Er zijn verschillende materialen waarvan je een tuinkantoor bouwen kan.

 

1. Hout
Houten tuinkantoren zijn het meest populair en daar zijn een aantal redenen voor. Houtskeletbouw is licht in gewicht, snel geplaatst en niet afhankelijk van droogtijden. Op gebied van afwerking kan je kiezen voor massief hout, composiet gevelplaten of kunststof schroten. Tussen de houten constructie en de bekleding kan ook isolatie geplaatst worden.

Kies je voor een massieve constructie waarbij het hout ook meteen de afwerking is langs de buitenzijde, dan krijg je een natuurlijke, warme uitstraling dat een mooi geheel vormt met de tuin. Houtsoorten als eiken, thermisch essen en thermisch naaldhout worden vaak gebruikt voor het bouwen van een tuinkantoor, omdat ze degelijk en erg duurzaam zijn. Wil je isoleren, dan zal dit langs de binnenzijde moeten gebeuren.

 

2. Steen
Je kan er ook voor kiezen om een tuinkantoor te laten metselen. Dit is erg robuust, absorbeert veel geluid en is af te werken met elk type gevelbekleding. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om dezelfde gevelsteen te nemen als je hoofdgebouw. Een stenen tuinkantoor heeft als voordeel dat het een leven lang meegaat en dat de constructie sterk genoeg is om ook zware lasten te dragen. Denk dan bijvoorbeeld aan een zonwering op de gevel of een dakterras op het dak.

 

3. Aluminium en glas
Het is ook mogelijk om een tuinkantoor in aluminium en glas te nemen. In dit geval worden er aluminium profielen tussen de (grote) glazen wanden geplaatst. Een glazen tuinkantoor oogt bijzonder modern en haalt het daglicht maximaal binnen. Nadeel is dan weer dat de temperatuur moeilijk te regelen is en dat je weinig flexibiliteit hebt op gebied van afwerking, technieken en comfort.

 

Tuinkantoor op maat of prefab?

Wil je een tuinkantoor kopen, dan moet je de keuze maken tussen een tuinkantoor op maat of een prefab tuinkantoor. Het belangrijkste voordeel van prefab is de gunstigere prijs. Doordat prefab tuinkantoren in vaste maten en uitvoeringen worden geproduceerd, zijn deze een pak goedkoper dan een op maat gemaakt tuinkantoor. Nadeel is dan weer dat je zelf niet kan kiezen waar je ramen of deuren komen. Ook op gebied van uitzicht ben je erg beperkt en ziet het er erg basic uit. Bovendien zijn prefab kantoren vaak gemaakt in materialen die minder duurzaam zijn en meer onderhoud vergen.

Een op maat gemaakt tuinkantoor kan je helemaal laten bouwen en inrichten naar je eigen wensen en eisen. In principe kan je het kantoor zo groot en luxueus maken als je zelf wil. Kijk maar even naar onderstaand voorbeeld:

modern tuinkantoor

Een andere belangrijke troef van een maatwerk tuinkantoor is de veelzijdigheid. Je kan dit laten aanbouwen aan jouw woning in dezelfde stijl of je maakt er een multifunctioneel bijgebouw van met terrasoverkapping, carport of extra bergruimte. Een strak plat dak of een hellend dak dat aansluit met je woning of omgeving? Alles is mogelijk! Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden voor jouw project? Vrijblijvende offertes op maat kan je hier aanvragen.

 

Heb ik een vergunning nodig?

Meestal heb je geen vergunning nodig voor het bouwen van een tuinkantoor, mits je voldoet aan de voorwaarden van de nieuwe Omgevingswet en je woning geen deel is van cultureel erfgoed of beschermd stadsgezicht. Het hangt vooral af van de afstand van het bijgebouw tot het hoofdgebouw:

  • Afstand kleiner dan 4 meter: in dit geval mag het tuinkantoor niet hoger zijn dan 5 meter, mag deze niet hoger zijn dan het hoofdgebouw (of 0,3 meter hoger dan de scheidingslaag naar de 2e bouwlaag), … Dit zijn de belangrijkste regels voor het ruimtelijke deel. Voor het technische deel is het cruciaal dat het tuinkantoor geen dakterras of balkon heeft en niet functioneert als hoofdverblijf (er zijn uitzonderingen).
  • Afstand groter dan 4 meter: bij grotere afstanden gelden net iets andere regels. Dan mag het tuinkantoor niet hoger zijn dan 3 meter, niet beschikken over een schuin dak en niet functioneren als hoofdgebouw (mantelzorg is de grote uitzondering). Ook geldt een maximum oppervlakte.

Ben je er niet helemaal zeker van of je een vergunning nodig hebt? Ga dan naar de website van Informatiepunt Leefomgeving, ga langs bij je gemeente of vraag advies aan een lokale expert.

 

 

Tuinkantoor plaatsen: waarop letten?

Een tuinkantoor bouwen, is niet iets wat je zomaar even doet. Er komen nogal wat zaken bij kijken waar je best even op voorhand bij stilstaat.

 

Fundering / vloerplaat

Een fundering is in principe onmisbaar als je een tuinkantoor laat bouwen. Met een goede fundering voorkom je verzakkingen met alle gevolgen van dien. Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken als fundering. Dit kan bijvoorbeeld beton zijn, maar ook palen of staal. Doorgaans is beton met een correcte vorstrand de meest voor de hand liggende keuze.

Hoe je fundering exact moet opgebouwd worden is afhankelijk van het type bouwmateriaal dat gebruikt wordt. Laat dit best over aan een ervaren vakman. Hij weet precies welke fundering het beste bij het door jou gekozen tuinkantoor past.

 

Constructiemateriaal

Zoals reeds eerder besproken kan je kiezen uit verschillende constructiematerialen. Houtskelet of metselwerk zijn de meest aangewezen bouwtechnieken als je zeker wil zijn van een duurzaam resultaat.

 

Dakbedekking

Net zoals bij woningbouw neemt het dak een aanzienlijke hap uit het bouwbudget. Door te kiezen voor een goed materiaal ben je wel verzekerd van een perfecte afdichting. Bij hellende daken kies je best voor dakpannen, leien, zink of aluminium platen. Laat ook steeds een onderdak plaatsen zodat je het dak kan isoleren.

Wil je het liever wat strakker dan is een plat dak een prima keuze. Hiervoor maak je best gebruik van bitumen (roofing) of EPDM. Deze laatste is iets duurder maar heeft wel een veel langere levensduur.

 

Afwerking van de buitenschil

Je hebt ongetwijfeld al genoeg werk aan de eigen woning. Wees dan ook slim en kies voor een materiaal dat minimaal onderhoud vergt en geen jaarlijkse beschermingslaag nodig heeft. Voorbeelden van materialen die nauwelijks onderhoud vergen zijn baksteen, hardhout, kunststof en composiet gevelpanelen.

 

Luxueus-tuinkantoor

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een ervaren vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren vakspecialisten

 

 

Nog geen reacties
4.2/5 - (8 stemmen)
Lees ook
verven tuinhuis
Tuinhuis verven
overkapping tuin aluminium
Tuin overkapping
tuinhuis plaatsen
Tuinhuis plaatsen
houten weideomheining
Dakwerken: welke dakbedekking kiezen voor je bijgebouw?
beits tuinhuis
Tuinhuis beitsen
glazen terrasafscherming
Terrasafscherming: alle info & kosten
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...