Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zwembad in tuin

Een zwembad in de tuin is ideaal voor wat waterpret, of om bij warm weer lekker te ontspannen. Door te investeren in een zwembad verhoog je de waarde van je woning en breng je ook het ultieme vakantiegevoel naar je tuin. Er zijn vele types en uitvoeringen, dus voor elk budget bestaat er een passend zwembad. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Lees dan verder!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Wat kost een zwembad in de tuin?
Belangrijke aandachtspunten
Zwembad in tuin: inspiratie
Ontvang gratis je offertes

 

 

Welk type zwembad in de tuin kies ik?

Welk zwembad is het beste in jouw situatie? Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen, budget en mogelijkheden in de tuin. Over het algemeen bestaan er drie types zwembaden:

 • Inbouw zwembad: voor een ingebouwd zwembad heb je meer budget nodig, maar er zijn erg veel mogelijkheden qua afmetingen, stijl, luxeniveau, … Het heeft bovendien een lange levensduur en je kan zo’n zwembad perfect integreren in je tuin.
 • Opbouw zwembad: dit type is ideaal als je geen permanent zwembad wil. In de zomer is het gemakkelijk op te zetten en in de winter snel weer opgeborgen. Daarnaast kost een opbouw zwembad veel minder dan een inbouw zwembad.
 • Opzet zwembad: een opzet zwembad is de goedkoopste variant. Ook dit type is niet permanent. Het staat gewoon vrij op de grond. Daarom is het plaatsen en opbergen van zo’n zwembad meestal erg makkelijk. Opzet zwembaden zijn zowel in kunststof, hout als metaal verkrijgbaar.

Wil je graag een zwembad in je tuin laten aanleggen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende zwembadspecialisten in je buurt. Start je aanvraag hier!

zwembad in tuin overkapping

 

Welke uitvoeringen van een zwembad in de tuin?

Wil je een zwembad in je tuin? Dan sta je voor een heleboel keuzes. Welk materiaal en zuiveringssysteem kies je? Hoe ga je het water verwarmen? Wil je graag een afdekking voor je zwembad of een speciale afwatering? Hieronder sommen we de meest populaire keuzes op:

 

1. Materiaalkeuze

 • Hout: houten zwembaden hebben een warme en authentieke uitstraling. Meestal zijn het opbouwzwembaden waarbij je kan kiezen voor een afwerking van polyester of tegels. Een houten zwembad is ook relatief goedkoop.
 • Polyester: een polyester zwembad is voorgevormd (monoblok) en verstevigd met glasvezels. Het materiaal is dus tegelijkertijd licht én sterk. Bovendien is een polyester zwembad snel te plaatsen en vergt het weinig onderhoud. Hou er alleen rekening mee dat dit een van de duurdere opties is.
 • Beton: een betonnen zwembad is altijd een bouwkundig zwembad. Professionals maken het op locatie en volledig op maat. Het is een duur materiaal, maar daartegenover staat dat je volledige keuzevrijheid hebt op gebied van vorm, afwerking, afmetingen, …
 • Inox: een zwembad uit inox gaat lang mee en ziet er erg stijlvol uit. Ook hier kan je de vorm, afmetingen en uitvoering helemaal zelf bepalen. Maar houd er wel rekening mee dat dit roestvrije staal een duurder materiaal in opmars is. Daardoor werkt niet elke zwembadbouwer met inox.

 

2. Waterzuivering

 • Chloor: chloor is beschikbaar in de vorm van korrels en tabletten, maar ook vloeibaar met een automatische doseerinstallatie. Chloor vormt geen roest op ijzeren of aluminium delen in je zwembad en zorgt voor 100% zoet water, waardoor je geen licht gezouten smaak krijgt.
 • Zoutwater: hier gebruik je zwembadzout als desinfecteermiddel. Je moet er dan wel een zoutwatersysteem voor aanschaffen, maar je hebt geen last van rode ogen en het vergt minder onderhoud dan chloor.
 • Hybride: een hybride zwembad is een combinatie van een natuurzwembad en een zwemvijver. Het moerasgedeelte heeft een natuurlijk filtermechanisme en het zwemgedeelte heeft een mechanische en ecologische filter om het zwembadwater schoon en helder te houden.

 

3. Afwatering

 • Skimmer: een skimmer voert drijvend vuil op het wateroppervlak af naar de filter. Afhankelijk van de grootte van je zwembad plaats je eventueel meerdere skimmers. Voor opzetzwembaden bestaan er oppervlakteskimmers en voor inbouwzwembaden inbouwskimmers.
 • Onderloop: een onderloop voert overtollig water via een rooster onder de zwembadboord af naar de buffertank. Dit type afwatering zorgt voor zeer schoon water en vergt weinig onderhoud, maar het is wel wat duurder en moeilijker om te plaatsen.
 • Overloop: bij een overloop staat het waterniveau even hoog als de rand van het zwembad. Het overtollige water en vuil vloeit dan weg via een subtiele overloopgoot. Ook dit systeem garandeert zeer schoon en helder water, maar daar hangt een hoger prijskaartje aan.

 

4. Verwarming

 • Warmtepomp: een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving om het zwembad te verwarmen. Het is vrij duur, maar de terugverdientijd ligt lager dan bij alternatieve warmtebronnen. Meestal is een lucht-water warmtepomp de meest voordelige manier om je zwembad te verwarmen.
 • Warmtewisselaar: bij een warmtewisselaar kan je kiezen voor een elektrische uitvoering of voor een uitvoering die je aansluit op je cv-circuit. De elektrische variant is veel goedkoper en makkelijk te plaatsen, maar verbruikt meer energie dan de aansluiting op het cv-circuit.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren in de vorm van koepels of matten zijn geschikt voor kleinere opbouwzwembaden. Deze zetten de energie van de zon om in warmte. De pomp van het zwembad brengt het water naar de collectoren, waar het kan opwarmen voor het terug naar het zwembad stroomt. Bij grotere inbouwzwembaden is een klassieke zonneboiler met collectoren en een opslagvat beter.

 

5. Accessoires

 • Afdekking: het is zeker de moeite waard om een zwembadafdekking aan te schaffen. Zo is je water beter beschermd tegen vallende bladeren en algengroei. Bovendien koelt het water minder snel af en liggen je verwarmingskosten lager.
 • Bekleding: de bekleding bepaalt voor een groot deel de look van je zwembad. Maar voor welk type kies je? Je kan bv. gaan voor polyesterbekleding of een liner. Wil je een luxueuzere uitstraling? Kies dan voor tegels of een mozaïekpatroon.
 • Extra’s: tot slot zijn er nog heel wat extra’s om te overwegen. Heb je verlichting nodig in je zwembad? Kies je voor een ladder of een trapje? Voor welke boordsteen ga je?

 

TIP: vraag advies aan een professional!

Er zijn een heleboel keuzes te maken als je een zwembad in de tuin laat plaatsen. Vraag daarom advies aan meerdere professionele zwembadbouwers. Zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden. Vergelijk ook offertes van verschillende vakmensen om zeker te zijn van een eerlijke prijs. Ook kan je zo uitvoertermijnen vergelijken!

Wil je graag een zwembad in je tuin laten bouwen door een professional? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende experts via onze offerteservice.

 

Wat kost een zwembad in de tuin?

Hoeveel kost een zwembad in de tuin eigenlijk? De prijs hangt uiteraard af van het type zwembad, de grootte, het gekozen materiaal en de afwerking. Maar gemiddeld kan je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type zwembad in de tuinPrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Inbouwvanaf € 30.000
Opbouwvanaf € 2.000
Opzetvanaf € 150 (excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor een zwembad in de tuin? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende professionals in jouw buurt.

 

zwembad in tuin ingebouwd

 

Aandachtspunten zwembad in de tuin

Een zwembad in de tuin plaatsen, moet een weloverwogen keuze zijn. Er zijn namelijk heel wat zaken om rekening mee te houden. Hieronder vind je een paar aandachtspunten:

 • Ruimte: het is belangrijk om eerst na te gaan of je genoeg ruimte hebt. Een zwembad in een kleine tuin is ook mogelijk, maar ga dan voor compacte afmetingen zodat het je tuin niet overheerst.
 • Vergunning: zwembaden zijn een van de uitzonderingen als het gaat om vergunningen voor het technische deel (Omgevingswet). In bepaalde gevallen geldt wel een meldingsplicht. Voor het ruimtelijke deel heb je geen vergunning nodig zolang het zwembad binnen 4 meter van je huis is aangelegd. Een lokale expert kan je altijd gericht advies geven.
 • Budget: je budget is uiteraard een belangrijke factor bij de beslissing voor een zwembad. Heb je een klein budget? Overweeg dan eerder een opbouw of opzet zwembad. Voor inbouwzwembaden ligt de prijs het hoogst omdat er graafwerken voor nodig zijn.
 • Onderhoud: een zwembad in de tuin vergt heel wat onderhoud. Je wil namelijk altijd in helder en schoon water zwemmen. Hou er dus rekening mee dat je regelmatig het water moet testen, de filter moet schoonmaken en het water moet verversen.

 

Zwembad in je tuin: 3 inspirerende voorbeelden

Er zijn dus heel wat uitvoeringen en mogelijkheden als je een zwembad in je tuin wilt. Ben je benieuwd naar hoe het er kan uitzien? Dan kan je misschien wel wat inspiratie halen uit de volgende voorbeelden.

 

VOORBEELD 1: luxueus zwembad met tegelafwerking

zwembad in tuin tegelafwerking

Dit zwembad heeft een unieke vorm gekregen. Er is een ladder, maar ook een trap waardoor het zwembad van alle gemakken is voorzien. Bovendien geeft de tegelafwerking het zwembad een luxueuze look om het plaatje helemaal compleet te maken.

 

VOORBEELD 2: houten zwembad

zwembad in tuin hout

Een houten zwembad brengt automatisch een authentieke uitstraling met zich mee. Een dergelijk zwembad past ook in een kleinere tuin. Door rond de constructie nog eens een aparte boordsteen te leggen, maak je er echt een unieke plek van.

 

VOORBEELD 3: inox zwembad

zwembad in tuin inox

Dit inox zwembad heeft een tijdloze en stijlvolle feel. De warme uitstraling van het houten terras zorgt voor een prachtig contrast met het koudere karakter van de inox bekleding.

 

Beoordeel dit artikel
 
Zwembad plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
prijs zwembad
Prijs zwembad
zwembad plaatsen
Zwembad plaatsen
monoblock zwembad
Monoblok zwembad: info, prijzen & realisaties
zwembad chloor plaatsen
Chloor zwembad
zwembad buiten
Buitenzwembad: mogelijkheden & materialen
zwembad onderhouden
Zwembad onderhoud
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting