Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...

Je tuin is altijd een fijne plek om je in te bevinden in het voorjaar en de zomer. Maar mogelijk is deze nog niet helemaal naar wens en wil je je tuin graag betegelen. Wat is er dan mogelijk? Hoeveel kost elke optie? En kan je zelf je tuin betegelen of laat je dit beter over aan een vakspecialist? Lees het hier!

Ga snel naar:
Soorten tuintegels
Tuin betegelen: 3 opties
Kosten tuin betegelen
Zelf tuin betegelen: stappenplan
Waarom kiezen voor een vakspecialist?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn de voordelen van je tuin betegelen?

Als je overweegt om je tuin te laten betegelen, zijn er een aantal zaken om bij stil te staan. Ook in combinatie met allerlei planten, een gazon, … is betegelen een mogelijkheid. Zo profiteer je optimaal van deze pluspunten:

 • Onderhoudsvriendelijk: een betegelde tuin vergt vrij weinig onderhoud. Een aantal planten in je tuin zorgen voor sfeer en dragen bij aan de biodiversiteit, maar je hebt dan geen groene vingers nodig. Ook gaan tegels lang mee, waardoor je jarenlang een verzorgde tuin hebt.
 • Strakke uitstraling: het gebruik van tegels zorgt voor een strakke en moderne look van je tuin. Je hebt de keuze uit allerlei soorten, kleuren en formaten voor je tegels. Klinkers of betonnen tegels; ze zorgen allemaal voor een andere uitstraling.
 • Oogt ruimtelijk: door je tuin deels te betegelen oogt deze vaak groter. En als je de tegels op een bepaalde manier legt, zorgt dit voor een optisch effect. Je kan je tuin zo een stuk groter laten lijken dan deze eigenlijk is.

Wil je graag (een deel van) je tuin betegelen? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met meerdere geschikte vakspecialisten via onze offerteservice.

tuin laten betegelen

 

Soorten tuintegels

Tuintegels zijn er in veel soorten en maten. Zo is er voor ieder wel wat wils. Het ligt maar net aan de stijl waarvoor je wil gaan en welke tegels in jouw tuin passen. Er zijn 4 soorten tuintegels:

 • Klinkers: klinkers zijn erg populair om bijvoorbeeld een terras mee aan te leggen. Ze zijn gemaakt van klei of beton en erg sterk. Ook kan je de klinkers in een bepaald verband laten leggen, waardoor je jouw tuin veel groter laat lijken.
 • Keramische tegels: keramische tegels zijn slijt-, kras- en kleurvast. Hierdoor hoef je je dus geen zorgen te maken om je tegels. De plaatsing is complexer, omdat de ondergrond vlak moet zijn. Maar een expert heeft hier veel ervaring mee, waardoor jij jarenlang geniet van een mooi betegelde tuin.
 • Betontegels: betontegels zijn groot en strak, vaak in een grijze kleur. De tegels zorgen voor een moderne look van je tuin en kunnen veel gewicht dragen. Wel zijn de tegels wat gevoeliger voor vuil, al zijn ze gelukkig eenvoudig schoon te maken.
 • Natuursteen: hierbij kan je kiezen uit bijvoorbeeld marmer of graniet, maar ook kasseien zijn gemaakt van natuursteen. Geen enkele natuursteen tegel is exact hetzelfde, waardoor zo’n tuin er altijd uniek uitziet. Natuursteen is daarnaast duurzaam, stevig en onderhoudsarm.

Meer weten over het laten betegelen van je tuin? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

 

Tuin betegelen: 3 opties

Bij het bestraten van je tuin hoef je niet meteen te denken aan een tuin met alleen verharding. Zo kan je ervoor kiezen om enkel een pad of terras aan te leggen. In grote lijnen heb je 3 opties voor het betegelen van je tuin:

 

OPTIE 1: terras betegelen

Bij het aanleggen van een terras is het gebruik van tegels een goede optie. Door de rest van je tuin niet te betegelen, creëer je een groot contrast tussen dit terras en de rest van je tuin. Verder heb je de keuze uit verschillende opties, zoals grote vierkante tegels of kleine klinkers.

 

OPTIE 2: tuinpad betegelen

Als je minder behoefte hebt aan bestrating in je tuin, kan je ook alleen je tuinpad betegelen. Hierdoor heb je een verhard gedeelte in je tuin waarover je veilig kan lopen op natte dagen. Maar je behoudt zo ook de natuurlijke look van je tuin.

 

OPTIE 3: oprit betegelen

Heb je een garage of wil je graag een plek voor je auto in de tuin? Dan kan je een oprit betegelen. Een betegelde oprit zorgt ervoor dat je auto stabiel en stevig in je tuin staat en is bijvoorbeeld ook handig bij het uitladen van boodschappen of vakantiespullen.

TIP: ga in gesprek met een erkende vakspecialist om te kijken hoe je het beste jouw tuin kan laten betegelen. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk.

 

terras betegelen

 

Kosten tuin betegelen

Je tuin betegelen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Uitgaande van de oppervlakte, het soort tegels en de arbeidskosten kunnen de kosten flink verschillen. Reken daarom op € 40 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Nog wat meer richtprijzen:

TegelsoortPrijs per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing)
Klinkers€ 40 tot 80
Keramische tegels€ 80 tot 150
Betonnen tegels€ 50 tot 120
Natuursteen€ 50 tot 150

LET OP: de genoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Om te weten hoeveel je tuin betegelen exact gaat kosten, kan je het best meerdere voorstellen vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

 

Zelf je tuin betegelen: stappenplan

Je voortuin betegelen is een klus die je eventueel zelf kan doen. Hiervoor is het wel handig om enige kennis en ervaring te hebben. Dit is het stappenplan dat je kan gebruiken:

 

STAP 1: tuin voorbereiden

Verwijder oude tegels en beplanting en graaf 15 tot 20 cm grond uit. Hiervoor heb je een graafmachine nodig. Plaats daarna opsluitbanden langs de randen van je tuin. Zo voorkom je dat je nieuwe tegels zullen verschuiven of verzakken.

 

STAP 2: onderlaag aanbrengen

Vul het uitgegraven deel op met minstens 10 cm zand, maak dit nat en laat het minimaal een halve dag rusten. Bij bijvoorbeeld keramische tegels is een onderlaag van zand niet voldoende. Hierbij kiest een vakspecialist voor zand in combinatie met betongranulaat en een speciale mortel.

 

STAP 3: tuin betegelen

Nu kan je gaan betegelen. Hoe je de tegels precies plaatst is afhankelijk van het type dat je hebt aangeschaft. Ook kan je de tegels op een bepaalde manier plaatsen, waardoor je tuin groter lijkt. Het is belangrijk om hierbij vooraf een goed plan op te stellen.

 

STAP 4: betegeling afwerken

Strooi zand over de tegels en veeg dit aan over alle tegels. Herhaal dit een aantal keer om te zorgen dat alles goed op zijn plek blijft liggen. Dit zorgt ervoor dat je tegels op een later moment niet meer verzakken en er vrijwel geen onkruid tussen de tegels terechtkomt.

 

Waarom kiezen voor een vakspecialist?

Je tuin betegelen vergt dus de nodige kennis. Ook kost het veel tijd, voorbereiding en gespecialiseerd gereedschap. Kiezen voor een vakspecialist, heeft dan ook zeker een aantal voordelen:

 • Kennis & ervaring: een vakspecialist heeft ervaring met tuinen betegelen en weet precies hoe je te werk moet gaan. Binnen een aantal werkdagen profiteer je van een goed betegelde tuin.
 • Gereedschap: je hebt in ieder geval een graafmachine nodig om je tuin te betegelen. Maar ook een trilplaat om je tegels aan te trillen is aan te raden. Een vakspecialist beschikt zelf al over deze machines. Die hoef je dus zelf niet te huren.
 • Onderhoud: je kan de vakspecialist ook vragen om je tuin te onderhouden. Zo heb je daar geen omkijken meer naar. De vakspecialist weet ook hoe je tuin eruit ziet, omdat hij zelf de betegeling heeft gedaan.
 • Goede materialen: een expert beschikt over de beste materialen en zal deze ook gebruiken voor jouw tuin. Zo weet je dat de tegels in je tuin van goede kwaliteit zijn en in goede staat blijven. Uiteraard gaat alles qua materiaalkeuze in overleg met jou.

Op zoek naar geschikte tuinaannemers in jouw buurt? Die vind je snel door het offerteformulier in te vullen. Begin nu met vergelijken!

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... bestraten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinpad klinkers
Soorten klinkers voor een tuinpad
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
klinkers leggen
Klinkerwerken
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
prijs klinkers leggen per m2
Prijs klinkers leggen per m2
oprit bestraten
Oprit bestraten