Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak

Droom je ervan je eigen groenten en fruit te telen maar is de plaats in je tuin beperkt? Of heb je nood aan orde en structuur? Dan is een moestuinbak de ideale oplossing. Moestuinbakken zijn erg stevig, ogen mooi en zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. In dit artikel lees je meer over de soorten moestuinbakken en hun prijzen. Ontdek eveneens hoe je te werk kan gaan!

Op zoek naar de geschikte moestuinbak?

Ga naar de webshop

 

moestuinbak maken Wat is een moestuinbak?

Een moestuinbak is een houten bak gevuld met (speciale moestuin) grond. De moestuinbak is met een raster verdeeld in vakken. In de moestuinbak kun je bijvoorbeeld groenten, fruit, kruiden of snijbloemen telen.

Een moestuinbak plaats je op de grond, maar je kunt ook kiezen voor een moestuinbak op poten. In dat geval spreken we ook wel van een ‘moestuintafel’ of ‘kweektafel’. Ook het woord ‘kweekbak’ wordt wel gebruikt als we het over een moestuinbak hebben.

 

 

Soorten moestuinbakken

Er zijn diverse soorten kant- en- klare moestuinbakken verkrijgbaar in de handel. Je vindt ze niet alleen van hout, je kunt ook moestuinbakken in kunststof kopen. Een kweekbak is meestal vierkant. De standaardafmeting is 120 bij 120 centimeter met een hoogte van twintig centimeter. Er zijn echter ook afwijkende maten te koop, bijvoorbeeld die van een vierkante meter. We spreken dan van een vierkante meter moestuin.

Verder zijn er ook stapelbare moestuinbakken verkrijgbaar, waardoor je over meerdere plantniveaus beschikt. Een kweekbak op poten heeft het grote voordeel dat je je niet hoeft te bukken als je in de bak aan het werk bent.

 

De prijzen van moestuinbakken

Vrijwel iedere bouwmarkt of tuincentrum verkoopt moestuinbakken. Een houten kweekbak die je op de grond plaatst, koop je al vanaf 25 euro. Voor een houten of kunststof moestuintafel op poten betaal je een bedrag tussen de 50 en 100 euro. Wil je een mooie, afgewerkte moestuinbak van een goede kwaliteit hout? Dan kan de prijs oplopen tot meer dan 250 euro. Er zijn trouwens ook diverse accessoires verkrijgbaar, zoals een klimrek of beschermhoezen.

Een moestuinbak kopen? Neem dan een kijkje in het gevarieerde aanbod van de webshop!

 

 

moestuinbak

 

De moestuinbak vullen met grond

Het is beslist af te raden om je moestuinbak te vullen met ‘gewone’ grond uit je tuin. Deze grond is moeilijk te bewerken in een kweekbak en bevat vaak veel onkruidzaden. Daarom is er in de handel speciale grond voor de moestuinbak verkrijgbaar. Deze grond heeft een speciale samenstelling die gericht is op het telen in de moestuinbak. Er zijn diverse leveranciers die moestuinbak grond aanbieden. Sommige soorten moestuingrond moet je na verloop van tijd bijmesten, andere soorten hoef je alleen maar af en toe aan te vullen.

 

Beginnen met kweken

Zodra je moestuinbak gevuld is met moestuingrond kun je beginnen met kweken. Het beste kun je een moestuinkalender gebruiken. Een moestuinkalender geeft per maand aan wat je op dat moment met de moestuin kunt doen. De moestuinkalenders zijn gemakkelijk te vinden op het internet en er zijn ook apps van te downloaden. Je moet er wel rekening mee houden dat deze kalenders meestal geschreven zijn naar ‘gewone’ moestuinen. Sommige tips en adviezen zullen dus niet bruikbaar zijn voor de moestuinbak.

 

Hoe ga je te werk?

Een moestuinbak is niet voor niks in vakken verdeeld door middel van een raster. Je moet ieder vak beschouwen als een apart tuintje, waarin je een bepaalde soort plant kweekt. Je maakt vooraf een lijstje van de planten die je wilt verbouwen en aan de hand van de moestuinkalender bepaal je wanneer welk plantje of zaadje de grond in kan.

De grootte van de plant bepaalt hoeveel planten je per vak kunt verbouwen. Het is de kunst om de vakken goed vol te krijgen, maar de planten toch de ruimte te geven die ze nodig hebben. Als je dat een beetje goed uitkient, kun je het hele seizoen van je groenten, fruit, kruiden en eventueel bloemen genieten.

 

Zelf een moestuinbak maken

Zelf een moestuinbak maken is een eenvoudig karweitje. Je hebt in ieder geval het volgende nodig:

  • Vier planken van onbewerkt hout (vuren, grenen, lariks of Douglas hout)
  • Vijverfolie of worteldoek om de wanden en de bodem te bekleden
  • Schroeven om het geheel in elkaar te schroeven
  • Latjes om een raster mee te maken
  • Eventueel vlonderplanken en vier balken voor de bodem en de poten

De planken schroef je aan elkaar, zodat er een vierkante moestuinbak ontstaat. Deze vierkante vorm bekleed je aan de binnenkant met folie of worteldoek. Ook gebruik je worteldoek als bodem. Denk er wel om dat je in de bodem gaten maakt, zodat overtollig (regen)water weg kan lopen. Ten slotte maak je van de latjes een raster met vakken van dertig bij dertig centimeter en plaatst die op de bak. Wil je een moestuinbak op poten maken? Dan moet je van vlonderplanken een bodem maken, daar de wanden op bevestigen en de bak voorzien van poten.

Verkies je toch een kant-en-klare oplossing? Dan kan je eenvoudig een moestuinbak kopen in de webshop. Zo ben je zeker van een mooi en foutloos resultaat waar je lang genot van zal hebben. 

Ga naar de webshop

 

vierkante meter moestuin

 

3.5/5 - (19 stemmen)
Nog geen reacties
3.5/5 - (19 stemmen)
Lees ook
serre verwarming
Serre verwarmen
tunnelserre
Tunnelserre: advies & prijzen
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
rabarber planten
Rabarber
serre verwarming
Serre verwarmen
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
tunnelserre
Tunnelserre: advies & prijzen
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen