Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Rabarber

Rabarber is een oude groente die vooral gebruikt wordt om confituur en gebak mee te bereiden. Het wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde en je kan er ook vloeibare bemesting van maken. Een rabarberplant wordt gemiddeld zo’n 20 jaar oud en is een must-have voor elke startende moestuinier.

 

Rabarber planten

Rabarber wordt zo’n 5 centimeter onder het maaiveld geplant zodat de knoppen nog zichtbaar zitten boven de grond. Elke plant moet in een goed bemeste kuil geplant worden met een diameter van 60 centimeter. De plantafstand onderling bedraagt minimaal 1 meter. Rabarberplanten hebben heel wat stikstof en voedingsstoffen nodig om grote bladen en stengels te maken. Tijdens de zomer zal de plant ook heel wat water nodig hebben.

 

Rabarber oogsten

Rabarber kan je oogsten als de stelen ongeveer 60 centimeter lang zijn. Neem de dikste bladeren bij de steel en draai deze vervolgens een kwartslag om vervolgens uit te trekken. Gebruik nooit een mes want dan kan het resterende stuk inrotten wat de plant kan aantasten. Eens de stelen geplukt zijn verwijder je best zo snel mogelijk de bladeren. Anders worden de stengels snel taai aangezien de bladeren nog veel vocht verdampen.

rabarber oogsten

Oogst nooit meer dan de helft van de stengels en laat de kleine blaadjes aan de rabarberplant zitten.  Vanaf de langste dag ( 21 juni) keert het oxaalzuur stilaan terug naar de steel door de bladeren. Het is dan ook aangeraden om na deze periode niet meer te oogsten. Zo kan je rabarberplant ook weer voldoende op krachten komen tegen de winter.

 

Bemesten en onderhouden van rabarberplanten

Tijdens de winter kan je de rabarberplanten bemesten met compost of stalmest. Zorg er steeds voor dat het hart van de plant vrijblijft. De voedingsstoffen zullen geleidelijk aan in de grond sijpelen. Ook na de oogst in juli kan je de rabarberplanten bemesten.

Rabarberplanten die weinig licht krijgen en/of onvoldoende bemest worden kunnen bloemen vormen. Deze nemen voedingsstoffen af van de stengels waardoor ze best zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kan je doen door de stengel om te buigen zodat er geen water in het hart van de plant terechtkomt. Knip vervolgens de bloem af.

 

Rabarber vermeerderen

Eens de bladen afgestorven zijn kan je rabarber vermeerderen. Dit is meestal rond de start van het najaar ( oktober – november ).  Om rabarberplanten te splitsen moet je de plant een 15-tal centimeter rond het hart uitgraven. Met de spade of door te scheuren kan je de plant opsplitsen. Elk stuk moet een deel van de wortel bevatten en drie zichtbare knopen hebben.

Na het verdelen laat je de snijwonden best even opdrogen. De plantput mag zo’n 60 centimeter breed en diep zijn. Vul hem op met een goed verrijkte aarde en stalmest. Het eerste jaar wordt er best niet geoost zodat de rabarberplant zijn energie kan gebruiken om verder te groeien.

 

Rabarber forceren

rabarber forceren

Het forceren van raberberplanten is een techniek die ervoor zorgt dat de stengels langer en malser worden. Dit wordt voornamelijk toegepast door professionele kwekers, maar ook thuis kan je deze techniek perfect toepassen. Het enige wat je hoeft de doen is de rabarberplant afschermen van de zon met een hoge bloempot of emmer. Op het hoogste punt maak je een opening zodat de plant naar het licht toe groeit.

Doordat de planten meer moeite moeten doen om zonlicht op te vangen gaat alle voeding naar de stelen en niet naar het blad. Dit verklaar meteen ook waarom de stelen zachter en groter zijn bij geforceerde planten.

 

Jaarkalender rabarber

Februari / maart:  Compost en organische mest rondom het hart, niet bovenop.
Februari: Vermeerderen kan nu ook nog maar dan best dit jaar niet oogsten
April: begin  van de oogst21 Juni: Laatste dag oogsten
Juli: Compost en organische mest rondom het hart, niet bovenop.
oktober / november: Vermeerderen van raberber
November/december: stapeltje stalmest of compost rond de rabarberpollen

 

 

Rabarber kopen

Rabarber kan je kopen in de vorm van zaad of knollen. Zaad is goedkoper maar het duurt wel langer tegen je kan genieten van grote rabarberplanten. Zaad, knollen en andere rabarber toebehoren vind je in de webshop.

Ga naar de rabarber webshop

 

3.5/5 - (13 stemmen)
12 reacties
3.5/5 - (13 stemmen)
  • rosane vercruyce
    waar in de tuin plant je het best rabarber, en heeft ze veel of weinig zonlicht en wind nodig, en waarom mag je na 21 juni geen rabarber meer eten, ik hoorde dat het kalk uit je botten haal, en is het echt schadelijk dat je het toch eet.
    Beantwoorden
  • Marijke
    Moet je de resterende bladeren die je niet oogst nog voor de winter verwijderen of blijven ze aan de plant?
    Beantwoorden
    • henk
      Aan de plant laten zitten gaat altijd goed tijdens groei goed bemesten
      Beantwoorden
    • Buldit
      Om vorstschade of schade aan de rabarberplant te vermijden laat je de bladeren best aan de plant. Deze sterven vanzelf af zodat je later makkelijk kan losdraaien en composteren.
      Beantwoorden
  • Simon
    Bedankt voor de tip. Ga de bloem dadelijk verwijderen.
    Beantwoorden
  • julien verrydt
    test in Thailand in 2 maanden 4 stengels e bladen 10 cm
    Beantwoorden
  • Lydie
    Wanneer kan je rabarber planten?
    Beantwoorden
  • dreesen a
    Kruiwagen stalmest van koeien tijdens de winter over rabarber strooien en je krijgt hele mooie rabarber.
    Beantwoorden
  • Nancy
    Met welke meststof bemest je het best de rabarber? Ik heb altijd maar kleine stengels.
    Beantwoorden
  • Riet Frissen
    Wat een leuke site! Ben dol op rabarber en ben blij met de tips over de verzorging ervan. Je schrijft dat je rabarberbladeren ook voor bemestingsgier kunt gebruiken. Maar ik vind wel brandnetelgier en (nog) geen rabarbergier beschrijving. Het zal wel ongeveer hetzelfde gebeuren, maar wanneer maak je rabarbergier? Na de oogsttijd of nog later? Succes met je tuin en de site! groetjes Riet
    Beantwoorden
  • Mark
    Hoe maak je van rabarber een vloeibare meststof? Kan je deze ook bij brandnetel- en smeerwortelgier toevoegen?
    Beantwoorden
    • Philippe Herman
      Sinds enkele jaren oogst ik rabarber om er confituur van te maken. Dit jaar echter waren er problemen met de late rijpheid van de planten, zodat ik pas deze week ben kunnen gaan oogsten. Al snel stuitte ik op problemen bij het maken van aardbei - rabarberconfituur. Ik kreeg de confituur niet stijf. Een tweede keer proberen met nieuwe aardbeien leverde hetzelfde resultaat op. Uiteindelijk besliste ik om rabarberconfituur te maken, maar het resultaat was hetzelfde. Blijkbaar dikt de rabarber niet meer. Is dit mogelijk en wat is daaraan te doen?
      Beantwoorden
Lees ook
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
tunnelserre
Tunnelserre: advies & prijzen
moestuinbak
Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak
serre verwarming
Serre verwarmen
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten