Rabarber
Rabarber is een oude groente die vooral gebruikt wordt om confituur en gebak mee te bereiden. Het wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde en je kan er ook vloeibare bemesting van maken. Een rabarberplant wordt gemiddeld zo’n 20 jaar oud en is een must-have voor elke startende moestuinier.
Rabarber planten
Rabarber wordt zo’n 5 centimeter onder het maaiveld geplant zodat de knoppen nog zichtbaar zitten boven de grond. Elke plant moet in een goed bemeste kuil geplant worden met een diameter van 60 centimeter. De plantafstand onderling bedraagt minimaal 1 meter. Rabarberplanten hebben heel wat stikstof en voedingsstoffen nodig om grote bladen en stengels te maken. Tijdens de zomer zal de plant ook heel wat water nodig hebben.
Rabarber oogsten
Rabarber kan je oogsten als de stelen ongeveer 60 centimeter lang zijn. Neem de dikste bladeren bij de steel en draai deze vervolgens een kwartslag om vervolgens uit te trekken. Gebruik nooit een mes want dan kan het resterende stuk inrotten wat de plant kan aantasten. Eens de stelen geplukt zijn verwijder je best zo snel mogelijk de bladeren. Anders worden de stengels snel taai aangezien de bladeren nog veel vocht verdampen.
Oogst nooit meer dan de helft van de stengels en laat de kleine blaadjes aan de rabarberplant zitten. Vanaf de langste dag ( 21 juni) keert het oxaalzuur stilaan terug naar de steel door de bladeren. Het is dan ook aangeraden om na deze periode niet meer te oogsten. Zo kan je rabarberplant ook weer voldoende op krachten komen tegen de winter.
Bemesten en onderhouden van rabarberplanten
Tijdens de winter kan je de rabarberplanten bemesten met compost of stalmest. Zorg er steeds voor dat het hart van de plant vrijblijft. De voedingsstoffen zullen geleidelijk aan in de grond sijpelen. Ook na de oogst in juli kan je de rabarberplanten bemesten.
Rabarberplanten die weinig licht krijgen en/of onvoldoende bemest worden kunnen bloemen vormen. Deze nemen voedingsstoffen af van de stengels waardoor ze best zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kan je doen door de stengel om te buigen zodat er geen water in het hart van de plant terechtkomt. Knip vervolgens de bloem af.
Rabarber vermeerderen
Eens de bladen afgestorven zijn kan je rabarber vermeerderen. Dit is meestal rond de start van het najaar ( oktober – november ). Om rabarberplanten te splitsen moet je de plant een 15-tal centimeter rond het hart uitgraven. Met de spade of door te scheuren kan je de plant opsplitsen. Elk stuk moet een deel van de wortel bevatten en drie zichtbare knopen hebben.
Na het verdelen laat je de snijwonden best even opdrogen. De plantput mag zo’n 60 centimeter breed en diep zijn. Vul hem op met een goed verrijkte aarde en stalmest. Het eerste jaar wordt er best niet geoost zodat de rabarberplant zijn energie kan gebruiken om verder te groeien.
Rabarber forceren
Het forceren van raberberplanten is een techniek die ervoor zorgt dat de stengels langer en malser worden. Dit wordt voornamelijk toegepast door professionele kwekers, maar ook thuis kan je deze techniek perfect toepassen. Het enige wat je hoeft de doen is de rabarberplant afschermen van de zon met een hoge bloempot of emmer. Op het hoogste punt maak je een opening zodat de plant naar het licht toe groeit.
Doordat de planten meer moeite moeten doen om zonlicht op te vangen gaat alle voeding naar de stelen en niet naar het blad. Dit verklaar meteen ook waarom de stelen zachter en groter zijn bij geforceerde planten.
Jaarkalender rabarber
Februari / maart: Compost en organische mest rondom het hart, niet bovenop.
Februari: Vermeerderen kan nu ook nog maar dan best dit jaar niet oogsten
April: begin van de oogst21 Juni: Laatste dag oogsten
Juli: Compost en organische mest rondom het hart, niet bovenop.
oktober / november: Vermeerderen van raberber
November/december: stapeltje stalmest of compost rond de rabarberpollen
Rabarber kopen
Rabarber kan je kopen in de vorm van zaad of knollen. Zaad is goedkoper maar het duurt wel langer tegen je kan genieten van grote rabarberplanten. Zaad, knollen en andere rabarber toebehoren vind je in de webshop.