Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Serre verwarmen

Gebruik je tijdens de winter je serre om vorstgevoelige planten te beschermen tegen de koude? Dan is het nodig om je serre te verwarmen als het begint te vriezen. Maar hoe kan je je serre nu efficiënt verwarmen? Hoeveel kosten die verschillende serreverwarmers ongeveer? En hoe voorkom je dat die warmte snel weer ontsnapt? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijkheden serreverwarming
Serre isoleren
Prijs serre verwarmen
Wanneer serre verwarmen?

Ga naar de webshop

 

 

Waarom je serre verwarmen?

Een serre dient in de eerste plaats om planten en groenten te kweken die het minder goed doen in de open lucht: tomaten, pepers, paprika, meloen, … Je kan je serre echter ook gebruiken om vorstgevoelige planten te helpen overwinteren. In dat geval is het nodig om bij bijtende vrieskou je serre te verwarmen. Op die manier kan je onder meer de volgende planten helpen overleven:

  • Struiken van fuchsia en brugmansia
  • Geraniums
  • Kleine olijfboompjes
  • Palmboompjes en bananenplanten
  • Eucalyptus

serre verwarmen

 

Mogelijkheden voor serreverwarming

Heb je een aanbouwserre? Dan kan je overwegen om je serre aan te sluiten op de centrale verwarming van je woning. Maar hoe kan je een vrijstaande serre verwarmen op ijskoude winterdagen en -nachten? Enkele mogelijkheden op een rij:

 

1. Petroleumkachels

Er bestaan 2 soorten serreverwarming op petroleum. We zetten ze kort op een rij:

  1. Petroleumkacheltjes zonder elektriciteit: die zijn erg praktisch, want je hebt geen elektriciteitsleiding naar je serre nodig. Je moet deze kacheltjes enkel vullen met petroleum en dan de wiek aansteken. Het nadeel is dat het bereik van dergelijke kacheltjes niet groot is. Je zal er dus verschillende nodig hebben, afhankelijk van de oppervlakte van je serre.
  2. Petroleumkachels met elektriciteit: deze petroleumkachels werken met een elektronisch gestuurde brander. Je hebt dus een minimale hoeveelheid stroom nodig. Het voordeel is dat deze kachels een groter bereik hebben. Bovendien beschikken de meeste modellen ook over een thermostaat, zodat je de gewenste temperatuur precies kan bepalen.

TIP: vergeet je serre niet regelmatig te ventileren als je een petroleumkachel gebruikt. Dat is belangrijk om het zuurstofgehalte in de lucht op peil te houden. Gebruik je een kachel zonder elektronische brander? Dan moet je ook regelmatig de hoogte van de wieken controleren.

→ Prijs petroleumkachel zonder elektriciteit: vanaf ongeveer 17 euro per stuk (incl. btw)
→ Prijs petroleumkachel met elektriciteit: vanaf ongeveer 200 euro (incl. btw)

 

2. Elektrische kachels

Je serre verwarmen op een efficiënte en doeltreffende manier? Dat kan ook met een elektrische ventilatorkachel. Zo hoef je niet te denken aan het bijvullen van brandstof en er komt ook geen rook aan te pas. Je hebt natuurlijk wel een elektriciteitsleiding naar je serre nodig. De meeste ventilatorkachels beschikken trouwens ook over een koelstand. Zo zorgen ze ook voor verkoelende lucht in de zomer.

Zo’n elektrische kachel verbruikt natuurlijk wel meer energie dan een petroleumkachel. Gelukkig hebben de meeste toestellen een ingebouwde thermostaat. Zo kan je die extra energiekosten al behoorlijk inperken.

→ Prijs elektrische kachel: vanaf ongeveer 20 euro (incl. btw)

 

3. Gaskachel

Ook met een draagbare gaskachel of zelfs een gaskanon (voor grotere serres) kan je vlot en eenvoudig je serre verwarmen bij vrieskou. Er bestaan zowel gaskachels op propaangas, butaangas als LPG. Je kan ook kiezen tussen modellen met blauwe vlammen (blue flame-gaskachel) of infrarood gaskachels. Net als bij petroleumkachels is het ook bij gaskachels wel belangrijk om voor voldoende verluchting te zorgen.

→ Prijs gaskachel: vanaf ongeveer 40 euro (incl. btw)

 

Ontdek de verschillende mogelijkheden in de webshop

Gebruik je liever geen elektriciteit om je serre te verwarmen? Dan kan je bv. kiezen voor kleine petroleumkacheltjes. Of ben je niet graag in de weer met het bijvullen van brandstof? Dan kan je ook gaan voor een elektrische ventilatorkachel met een ingebouwde thermostaat. In de webshop vind je een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden om je serre te verwarmen.

Ga naar de webshop

 

Serre isoleren

Je serre verwarmen is 1 ding, maar het is ook belangrijk om die warmte niet zomaar te laten ontsnappen. Daarom doe je er goed aan om je serre te isoleren. Hoe je dat het beste doet? Er zijn een paar opties:

 

1. Nieuwe serre = dubbelwandig polycarbonaat

Koop je een nieuwe serre? Ga dan voor een serre die bestaat uit dubbele platen van polycarbonaat. Deze kunststof isoleert 40% beter dan enkel glas. Zo kan je de temperatuur in je serre constanter houden en bespaar je aanzienlijk op de verwarmingskosten.

Op zoek naar een nieuwe serre? Neem dan zeker een kijkje in de webshop.

 

2. Glazen serre = noppenfolie

Heb je een glazen serre? Dan kan je je serre isoleren door de binnenkant te bekleden met noppenfolie. Deze lichtdoorlatende kunststof zorgt er ook voor dat de warmte in je serre beter bewaard blijft. Je kan zo’n noppenfolie eenvoudig bevestigen aan de profielen van je serre en dan weer verwijderen als de lente in zicht is. Let op: noppenfolie houdt zo’n 15% van het licht tegen.

Op zoek naar noppenfolie voor je glazen serre? Neem dan zeker een kijkje in de webshop.

 

Prijs serre verwarmen

De kostprijs voor serreverwarming hangt vooral af van de methode die je kiest. Ook de isolatie van je serre speelt een rol. Want hoe beter je serre geïsoleerd is, hoe minder energiekosten je betaalt. We zetten enkele richtprijzen op een rij:

  • Petroleumkachel zonder elektriciteit: vanaf ongeveer 17 euro per stuk (incl. btw)
  • Petroleumkachel met elektriciteit: vanaf ongeveer 200 euro (incl. btw)
  • Elektrische kachel: vanaf ongeveer 20 euro (incl. btw)
  • Gaskachel: vanaf ongeveer 40 euro (incl. btw)

TIP: op zoek naar serreverwarming? Je vindt een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkheden in onze webshop.

 

serreverwarming

 

Wanneer serre verwarmen?

Vorstgevoelige planten kan je laten overwinteren in je serre bij een temperatuur tussen 1 en 5 °C. Je moet dus pas je serre verwarmen als de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt zakt. Ook als het overdag de stenen uit de grond vriest, moet je uiteraard je serreverwarming gebruiken. Let op: dat is niet het geval als op een koude winterdag de zon schijnt. In dat geval zal je serre namelijk snel opwarmen door de infraroodstraling die je serre binnenkomt en die gevangen blijft in de gesloten ruimte.

Beoordeel dit artikel
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tunnelserre
Tunnelserre: advies & prijzen
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
moestuinbak
Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak
rabarber planten
Rabarber
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
moestuinbak
Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak
tunnelserre
Tunnelserre: advies & prijzen
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen