Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Mos verwijderen terras en oprit

Groene aanslag op je terras en oprit: iedereen heeft er vroeg of laat mee te maken. Mossen en algen zorgen ervoor dat tegels, vlonders of klinkers er grauw en vuil uit gaan zien. Bovendien maakt die mosgroei de bestrating in je tuin ook gevaarlijk glad. Ben je benieuwd naar hoe je zelf mos kan verwijderen van je terras en oprit? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe mos verwijderen van terras en oprit?
Prijs mos verwijderen
Hoe mos op je terras of oprit voorkomen?

 

Waarom moet ik mos van mijn terras of oprit verwijderen?

De ontwikkeling van mossen en algen tast je terras en oprit aan, waardoor de materialen poreuzer worden. Het gevolg? Een snellere slijtage. Daarnaast maakt mos de ondergrond gladder en ontstaat er valgevaar. Kortom, wil je een veilig terras of oprit die er ook fraai en schoon uitziet? Dan is mos verwijderen essentieel.

TIP: op zoek naar materialen en producten om zelf  mos te verwijderen van je terras en/of oprit? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Verwijderen mos terras en oprit

 

Hoe mos verwijderen van terras en oprit?

De manier waarop je groene aanslag op je terras en oprit het best verwijdert, hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan de ondergrond (steen, hout, …), de hardnekkigheid van het vuil, enz. Enkele mogelijkheden:

 

1. Soda & groene zeep

Je terras of oprit schoonmaken met soda en groene zeep is een veelgebruikte methode. Een groot pluspunt is dat deze producten in kleine hoeveelheden het milieu niet schaden en je dus met een gerust hart kan schrobben. Je kan soda en groene zeep apart of samen gebruiken:

 • Soda: meng 50 gram sodavlokken met 1 liter heet water en breng dit aan op je terras of oprit. Laat het enkele dagen goed intrekken en schrob dan al het groen weg met een harde borstel en heet water.
 • Groene zeep: wrijf een mengsel van water en groene zeep op je terras of oprit en laat dat de hele nacht inwerken. Schrob vervolgens goed af met heet water en een harde borstel.
 • Soda + groene zeep: een mengeling van soda en groene zeep werkt erg snel. Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een volle emmer heet water. Giet een deel van het mengsel over de bestrating en schrob met een stevige schuurborstel.

TIP: we raden je af om je bestrating of houten vlonders te ontmossen met azijn, javel of chloor. Deze producten beschadigen niet alleen bepaalde tegels en materialen, maar ze zijn ook milieubelastend en tasten zowel de grond en het grondwater als de omringende beplanting aan.

 

2. Professionele anti-aanslag reinigers

Er bestaan ook speciale reinigingsmiddelen die doeltreffend groene aanslag bestrijden. Er zijn 2 mogelijkheden:

 • Chemische reiniger: deze producten bestaan uit bijtende bestanddelen die snel en efficiënt werken. Volg wel goed de richtlijnen op de verpakking. Je mag deze producten namelijk zelden onverdund gebruiken. Laat het de vereiste tijd inwerken en verwijder de groene aanslag reiniger daarna met een schuurborstel, een tuinslag of hogedrukreiniger.
 • Biologisch afbreekbare reiniger: groene aanslag verwijderen kan ook met enkele milieuvriendelijke producten die werken op basis van enzymen en bacteriën. Nadat je terras en oprit is behandeld, moet je het product een geruime tijd laten intrekken om vervolgens met water af te schrobben.

TIP: het grote voordeel van een professioneel groene aanslag reinigingsproduct is dat je met een relatief kleine hoeveelheid een goed resultaat krijgt. Bovendien heb je ook middelen die speciaal ontwikkeld zijn om de groene aanslag van natuursteen, klinkers, hout … te krijgen.

 

3. Hogedrukreiniger of terrasreiniger

De meest ecologische manier om mos te verwijderen van je terras of oprit is het wegspuiten met een hogedrukreiniger of terrasreiniger. Hou je hogedrukreiniger echter nooit te dicht tegen je bestrating om schade te voorkomen. Niet elk terras is opgewassen tegen de sterke straal van een hogedrukreiniger.

TIPgooi wat voegenzand op je terras of oprit na het reinigen met een hogedrukreiniger. Veeg hiermee de tegels nog eens goed schoon en vul er zo de voegen mee op. Nieuw zand is droog en vertraagt de groei van algen en mos.

 

Hoe verwijder ik mos het best?

Met de juiste behandeling bereik je sneller een goed en langdurig resultaat. Kies je reinigingsmethode dus op basis van de hardnekkigheid van de groene aanslag en het materiaal van je terras of oprit. Of je nu een houten terras hebt of één uit klinkers, beton of natuursteen, voor elk materiaal bestaat een doeltreffende reinigingsmethode. Je ontdekt een breed aanbod aan hogedrukreinigers, ontmossingsproducten, … in onze webshop.

 

Prijs mos verwijderen

De kostprijs voor het verwijderen van mos en groene aanslag van je terras of oprit, hangt vooral af van de producten en werkwijze die je kiest. Je hebt verder niet te maken met arbeidskosten, je betaalt alleen voor het materiaal dat je nodig hebt. Je kan rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Soda: vanaf € 13 voor 2 kg soda kristallen (incl. btw)
 • Groene zeep: vanaf € 25 voor 5 liter groene zeep (incl. btw)
 • Groene aanslag reiniger: vanaf € 12 voor 5 liter (incl. btw)
 • Hogedrukreiniger: vanaf € 60 (incl. btw)
 • Voegenborstel: vanaf € 22 (incl. btw)
 • Houten schuurborstel: vanaf € 20 (incl. btw)

BELANGRIJK: op zoek naar geschikte producten om mos te verwijderen van terras en oprit? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

Hoe mos op je terras voorkomen?

Mos op je terras en oprit is nooit helemaal te voorkomen. Toch kan je de groei van mossen en algen doeltreffend afremmen met enkele concrete aandachtspunten. Enkele voorbeelden:

 1. Zorg voor voldoende zonlicht

  Groene aanslag groeit het makkelijkst op schaduwrijke plaatsen die bovendien vrij vochtig zijn. Zijn je struiken en bomen de oorzaak van deze schaduwvorming? Dan kan je overwegen om deze een stukje terug te snoeien zodat je bestrating minder in de schaduw ligt. Op zonovergoten plekken verdampt het teveel aan vocht nu eenmaal makkelijker.

 2. Herstel ingezakte terrastegels

  Na verloop van tijd kunnen terrastegels inzakken. Hierdoor liggen ze lager, waardoor het water sneller ophoopt. Door ingezakte tegels te verhogen met zand voorkom je die overbodige vochtophoping.

 3. Zorg voor voldoende afwatering

  Een vochtige ondergrond is de ideale voedingsbodem voor (korst)mossen en algen. Wil je dus de groei van groene aanslag in de kiem smoren? Zorg dan voor een goede afwatering, zodat er zich geen plassen op je terras vormen.

 4. Maak je terras preventief schoon

  Schrob tijdig je terras met heet water om groene aanslag geen kans te geven. Neem ook af en toe de tijd om eventueel onkruid tussen de voegen te verwijderen met een voegenreiniger of -krabber.

 

Zelf mos verwijderen van terras en oprit

Zie je mosvorming op je terras of oprit en werk je graag in de tuin? Dan kan je zeker zelf je hout, natuursteen of klinkers ontdoen van mos en groene aanslag. Al vergt het wat geduld en fysieke inspanning om je terras helemaal mosvrij te krijgen met heet water, een schoonmaakmiddel, een schuurborstel en/of een hogedrukreiniger.

Zelf aan de slag? Je vindt een uitgebreid overzicht van producten en materialen om zelf je terras en oprit zelf te ontdoen van groene aanslag in onze webshop:

Ga naar de webshop

2.7/5 - (9 stemmen)
 
Terras, tuinpad, ... bestraten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
2.7/5 - (9 stemmen)
Lees ook
tegels terras
Terrastegels: materialen en prijzen
bankirai terras leggen
Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen
houten-terras-op-tegels-of-palen
Houten terras op palen
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
zelf terras aanleggen
Zelf terras aanleggen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten