Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Houten terras op palen

Wil je een mooi terras dat iets hoger gelegen is dan de rest van je tuin? Of een terras dat naadloos overloopt in je woonkamer? Een houten terras op palen is dan een goede keuze. Hoe legt een vakman zo’n houten vlonder op palen aan en hoeveel kost dit je? Kan je het terras eventueel zelf aanleggen en met welke aandachtspunten moet je dan rekening houden? Dit én meer lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe houten terras op palen aanleggen?
Prijs houten terras op palen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf plaatsen of met vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom houten vlonder bouwen op palen?

Een houten vlonder op palen is om meerdere redenen een goed idee. Een kort overzicht met de voornaamste pluspunten:

 • Verschillende houtsoorten en uitvoeringen: er zijn meerdere soorten hout beschikbaar voor terrassen op palen. Veel voorkomende soorten zijn tropisch hardhout, houtcomposiet, Europees hout, … Kies in ieder geval voor een houtsoort binnen duurzaamheidsklasse I of II. Zulke houtsoorten voor buitentoepassingen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, structuren, …
 • Goede afwatering: met een lichte hellingsgraad profiteer je van een goede natuurlijke afwatering. Zo blijven er geen plassen water op het houten terras liggen en krijg je minder snel te maken met mossen, algen, gladde plekken, …
 • Ventilatie onder het terras: door uitstekende piketpalen en dwarsliggende balken blijft er wat open ruimte onder je houten terras. Dankzij die ventilatie droogt het hout sneller en blijft je terras ook langer in goede staat.
 • Geen kans op verzakking: is het houten terras op palen goed geplaatst? Dan hoef je ook niet bang te zijn dat deze na verloop van tijd begint te verzakken.

Houten terras op piketpalen aanleggen? Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

houten terras op palen

 

Hoe houten terras op palen aanleggen?

Een houten terras op palen plaatsen lijkt eenvoudiger dan het is. Hoe gaat een ervaren plaatser precies te werk? Een kort overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Fundering aanleggen

  De fundering is de uiteindelijke basis voor het terras. Eerst graaft de vakman hiervoor de grond ongeveer 15 cm diep uit. Deze oppervlakte vult hij vervolgens met een laag zand voor een egaal resultaat.

 2. Piketpalen plaatsen

  De piketpalen zijn bedoeld om een verzakking van je terras tegen te gaan. Deze palen plaatst de vakman dan minstens 40 à 50 cm diep in de grond. Doorgaans steken ze dan 10 cm of meer boven de zandlaag uit.

 3. Worteldoek bevestigen

  Om de groei van onkruid te voorkomen, plaatst de vakman een worteldoek. Hiervoor markeert hij de plaatsen waar de palen het doek raken en snijdt hij deze plekken open. Vervolgens kan hij het doek strak om de palen heen aanbrengen.

 4. Balken en terrasplanken leggen

  Ten slotte is het tijd voor de afrastering met de dwarsliggende balken en vlonderplanken zelf. Hierbij plaatst de vakman de planken haaks op de balken, met 0,5 à 1 cm afstand tussen elke plank (en 2 cm vanaf aangrenzende muren). De precieze afstand is afhankelijk van het type hout, de dikte én de breedte.

 

Prijs houten terras op palen

Gemiddeld kost een houten terras op palen € 50 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De precieze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de houtsoort, de totale oppervlakte van het terras, …

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Tarieven verschillen namelijk per project en van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend meerdere voorstellen van ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice. Kom in contact met specialisten actief in je buurt.

 

vlonder op tegels of palen

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor een correcte uitvoering van de werken moet je zeker letten op de volgende aandachtspunten:

 • Vlonder met tegels of planken: naast planken is het ook mogelijk om houten terrastegels als afwerking te gebruiken. Deze zijn net als vlonderplanken verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Tegels zijn wat makkelijker te plaatsen, maar zijn doorgaans wel iets minder stevig en duurzaam.
 • Terras locatie: idealiter laat je een houten terras ergens plaatsen waar dagelijks veel zon is. Anders krijgen mossen, algen, … vrij spel en zal het terras snel onverzorgd en mogelijk ook glad worden.
 • Onderhoud houten terras: onbehandeld hout zal na verloop van tijd vergrijzen bij blootstelling aan de zon. Dit heeft geen effect op de levensduur, maar kan wel zorgen voor een onverzorgde uitstraling. Om dit te voorkomen, gebruik je een gepigmenteerde olie met dezelfde kleur als de houtsoort. Verder is je terras nu en dan reinigen met een borstel en jaarlijks je terras besproeien met een algendodend middel voldoende.

 

Zelf houten terras aanleggen of vakman inschakelen?

Een vlonder bouwen op palen kan je zelf doen als je handig genoeg bent. Zo spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Heb je minder kluservaring en wil je 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan schakel je beter een vakman in. Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: zelf houten terras op palen aanleggen

Ga je zelf aan de slag? Dan bespaar je alle arbeidskosten van een vakman. Zo is de totale prijs beperkt tot zo’n € 20 à 100 per m² (incl. btw). Echter zijn er wel een hoop aandachtspunten om rekening mee te houden voor een correct geplaatst terras op palen. Denk aan de afstand tussen de vlonderplanken en piketpalen, de afwatering, … Let je hier niet op? Dan kunnen de extra kosten boven de prijs van een vakman uit komen.

 

OPTIE 2: houten terras op palen aanleggen met vakman

In veel gevallen is een vakman de meest aangewezen optie. Je geniet zo namelijk van een breed scala aan voordelen. Een kort overzicht:

 • Gericht advies: welke houtsoort voor je terras kies je, welke uitvoeringen zijn er, hoe hoog moeten de piketpalen boven de fundering uitsteken, …? Dit zijn allemaal vragen die een vakman probleemloos voor je beantwoordt.
 • Prijzen op maat: met een vakman weet je van tevoren waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een juiste inschatting maken van de benodigde materialen, hoeveel tijd het werk zal kosten, …
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt alleen met de beste materialen voor jouw houten terras op palen. Ook koopt hij deze voor een relatief lage prijs in.
 • Correcte uitvoering: met een vakman ben je zeker van een juiste plaatsing. Zo zal je terras dus niet zomaar verzakken en kan je zorgeloos genieten van je tuin.
Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... bestraten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
Verwijderen mos terras en oprit
Mos verwijderen terras en oprit
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
zelf terras aanleggen
Zelf terras aanleggen
bankirai terras leggen
Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen
tegels terras
Terrastegels: materialen en prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting