Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Bankirai terras: eigenschappen, mogelijkheden & prijzen

Op zoek naar en sterk en duurzaam terras? Dan is een terras in tropisch hardhout zoals bankirai een goede keuze. Alles over onder meer de eigenschappen, prijs, uitvoeringen en het onderhoud van een bankirai terras lees je hier.

Ga snel naar: PrijsUitvoeringenDuurzaamheid & onderhoudPlaatsingInspiratie

 

Waarom is bankirai geschikt voor de aanleg van een terras?

Bankirai is een houtsoort afkomstig uit de vochtige wouden van Maleisië en Indonesië. Het wordt gekenmerkt door zijn donkergele tot lichtbruine kleur. Vaak vertoont het ook wat roodtinten. Bankirai is uiterst geschikt voor buitengebruik en een erg populair materiaal voor het aanleggen van terrassen. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:

 • Charme: de fijne en gelijkmatige houtnerfstructuur geeft bankirai een stijlvolle uitstraling.
 • Kleur: geel tot bruinachtig met roodtinten.
 • Duurzaamheid: bankirai heeft duurzaamheidsklasse II, met een levensduur van 15-25 jaar of zelfs meer.
 • Vochtbestendig: tropisch hardhout zoals bankirai is zeer goed bestand tegen vocht.
 • Schimmelvrij: schimmel krijgt geen enkele kans om zich vast te zetten op bankirai.
 • Bestand tegen insecten: bankirai is ook goed bestand tegen beschadiging door houtworm of andere insecten.
 • Onderhoudsvriendelijk: hout reinigt zichzelf. Wie houdt van de natuurlijke vergrijzing van bankirai hoeft helemaal niets te doen.
 • Bestand tegen vervorming: het hout is goed bestand tegen krimpen, buigen en splijten.

 

Tip: Met bankirai bedoelen we Yellow Balau Bankirai met duurzaamheidsklasse 2. Dat is de duurzame, kwalitatieve bankirai variant. Vaak wordt het verward met Red Balau, een minder kwalitatieve soort die slechts duurzaamheidsklasse 3 heeft. Let hierop als je een terras in bankirai laat leggen.

 

Bankirai terras prijs

Wat de prijs betreft, betaal je voor een bankirai terras gemiddeld € 50 à 150 per vierkante meter (excl. plaatsing). Voor de plaatsing kan je rekenen op een gemiddelde prijs van € 75 per vierkante meter.

Het grote voordeel van bankirai is de goede prijs-kwaliteitverhouding, zeker ten opzichte van andere houtsoorten. Teak bijvoorbeeld is een heel geschikte houtsoort voor terrassen omdat het duurzaamheidsklasse I heeft (levenduur van meer dan 25 jaar). Het nadeel is dat teak vrij duur is (± € 120 per m², excl. plaatsing en btw). Bankirai daarentegen is veel goedkoper én heeft toch een levenduur van 15 tot 25 jaar of meer. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

bankirai terras

 

Mogelijke uitvoeringen van een terras in bankirai

Een terras in bankirai is mogelijk in verschillende uitvoeringen:

 

1. Bankirai terrasplanken of terrastegels

Terrastegels zijn vooral geliefd bij doe-het-zelvers en passen het best bij een klein terras.
» Gangbare afmetingen: 30 x 30 cm, 50 x 50 cm, 100 x 100 cm

Bankirai terrasplanken zijn doorgaans duurzamer en steviger. Ze zijn vaak dikker dan bankirai terrastegels en ook beter bestand tegen kromtrekken.
» Gangbare diktes: ± 2 – 8 cm
» Gangbare lengtes: ± 1 – 5 m of meer
» Gangbare breedtes: ± 10 – 30 cm

 

2. Effen of met groeven

Bankirai terrasplanken zijn mogelijk in een effen uitvoering of met groeven. Welke uitvoering je kiest, is vooral een esthetische keuze.

De veronderstelling dat terrasplanken met groeven minder glad zijn is fout. In de groeven kan vuil, mos, vocht, … zich makkelijk ophopen waardoor het terras pas écht glad wordt. Bij effen planken is dat minder snel het geval. Vuil kan er vanzelf makkelijker afspoelen. Een effen terras in bakirai is bovendien makkelijker schoon te maken omdat vuil niet tussen de groeven kan blijven zitten.

 

Duurzaamheid en onderhoud

Bankirai heeft duurzaamheidsklasse II, wat overeenkomt met een levensduur van 15 tot 25 jaar, sterk afhankelijk van de belasting.

Oorspronkelijk hebben bankirai terrasplanken een gele tot bruinachtige kleur. Onder invloed van zon en regen kunnen ze na verloop van tijd vergrijzen. Op zich is daar niets mis mee. Velen vinden die natuurlijke vergrijzing zelfs mooi. Om een mooie vergrijzing te garanderen is het aan te raden om je bankirai terras niet te bewerken met vernis of verf. Verder volstaat het om de terrasplanken jaarlijks te reinigen met water. Daarbij moet je wel bleekwater en andere schadelijke producten vermijden.

Wil je de verkleuring liever voorkomen?

Dat kan met speciale bankirai olie die je met een roller, kwast of doek aanbrengt. Door de olie behoudt het terras zijn structuur en is het beter beschermd tegen vocht, vuil en verkleuring. Het oliën van je terras moet je 1 tot 2 maal per jaar herhalen, afhankelijk van de mate van belasting.

Bankirai kan ook glad worden. Om de veiligheid te verhogen kan je jouw bankirai terrasplanken behandelen met een speciale antislipbeits.

Tip: Vraag onderhoudstips aan de vakman die jouw terras plaatst. Hij kent jouw situatie en weet dan ook welk onderhoud jouw terras nodig heeft. Bovendien kan een vakman je gepast adviseren over de te gebruiken producten. Neem je liever geen risico’s, dan kan je het onderhoud van je bankirai terras ook overlaten aan een professional. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Tip: Kies voor bankirai met een FSC-label of PEFC-label. Zo weet je dat het gaat om gecertificeerd hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

 

Bankirai terras aanleggen

De opbouw van een bankirai terras gebeurt bijna altijd op dezelfde manier. Het is een plankenvloer bevestigd op een balkenstructuur. Die balkenstructuur kan evenwijdig lopen met de planken die erop komen, maar wordt beter gekruist. Zo krijg je een stabielere constructie. Enkele zaken om rekening mee te houden:

 

1. Ondergrond van het terras

Een terras in bankirai kan je bevestigen op een bestaande harde ondergrond. Dat is de makkelijkste oplossing omdat je de balken meteen met schroeven en pluggen kan bevestigen in de ondergrond.

Het terras in volle grond plaatsen is een andere optie. Daarbij zijn 2 uitvoeringen mogelijk.

 1. Je plaatst de balkenstructuur op houten palen: de palen moeten 40 à 50 cm diep in de grond steken, met een gemiddelde tussenruimte van 60 cm. Errond komt een betonnen versteviging.
 2. Je plaatst de balkenstructuur op betonblokken: de betonblokken zelf kan je op gestabiliseerd zand of beton plaatsen.

 

2. Bevestiging van de planken

Het bevestigen van de bankirai planken op de onderliggende balkenstructuur kan op 3 manieren:

 1. Met zichtbare schroeven: dit is de goedkoopste oplossing. Let op, de schroeven zijn zichtbaar. Om een mooi resultaat te garanderen is het belangrijk om ze op dezelfde lijn en op gelijke afstand van elkaar te plaatsen. Om te voorkomen dat de kop van de schroeven beschadigd raakt, is het belangrijk om de bankirai planken en onderliggende balken voor te boren. Verder is het gebruik van schroeven van roestvrij staal aan te raden. Andere materialen kunnen door het contact met hout oxideren of roesten waardoor het hout kan verkleuren.
 2. Met clips: clips zijn duurder dan schroeven maar zijn wel onzichtbaar en makkelijker te plaatsen. Hoewel er verschillende clipssystemen bestaan, werken ze allemaal volgens hetzelfde principe: ze worden bevestigd in de groef in de smalle zijde van de plank.
 3. Op latten: hierbij worden de planken onzichtbaar bevestigd op latten van 2 cm dik. Deze worden op hun beurt op de onderliggende balkenstructuur geplaatst. Het voordeel? Een stevigere onderstructuur én een onzichtbare afwerking. Let op, de bijkomende 2 cm maakt dat dit bevestigingssysteem niet overal toepasbaar is.

 

Een houten terras aanleggen is niet simpel. Je doet er dan ook goed aan een vakman in te schakelen. Deze kan dankzij zijn kennis en ervaring precies bepalen welke plaatsingsmethode het meest geschikt is én het aanleggen correct uitvoeren. Zo ben jij verzekerd van een duurzaam en mooi eindresultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

Terras bankirai: Inspiratievoorbeelden

terras bankirai

 

terras in bankirai

 

bankirai terras prijs

 

 

bankirai terras aanleggen

3.6/5 - (7 stemmen)
 
Terras, tuinpad, ... bestraten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.6/5 - (7 stemmen)
Lees ook
houten-terras-op-tegels-of-palen
Houten terras op palen
Verwijderen mos terras en oprit
Mos verwijderen terras en oprit
terras met klinkers leggen
Terras met klinkers aanleggen: mogelijkheden en prijzen
tegels terras
Terrastegels: materialen en prijzen
zelf terras aanleggen
Zelf terras aanleggen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten