Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Soorten klinkers voor een tuinpad

Het aanleggen van een tuinpad kan in heel wat verschillende materialen. Klinkers hebben een erg interessante prijs en zorgen voor een stevig tuinpad waarop je niet snel zal uitglijden. Bovendien vragen de klinkers maar weinig onderhoud, maar ze zorgen wel voor een authentiek ogend tuinpad.

 

Geschikte soorten klinkers voor een tuinpad of terras

 

tuinpad betonklinkers Betonklinkers

Dit type klinkers wordt gemaakt uit cement, zand en grind. Door het toevoegen van kleurstoffen kan men uit heel wat afwerkingskleuren kiezen.

Aangezien betonklinkers in sommige gevallen hun kleur wat kunnen verliezen, worden ze soms voorzien van een minerale beschermingslaag.

Met de techniek van het trommelen kan men de klinkers uit beton een nog authentiekere look geven: ze worden hierbij in een trommel geschud, waardoor de kanten wat afgevlakt worden. Deze techniek kan ook toegepast worden bij de kleiklinkers.

 

tuinpad kleiklinkers Kleiklinkers

Kleiklinkers, ook wel keramische klinkers genoemd, zijn erg kleurvast en zijn goed bestand tegen vorst. Ze hebben een lange levensduur en dankzij de lage porositeit van kleiklinkers krijgen mossen en algen nauwelijks een kans.

Bovendien kan je kiezen uit heel wat afwerkingskleuren, zodat het tuinpad goed past bij de rest van je tuin en woning. Bij de uitvoering van klinkerwerken moet er zeker voor een goede fundering gezorgd worden.

Met een stevige basis vermijd je namelijk latere verzakkingen van het tuinpad.

 

 

Welke klinkers kiezen?

De keuze voor klei- of betonklinkers voor het tuinpad hangt onder meer van je persoonlijke voorkeur en het budget af. Betonklinkers zijn namelijk een pak goedkoper dan de variant uit klei. Aangezien klinkers uit beton iets poreuzer zijn dan kleiklinkers, moet je er bij het schoonmaken van het tuinpad met een hogedrukreiniger goed op letten dat je de toplaag niet beschadigt.

Bij het uitvoeren van klinkerwerken kan je ook kiezen uit heel wat verschillende formaten en legpatronen. De keuze van het formaat en het motief zullen het uitzicht van je tuinpad sterk bepalen. Enkele populaire legverbanden zijn het halfsteensverband, het elleboogverband en het keperverband.

 

Prijs klinkerwerken laten uitvoeren

De prijs per vierkante meter voor betonklinkers ligt gemiddeld tussen 10 en 20 euro. Voor kleiklinkers betaal je gemiddeld tussen 20 en 40 euro per vierkante meter. De plaatsing van deze klinkers brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Bij klinkerwerken moet er onder meer een laag stabilisé aangebracht worden en ook de afwerking moet goed uitgevoerd worden. Voor klinkerwerken mag je je dan ook verwachten aan prijzen die beginnen vanaf 40 euro per vierkante meter, maar deze kunnen oplopen tot 85 euro per vierkante meter. De precieze prijs zal ook afhangen van de totale oppervlakte, het gekozen materiaal en de afwerking. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina.

 

klinkerwerken

 

Onderhoud

Zoals reeds gezegd moet je vooral bij het schoonmaken van betonklinkers met een hogedrukreiniger oppassen voor beschadiging van de toplaag. Bij een te hoge druk kan de kleur namelijk verloren gaan. De steen wordt dan nog poreuzer. Dit heeft als gevolg dat vuil, mossen en algen zich beter kunnen hechten. Voor de schoonmaak van kleiklinkers kan je normaal gezien probleemloos de hogedrukreiniger gebruiken, al moet je altijd opletten dat je niet te veel druk gebruikt.

Beoordeel dit artikel
 
Terras, tuinpad, ... bestraten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
bestratingswerken
Bestratingswerken in de tuin: overzicht
aanleg tuinpad
Tuinpad aanleggen: materialen & kostprijs
grastegels oprit voorbeeld
Grastegels: info, soorten en prijzen
oprit bestraten
Oprit bestraten
keramische tuintegels
Keramische tuintegels
klinkers leggen
Klinkerwerken
bestrating tuin
Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...