Prijs klinkers leggen per m2
Klinkers zijn uiterst geschikt om een terras of tuinpad mee aan te leggen. Klinkers leggen is arbeidsintensief, maar je kan er een mooi resultaat mee bereiken. Hier vind je meer informatie over de kostprijs van klinkerwerken per vierkante meter en van de verschillende materialen.
Soorten klinkers
De gemiddelde startprijs voor klinkerbestrating hangt af van verschillende factoren. Zo heeft de materiaalkeuze een grote invloed op het totale kostenpakket. Je kan namelijk kiezen uit verschillende soorten klinkers waarvan de prijzen nogal kunnen verschillen.
Betonnen klinkers
Betonnen klinkers zijn goedkope klinkers, een ideale keuze voor wie rekening moet houden met een beperkt budget. Klinkers in beton kosten je zo’n 5 à 10 euro per vierkante meter. De gewone betonklinkers zijn niet kleurvast en hebben een neutrale, grijze kleur. Maar betonnen klinkers hoeven niet grijs en saai te zijn. Bij kleurvaste betonklinkers wordt een kleur door het cement gemengd, alvorens ze geproduceerd worden. Daardoor kan je kiezen uit een waaier aan verschillende kleuren.
Betonklinkers worden doorgaans ook bewerkt met een toplaag of een minerale laag. Die zorgt ervoor dat de stenen minder snel afslijten en langer hun kleur behouden.
Kleien klinkers
Kleiklinkers zijn iets duurder dan betonklinkers. De prijs varieert van 10 tot 30 euro per vierkante meter. Kleiklinkers zijn in tegenstelling tot betonklinkers een volledig natuurlijk product. De stenen worden op een erg hoge temperatuur gebakken en zijn daardoor uitermate slijtvast. Na verloop van tijd krijgen ze ook een mooie natuurlijke kleur.
Kwalitatief is de kleiklinker een betere optie dan de betonklinker. Klinkers in klei kunnen goed tegen vriestemperaturen en behouden mooier hun kleur. Wil je liever een natuurlijke uitstraling voor je terras? Leg dan kleiklinkers.
Prijs klinkers leggen per vierkante meter
De gemiddelde prijs voor klinkerwerken is niet enkel gebaseerd op de kostprijs van de klinkers. De prijs is ook steeds afhankelijk van de totale oppervlakte van de klinkerwerken, de voorbereidende werken en de afwerking. Een smal tuinpaadje zal je logischerwijs minder kosten dan de volledige aanleg van een terras met klinkers.
Afhankelijk van de verschillende opties die je kiest, betaal je voor je klinkerwerken een totaalbedrag tussen de 35 tot 85 euro per vierkante meter. Deze genoemde prijs is steeds inclusief stabilisé, plaatsing en afwerking.
Wil je klinkerwerken laten uitvoeren door een professional? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in tuinaanleg. Klik hier voor meer info.
Tip: Boordstenen plaatsen
Om de klinkers af te scheiden van de tuin kan je gebruikmaken van boordstenen. Een gemiddelde boordsteen (1 meter lang op 5 cm breed) uit beton kost minstens 2,5 euro per stuk. Een boordsteen in natuursteen, met dezelfde afmetingen, kost gemakkelijk 15 euro per stuk. Dat jaagt de kostprijs flink de hoogte in.
Klinkers afzetten met boordstenen is geen verplichting. Het is wel aanbevolen om verzakkingen aan de randen te voorkomen.
Uitvoeringen en afmetingen klinkers
Voor de uitvoering van je terras is er niet enkel een keuze in materiaal. Zo kan je ook kiezen voor getrommelde of ongetrommelde klinkers, en voor klinkers in verschillende afmetingen.
Getrommelde klinkers
Wie een meer rustieke look wil, kan getrommelde klinkers leggen. Door de klinkers in een trommel te gooien, breken er kleine stukjes af en verdwijnen de scherpe randen. Dat zorgt voor een meer authentieke uitstraling. Als gevolg van het trommelen zullen ook de voegen minder strak afgelijnd en onregelmatiger zijn. Dat is bij ongetrommelde klinkers niet het geval.
Getrommelde klinkers zijn zowel in klei als in beton verkrijgbaar. Het trommelen zelf heeft dus geen impact op de prijs, de materiaalkeuze wel.
Welke afmetingen kiezen voor klinkers?
Ook de afmetingen van de klinkers hebben invloed op de uitstraling van je terras of tuinpad. Dit zijn enkele populaire formaten voor klinkers:
– Waalformaatklinkers (20 x 5 x 7 cm)
– Dikformaatklinkers (21 x 7 x 7 cm)
– Keiformaatklinkers (20 x 10 x 7 cm)
– Abdijformaatklinkers (30 x 20 x 5 cm)
– Kasseiklinkers (13 x 13 x 6 cm of 17 x 17 x 6 cm)
Legverbanden: ideaal voor de creatieve toets in je tuin!
Niet enkel de materiaalkeuze beïnvloedt het eindresultaat, ook het legverband van de klinkers is bepalend voor de uitstraling van je terras of tuinpad. Je kan kiezen uit 4 mogelijkheden. Op de foto zien we de eerste mogelijkheid, het elleboogverband. Het elleboogverband doet denken aan een visgraat die diagonaal loopt. Dat komt doordat telkens een steen recht gelegd wordt.
Halfsteenverband: een echte klassieker. Het halfsteenverband is een simpele manier om klinkers te leggen, waarbij elke rij telkens een halve klinker opschuift.
Keperverband: het keperverband lijkt op het elleboogverband. Ook hier krijg je een visgraatpatroon, maar de klinkers worden schuin gelegd. Het keperverband is stevig, en dus bijvoorbeeld erg geschikt voor de aanleg van een oprit.
Blokverband: klinkers leggen in blokverband is ook erg populair. Hierbij worden de stenen meestal drie aan drie of vier aan vier haaks aan elkaar geplaatst. Dit is afhankelijk van de dikte van de klinkers.
Klinkerwerken: hoe gaat men te werk?
Er zijn heel wat voorbereidende werken die moeten gebeuren alvorens de klinkers gelegd kunnen worden.
1) Eerst en vooral moet er een stevige ondergrond aanwezig zijn. Daarom wordt eerst een klinkerbed uitgegraven, doorgaans van zo’n 20 cm diep.
2) In het klinkerbed wordt met stabilisé een funderingslaag gegoten van zo’n 10 à 15 cm.
3) Op de funderingslaag komt een laag fijnkorrelig zand om de laatste oneffenheden op te vangen.
4) Vervolgens kunnen de klinkers gelegd worden.
5) De klinkers worden achteraf standaard afgewerkt met een laag fijn zand om de voegen te vullen.