Sierbestrating aanleggen: info, realisaties & prijzen
Als je sierbestrating aan wil (laten) leggen in je tuin, oprit of terras zijn er ontelbare mogelijkheden. Het is een kwestie van de juiste steensoort voor het juiste doel te gebruiken. Welke uitstraling wil je de tuin geven en wat is de oppervlakte van je tuin? Allemaal factoren die meespelen, net zoals persoonlijke smaak en de combinatie tussen de stenen en de rest van de tuin. Hier lees je meer over de mogelijkheden en prijzen van sierbestrating.
Sierbestrating laten plaatsen in de tuin, op het terras of de oprit? Ontvang gratis offertes op maat.
Soorten sierbestrating
Er zijn diverse soorten stenen en tegels. We noemen hier de meest voorkomende:
- Betontegels: de bekendste betontegel is ongetwijfeld de stoeptegel, maar er zijn nog veel meer afmetingen en kleuren. Betontegels zijn heel geschikt om een oprit aan te leggen.
- Natuursteen tegels: deze tegels zijn uniek, omdat er geen enkele tegel gelijk is. Deze tegels kunnen uit vele soorten gesteente gemaakt zijn en worden ook veel gebruikt om een terras aan te leggen.
- Klinkers: de bekendste klinker is de straatklinker, maar die wordt als sierbestrating weinig gebruikt. Voor sierbestrating gebruiken we meestal dikformaat, waaltjes of wildverband klinkers.
Sierbestrating op het terras
Als je een terras aanlegt met sierbestrating is het belangrijk dat je rekening houdt met de afmetingen. Houd per persoon een oppervlakte van drie vierkante meter aan. Wees vooral niet te zuinig met afmetingen van het terras, want je krijgt vast wel een keer visite. In principe kun je alle soorten bestrating gebruiken voor een terras. Vooral tegels worden veel gebruikt als sierbestrating van een terras. Als er met stenen en of klinkers gewerkt wordt, is het wildverband een hele mooie optie.
Sierbestrating op de oprit
Een oprit moet stevig zijn, omdat deze heel wat meer gewicht moet kunnen verdragen dan bijvoorbeeld een terras. Daarom zijn tegels groter dan 20×30 centimeter ongeschikt, want deze zullen dan opwippen en breken. Het beste kun je een oprit bestraten met klinkers of kleine tegels. De dikte van de stenen en tegels voor een oprit is minimaal zes centimeter, maar acht centimeter wordt aangeraden. Wat betreft het legverband kun je het bes kiezen voor een elleboog- of een halfsteensverband. Deze verbanden bieden de meeste stevigheid, waardoor de oprit minder snel zal verzakken.
Getrommelde bestrating
Veel mensen vinden oudgebakken waaltjes die je in oude stadscentra vindt erg mooi als sierbestrating. Deze authentieke klinkers zijn echter steeds zeldzamer en bijgevolg duurder. Getrommelde sierbestrating is dan een goed en goedkoper alternatief. Bij het trommelen van de klinkers worden deze over elkaar heen gerold. Zo verliezen ze hun scherpe kantjes en hoekjes. Getrommelde sierbestrating geeft je tuin, oprit of terras een minder strakke uitstraling. In principe kunnen alle soorten sierbestrating getrommeld worden.
Wat kost sierbestrating?
Sierbestrating koop je vrijwel altijd per vierkante meter. Voor een eenvoudige klinker of een steen, bijvoorbeeld koppelstones, betaal je een prijs tussen de 15 en 25g euro. Kies je een standaard betonbestrating dan ben je iets duurder uit, namelijk 15 tot 35 euro. Wil je een luxere steen of natuursteen dan kunnen de prijzen variëren van 40 tot 70 euro per vierkante meter. Behalve stenen of klinkers heb je ook nog vulzand en opsluitbanden nodig. Bij een leverancier van sierbestrating is het vaak mogelijk om voorbeelden van sierbestrating te bekijken, zodat je alvast een indruk op kunt doen van wat het beste bij je past.
Wat kost het leggen van sierbestrating?
De stratenmaker kan een prijs per uur of een prijs per vierkante meter vragen. De prijs per uur ligt op 30 tot 40 euro en wordt toegepast als de moeilijkheidsgraad van de klus hoog ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een speciaal legverband wilt. De prijs per vierkante meter ligt op ongeveer 10 tot 20 euro en wordt gehanteerd bij klussen met een gewone moeilijkheidsgraad.
Benieuwd naar concrete prijsvoorstellen op maat van jouw situatie? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmannen in de buurt. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Een prijsvoorbeeld
- Stel je hebt een oppervlakte van 30 vierkante meter.
- Je laat dit bestraten met getrommelde waaltjes van 20 euro per vierkante meter. In totaal kost die 600 euro.
- De stratenmaker hanteert een tarief van vijftien euro per vierkante meter. Dit kost je 450 euro.
- Je hebt nog een paar kuub vulzand nodig en een kleine twintig opsluitbanden. Hier ben je 100 euro voor kwijt.
- In totaal komt het aanleggen van deze sierbestrating op € 1150, –
Legverbanden
Verbanden en legpatronen bepalen voor een groot deel welke uitstraling je pad, terras of oprit krijgt. Daarnaast bepaalt het legverband ook de stevigheid van de sierbestrating. We noemen enkele veel voorkomende legverbanden.
- Elleboogverband: de kopse kant van een steen sluit aan op de zijkant van een andere steen en zo ontstaat een rechte hoek.
- Keperverband: dit is hetzelfde als een elleboogverband, maar dan worden de stenen in een v- vorm gelegd.
- Halfsteensverband: de eenvoudigste vorm van sierbestrating leggen. Als je een rij stenen hebt gelegd, verspringt de volgende rij precies een halve steen.
- Wildverband: er wordt gewerkt met verschillende formaten van een steensoort en deze worden willekeurig gelegd.
Sierbestrating ideeën
- Als je grote tegels neemt, heb je minder naden. Zo lijkt je tuin groter en straalt ze meer rust uit.
- Als je bestrating kiest met lichte en neutrale kleuren, straalt je tuin ook meer rust uit en lijkt deze optisch groter.
- Door af en toe een steen toe te voegen die net een andere kleur of formaat heeft, onderbreek je het patroon. Zo zorg je ervoor dat de bestrating niet saai of eentonig wordt.
- Een slingerpad of een diagonale lijn zorgt ervoor dat de tuin langer lijkt.
- Als je de tegels of stenen in de breedte legt, lijkt je tuin breder. Andersom is het ook zo dat de tuin langer lijkt als je de tegels of stenen in de lengte legt.
Sierbestrating aanleggen? Doe dan beroep op een erkend tuinaannemer voor een prachtig, foutloos en snel resultaat. Op de offertepagina kan je offertes aanvragen bij meerdere specialisten. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.