Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Taxushaag: kenmerken en verzorging

De taxushaag is een klassieker in de tuin. Pluspunten van taxushagen zijn dat ze het hele jaar door hun frisgroene kleur behouden en dat ze bestand zijn tegen de winterkou. De takken zitten dicht op elkaar, waardoor deze haagsoort een goede tuinafsluiting vormt.

 

taxus Twee soorten taxushagen

Er zijn veel verschillende taxussoorten, maar de bekendste zijn de Taxus Baccata en de Taxus Media Hicksii. De eerstgenoemde is een inheemse Europese soort, de Hicksii is een kruising tussen de Europese taxus en de Japanse Taxus Cuspidata. De laatstgenoemde groeit wat minder hard dan andere taxussoorten en heeft een mooie zuilvormige groei. Beide soorten zijn erg geschikt om dichte hagen mee te maken van tot wel 4 meter hoog. Wanneer je taxusplanten gaat kopen, kunnen er bij de Baccata wat kleine onderlinge verschillen in uiterlijk zijn. Dit komt omdat het meestal om zaailingen gaat. Bij de Hicksii is dit meestal minder het geval omdat deze gestekt wordt.

 

Wanneer taxus planten?

De beste periode om een taxus te planten is in het najaar, maar in het voorjaar (maart/april) is ook mogelijk. Let erop dat de vorstperiode in het voorjaar voorbij is. In het najaar mag je in verband met vorst zeker niet later aanplanten dan half oktober. Wil je een taxushaag aanplanten, dan heb je per lopende meter ongeveer drie tot vier planten nodig. De plantafstand die je moet aanhouden is afhankelijk van de grootte van de aangekochte struik maar gemiddeld genomen moet je een afstand van 30 tot 40 centimeter aanhouden. Je geeft je taxushaag best een plaatsje in de volle zon of halfschaduw. Qua bodem doet een taxushaag het goed op veel soorten gronden, vooral op zure en alkalische gronden. Let er wel op dat je haag niet te lang vochtig staat. Hiervoor moet je je grond luchtig houden, zodat het water goed kan weglopen. Zorg er wel voor dat een recent aangeplante haag regelmatig water krijgt.

 

Tip:

Plaats een taxushaag niet aan de rand van een weiland waar paarden of runderen grazen. Wanneer deze onverhoopt van de (gesnoeide) takken snoepen, zullen ze het met de dood moeten bekopen. Taxus is namelijk erg giftig voor mens en dier. De taxusboom wordt niet voor niets ook wel venijnboom genoemd!

 

 

Bemesten en snoeien van taxushaag

taxus tuin

 

Bemesten

Een taxus haag kun je best twee keer per jaar vóór iedere groeiperiode bemesten: in maart/april en in juni/juli. In deze perioden heeft de plant de meeste behoefte aan voedingsstoffen. Gebruik een organische coniferenmeststof en hark deze lichtjes aan de voor- en achterzijde van de haag in.

 

Snoeien

Ondanks het feit dat hij een langzame groeier is, moet je af en toe je taxus snoeien om hem mooi te houden. Doet dit bij voorkeur één keer per jaar op een bewolkte dag in in mei of in juni. Moet de taxushaag flink teruggesnoeid worden, dan doe je dit het beste in de winterperiode, maar nooit bij vorst! Een leuk voordeel van de taxus is dat hij erg geschikt is voor vormsnoei. Zo kan je je eigen toets geven aan deze klassieker. Klik hier om naar het artikel over het snoeien van een taxus te gaan.

 

taxus snoeien

 

Medicinale toepassing van taxus

Dat een taxus erg giftig is, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat het gif gebruikt wordt als medicijn? De naalden van de taxus bevatten Paclitaxel (merknaam: Taxol). Dit is een chemische verbinding die ingezet wordt als medicijn tegen kanker. Deze stof verhindert de celdeling van kankercellen en wordt gebruikt voor de bestrijding van borstkanker, vooral wanneer een traditionele chemotherapie niet voldoende effect heeft en kankercellen terugkeren of zich uitzaaien.

 

Taxus kopen

De taxus is in verschillende hoogtes te koop. Voor een lage taxushaag van tien meter lang en 125 centimeter hoog betaal je gemiddeld € 600. Wil je beginnen met wat grotere planten (120 – 160 cm hoog) dan moet je rekening houden met een kostprijs van € 1100 tot € 1300 per tien meter haag.

Beoordeel dit artikel
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
beukenhaag
Beukenhaag: kenmerken en verzorging
ligusterhaag kenmerken
Ligusterhaag: kenmerken en verzorging
soorten hagen
Soorten hagen voor in de tuin
buxus snoeien
Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?
buxus alternatieven
6 interessante buxusvervangers
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining