Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Beukenhaag: kenmerken en verzorging

De groene beuk (Fagus Sylvatica), niet te verwarren met de haagbeuk (Carpinus Betulus), zie je vaak terug als tuinafsluiting of als solitaire boom. Het is een makkelijk te onderhouden plant die ook in de winter zijn blad blijft behouden. De bladeren worden in het koude seizoen bruin en dor maar ze blijven wel aan de haag zitten. Hierdoor behoud je voldoende bescherming tegen inkijk. In dit artikel kom je meer te weten over de beukenhaag.

 

beukenhaag close-up Beukenhaag of haagbeuk?

Uit de inleiding heb je waarschijnlijk al begrepen dat een beukenhaag niet hetzelfde is als een haagbeuk. Het grote verschil tussen beide soorten is dat de beukenhaag in de winter zijn blad blijft behouden en een haagbeuk niet (of nauwelijks). Ook is er een verschil in uitzicht. De bladeren van een beukenhaag hebben een glad en glanzend oppervlak terwijl het blad van een haagbeuk meer generfd en wat ruwer is. Hoewel een haagbeuk in de winter zijn blad verliest, is hij in de zomer wel wat dichter van structuur dan een beukenhaag. Een haagbeuk groeit in het algemeen ook goed op kleigrond, een beukenhaag groeit beter op zandgrond.

 

 

Groene beukenhaag en rode beukenhaag

Er zijn twee bekende soorten beukenhagen: de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus Sylvatica Atropunicea). De rode beuk is met zijn roodpaars gekleurde bladeren prachtig om te zien en heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als de groene beuk. Helaas kost deze rode Atropunicea al gauw twee- tot driemaal zoveel als de groene Sylvatica. Als je van plan bent een lange haag aan te leggen, moet je hier dus zeker rekening mee houden in je budget. Het prijsverschil heeft te maken met de kosten van het beukenzaad. Rood beukenzaad is duurder dan groen beukenzaad omdat het lastiger te veredelen is.

Wil je eenbeukenhaag laten planten? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Voorbeeld van een rode beukenhaag
Voorbeeld van een rode beukenhaag

 

Planten

Een beukenhaag kun je best in de wintermaanden (vanaf begin november tot uiterlijk begin april) plaatsen. Het wortelgestel krijgt dan de kans om op sterkte te komen zodat de haag in het voorjaar goed kan gaan uitbotten. De Fagus Sylvatica is in de wintermaanden ook het goedkoopst omdat je de planten dan met kale wortel kunt kopen. In de overige seizoenen kun je beukenhaag alleen in pot kopen en dan zijn ze meteen een stuk duurder.

 

beukenhaag tuin

Hoe een beukenhaag planten?

Een beuk mag niet te diep worden geplant, alleen de wortels moeten in de grond. Je gebruikt best een goede bodemverbeteraar. Hierin zitten niet alleen belangrijke voedingsstoffen maar ook noodzakelijke schimmels. Het wortelgestel van de beuk heeft bepaalde schimmels nodig om de voedingsstoffen uit de grond op te kunnen nemen. Plaats 5 bomen per meter voor een dichte, niet al te brede haag. Wil je een extra dichte haag, gebruik dan twee rijen van 8 bomen per meter. Tussen de rijen moet je een afstand houden van ongeveer 40 cm. De beuken dien je zigzagsgewijs te plaatsen.

 

 

Aandachtspunten bij het planten

• Laat de beuk vooral niet uitdrogen. Verwijder de verpakking die om de wortels zit pas op het moment dat je de beuk gaat planten.
• Gebruik een bodemverbeteraar (beukengrond of hagengrond).
• Houd minstens een afstand van 50 cm. aan tussen de bestaande planten en de beukenhaag. Zo behoud je voldoende ruimte om te snoeien en zorg je ervoor dat de haag mooi dicht kan groeien.
• Plant niet te diep! De donkere bast van de boompjes moet boven de grond staan (net zoals ze bij de kwekerij stonden).
• Na het planten kan een beuk direct aan de bovenkant teruggesnoeid worden. Dan krijg je een mooie dichte haag. Vind je het belangrijk dat de haag vooral eerst wat hoger gaat worden (en later dicht)? Laat dit dan achterwege en snoei de bovenkant pas als de haag zijn gewenste hoogte heeft bereikt.

Wil je eenbeukenhaag laten planten? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Algemene tip

Alle planten met houtachtige takken (bomen, heesters) plant je bij voorkeur in het najaar. Het wortelgestel heeft dan gedurende het winterseizoen voldoende tijd om aan te sterken. Planten met vlezige takken zoals varens, grassen of andere soorten planten kun je daarentegen het beste in het voorjaar planten.

 

 

Bemesten en snoeien

beukenhaag

 

Bemesten

Een beukenhaag bemest je best twee keer per jaar. Doe dit in de maanden maart of april en nog eens na drie maanden (juni of juli). Breng de meststof zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de heg aan en hark het licht in. Gebruik een organische meststof geschikt voor hagen.

 

Snoeien

Een beukenhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Het beste kun je dat doen in juni en nog een keer in augustus. Drastisch terugsnoeien (tot de helft) verdraagt de beuk over het algemeen goed maar doe dit dan aan het einde van de winter in februari of in maart maar nooit bij vorst. Snoei niet tot bijna op de stam want dan zal de beuk niet goed meer uitgroeien.

Wil je meer snoeitips voor je beukenhaag? Ga naar het artikel over het snoeien van een beukenhaag.

 

 

Prijs beukenhaag

De prijs van een beukenhaag hangt af van de hoogte en of je deze in een pot koopt of alleen geworteld. Voor een groene beukenhaag betaal je gemiddeld 25 tot 35 euro per meter (10 stuks).
De rode beukenhaag kost gemiddeld € 70 tot € 80 per meter (10 stuks).

 

beukenhaag

In het kort:

• Doet het goed op een lichtzure zandgrond.
• Standplaats: volle zon of halfschaduw.
• Behoudt in de winter zijn blad.
• Twee keer per jaar snoeien (juni en augustus).
• Aanplanten vanaf november tot begin april.
• Verkrijgbaar in twee soorten (groene en rode beuk).
• Groeisnelheid ongeveer 50 cm. per jaar.
• Een beukenhaag is stormvast

 

 

3.8/5 - (5 stemmen)
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
1 reactie
3.8/5 - (5 stemmen)
  • Ghysels
    Mijn groene beukenhaag staat er ongeveer 9 jaar. Nu is het 4 mei en een deel van de haag komt zeer moeilijk in bloei. Is de eerste maal, nochtans heeft ze haat dorre bladen maar verloren een 2 tal weken terug. Komt dit nog goed? Die vervelende inkijk kan ik missen.
    Beantwoorden
Lees ook
soorten hagen
Soorten hagen voor in de tuin
ligusterhaag kenmerken
Ligusterhaag: kenmerken en verzorging
buxus alternatieven
6 interessante buxusvervangers
taxus
Taxushaag: kenmerken en verzorging
buxus snoeien
Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!