Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijveraanleg: Fotospecial

Wil je een vijver aanleggen? Dan denk je op voorhand best goed na over wat je precies wil. Wil je een vijver met een strakke of eerder natuurlijke look? Wil je veel vissen? Wil je in de vijver kunnen zwemmen? … Deze fotospecial, waarin we de vele mogelijkheden van een vijver uit de doeken doen, is dé inspiratiebron voor de aanleg van jouw vijver.

 

Standaard tuinvijvers voor een strakke look

De populairste vijversoort is zonder twijfel de gemengde tuinvijver, ook siervijver of plantenvijver genoemd. Typisch aan dit type vijver is de grote verscheidenheid aan planten in verschillende plantenniveaus. Niet alleen de aanwezigheid van vijverplanten, maar ook van enkele niet vervuilende vissen en andere dieren zoals insecten, vogels, … zijn kenmerkend voor een siervijver. Belangrijk is het streven naar een biologisch evenwicht tussen de vissen en planten in de vijver.

siervijver voorbeeld

 

Siervijvers hebben een vrij strakke vorm in vergelijking met de weelderige look van natuurvijvers (zie later in dit artikel). Vaak gebruikt men voorgevormde vijverbakken voor de aanleg ervan.

plantenvijver

gemengde tuinvijver voorbeeld

 

Visvijver vs. Koivijver

Een tuinvijver waarbij er geen biologisch evenwicht is doordat er meer vissen dan waterplanten zijn, noemt men een visvijver. Vaak worden gemengde tuinvijvers in de loop der jaren visvijvers omdat de eigenaar steeds meer vissen houdt.

visvijver aanleggen

 

Een visvijver specifiek voor koikarpers is een koivijver. Eigenlijk is een koivijver helemaal  niet te vergelijken met een gewone visvijver. Koivissen vragen een speciale aanpak. Ze kunnen erg groot worden en dus moet de vijver voldoende groot en diep (min. 1,5m) zijn. Koivissen eten ook bepaalde plantensoorten waardoor je beperkt bent in je plantenkeuze.

voorbeeld koivijver

 

TIP: Schakel de hulp van een vakman in. Deze zal niet alleen de aanleg van jouw vijver tot een goed einde brengen. Een vakman kan jou met zijn kennis en ervaring ook adviseren over welk type vijver het best past bij jouw situatie en wensen. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

 

De weelderige stijl van natuurvijvers

Je kan het al afleiden uit de naam, bij een natuurvijver laat je de natuur zijn gang gaan. Kenmerkend is de informele natuurlijke vorm. Van een duidelijke scheiding tussen de vijver en de tuin is geen sprake. De wanden van de vijver zijn eerder schuin, waardoor deze beetje bij beetje dieper wordt.

voorbeeld natuurvijver

natuurlijke vijver

Een natuurvijver is eigenlijk een mini natuurreservaat waar je heel wat dierlijk leven (vogels, kikkers, insecten, …) terugvindt. Vissen horen er niet in thuis omdat ze de eitjes of larven van de andere dieren in de vijver opeten.

 

Zwemvijvers

De luxe en zwemgelegenheid van een zwembad combineren met de look van een vijver? Dat kan met een zwemvijver. Onderstaande foto is een voorbeeld van een zwemvijver waarbij het zwemgedeelte afgescheiden is van het plantengedeelte. Bij dit type zwemvijvers is de overgang tussen de tuin en zwemvijver vaak duidelijk te zien.

zwemvijver voorbeeld

 

Bij een natuurlijke zwemvijver, zoals op onderstaande foto te zien is, staan de planten in het zwemgedeelte. Lees hier meer over zwemvijvers.

zwemvijver modern

 

Heb je jouw droomvijver in gedachten en wil je meer info over de prijs en aanleg ervan? Lees er alles over in dit artikel.

5/5 - (1 stemmen)
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
5/5 - (1 stemmen)
Lees ook
zwemvijver aanleggen hoe
Zwemvijver aanleggen
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
capaciteit vijverpomp berekenen
Vijverpomp: info en werking
vierkante vijver voorgevormd
Voorgevormde vijver
vijverbenodigdheden
Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs