Vijverfilter kopen: Werking en soorten
Het aanbod aan vijverfilters is overweldigend groot waardoor het soms moeilijk wordt om de juiste filter te vinden. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte vijverfilters met hun voor-en nadelen, prijs en geschiktheid per type vijver.
Functie van de vijverfilter
Een vijverfilter heeft globaal gezien twee functies:
1. Mechanische filtering van het water
2. Biologische filtering (en beluchting) van het water
Mechanische filtering gebeurt met filtermaterialen die het grove vuil en het zweefvuil uit het water filteren. Biologische filtering gebeurt hoofdzakelijk met speciale substraten waarin grote aantallen bacteriën zich kunnen huisvesten. Deze nitrificerende bacteriën zijn onmisbaar in de vijver en zorgen tezamen met de planten voor de afbraak van schadelijke stoffen in het water, waaronder ammoniak en nitriet. Sommige filters hebben vooral een mechanische functie, andere soorten zijn juist gericht op een biologische filtering van het water. Voor een Koi vijver zonder planten zul je een filter met een grote biologische filtercapaciteit nodig hebben. In een vijver met veel planten kun je volstaan met een kleinere filtercapaciteit.
Soorten vijverfilters
1) Oeverfilter – doorstroomfilter voor vijvers met planten
Oeverfilters, ook wel doorstroomfilters genoemd, zijn vooral geschikt voor vijvers met een inhoud tot ongeveer 5000 liter water. Bij gebruik van dit soort filter is het van belang dat de vijver niet overbevolkt is en dat er voldoende planten in de vijver staan. De biologische filtercapaciteit van dit type filter is namelijk beperkt. Een oeverfilter is eigenlijk niets anders dan een kunststof doos, gevuld met filtermaterialen. Het water wordt via een externe waterpomp bovenin de filter gesproeid waarna het water door de filtermaterialen loopt. Onderin de filter ligt een speciaal substraat waarin nuttige bacteriën groeien. Oeverfilters kunnen voorzien worden van een UV-lamp die dienst doet als bestrijder van kleine zweefalgen.
Geschikt voor: kleine vijvers met een beperkte vispopulatie en genoeg planten.
Voordelen: goedkoop, eenvoudig aan te sluiten, makkelijk schoon te maken.
Nadelen: staat aan de oever van de vijver en is dus zichtbaar, beperkte biologische filtering.
Prijs doorstroomfilter: 50 – 150 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.
2) Meerkamerfilter – voor grote vijvers met weinig tot geen planten
Een erg populaire vijverfilter is de meerkamerfilter. Deze filter is vanwege zijn grote doorstroomvolume en hoge biologische filtering erg geschikt voor grote vijvers met veel vissen en weinig planten. Meerkamerfilters zie je vaak terug bij Koivijvers. In een Koivijver staan geen planten waardoor de kwaliteit van het water volledig afhankelijk is van een goede biologische filtering. Een meerkamerfilter bestaat uit drie tot vijf compartimenten. Ieder compartiment heeft een eigen functie en is gevuld met een specifiek filtermateriaal. Het water wordt niet alleen mechanisch gefilterd maar stroomt ook langs biologische filtermaterialen waarin nuttige bacteriën leven. Vaak wordt nog extra beluchting toegepast zodat de nitrificerende bacteriën in het filter voorzien worden van voldoende zuurstof.
Geschikt voor: grote vijvers met veel vissen en weinig planten (bijvoorbeeld Koi vijver).
Voordelen: zeer goede biologische filtering, hoge doorstroomsnelheid.
Nadelen: duur, neemt flink wat ruimte in beslag, lastiger te onderhouden.
Prijs : 200 – 1500 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.
3) Drukfilters
Een drukfilter kun je vergelijken met een oeverfilter met het verschil dat de druk waarmee de externe pomp het water door de filter stuwt niet verloren gaat. Je kunt een drukfilter dus prima gebruiken in combinatie met een waterval of beekloop. Het vuile water uit de vijver stroomt via de pomp in het filter en wordt dan schoon in de waterval op beekloop gepompt. De werking is verder grotendeels hetzelfde als bij een oeverfilter. De biologische filtercapaciteit is beperkt en daarom is het drukfilter alleen geschikt voor (zwem)vijvers met voldoende planten. Drukfilters zijn meestal rond en voorzien van een deksel dat op de filter geklemd wordt.
Geschikt voor: vijvers van 10.000 tot 15.000 liter met voldoende planten en een beperkt aantal vissen.
Voordelen: relatief goedkoop, compact, makkelijk schoon te maken
Nadelen: beperkte biologische filtering (niet geschikt dus voor Koi vijvers)
Prijs : 100 – 500 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.
4) Uv-filter: vóór en nadelen
Sommige vijverfilters zoals een oever- of drukfilter, kunnen voorzien worden van een uv-lamp maar hij kan ook los in een bestaand systeem geplaatst worden. Deze lamp produceert ultraviolette straling waarmee zweefalgen en ziekteverwekkende bacteriën in het water gedood worden. Je kunt er groen water mee voorkomen wat handig kan zijn bij vijvers die biologisch niet in evenwicht willen raken. Het nadeel van zo’n lamp is dat je er ook een gedeelte van de nuttige bacteriën en organismen mee doodt.
In principe is een uv-filter alleen nuttig wanneer je het water niet op natuurlijke manier biologisch in evenwicht kunt krijgen. Ook in een Koi vijver kan een uv-filter nuttig zijn omdat je er ook ziektekiemen mee neutraliseert. In een natuurlijke vijver heb je zo’n lamp echter niet nodig. De natuur zorgt er zelf voor dat het water helder blijft. Er kleven ook nogal wat nadelen aan zo’n lamp. Ten eerste is dat het stroomverbruik. Per 5000 liter water heb je gemiddeld 15Watt energie nodig. Aangezien de lamp constant brandt, kan het stroomverbruik op den duur aardig oplopen, daarnaast is de levensduur van de lamp beperkt en moet je hem vaak al na een jaar vervangen.
Geschikt voor: Koi vijvers en vijvers die niet goed biologisch in evenwicht te krijgen zijn.
Voordelen: helder water, ziektekiemen worden gedood.
Nadelen: Je doodt er ook nuttige organismen mee, kans op draadalgen neemt toe, symptoombestrijding (achterliggende oorzaken van groen water worden niet aangepakt), beperkte levensduur, stroomkosten.
Prijs (los): 100 – 200 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.
Capaciteit vijverfilter
Bij het aanschaffen van een vijverfilter zul je niet alleen moeten kijken naar het type filter maar ook naar de filtercapaciteit. De capaciteit die je nodig hebt is afhankelijk van: het type vijver, de inhoud van de vijver, het aantal vissen en het soort vissen. In een vijver zonder vissen kun je toe met een capaciteit die gelijk is aan de inhoud van de vijver. In een vijver van 10.000 liter, zonder vissen, zou een filter met een capaciteit van 10.000 liter dus volstaan. Wil je echter vissen gaan houden dan moet je rekenen op een dubbele capaciteit, dus 20.000 liter. In een Koi vijver heb je zelfs nog meer capaciteit nodig (25000 liter).
Vijver zonder vis: capaciteit = inhoud vijver
Vijver met vissen: capaciteit = inhoud vijver x 2
Koi Vijver: capaciteit = inhoud vijver x 2.5
Vijferfilter kopen
Op zoek naar een nieuwe vijverfilter of onderdelen? Bestel ze nu veilig online in de webshop en geniet van een gratis en snelle levering.