Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Vijverbenodigdheden: overzicht & prijzen

Er komt heel wat kijken bij de aanleg van een kwalitatieve vijver. Er bestaan diverse vijverbenodigdheden hiervoor, de ene al essentiëler dan de andere. In grote vijvers in de vrije natuur is het water meestal van nature al gezond. Een vijver in de tuin is daarentegen slechts een kleinschalige waterbiotoop. Daarom moet je enkele maatregelen nemen om de biologische balans op punt te houden. Doe je dit niet, dan gaat dit ten koste van het welbehagen van de vissen en de kwaliteit van de planten en het water.

 

 

Vijverbenodigdheden: wat heb je zeker nodig?

Hieronder bespreken we drie vijverbenodigdheden die je, naast vijverplanten, zeker en vast nodig hebt om jarenlang te kunnen genieten van een gezonde vijver:

 

1. Vijverpomp

Een vijverpomp is eigenlijk onmisbaar. Dankzij de pomp blijft het water mooi helder en in beweging, wat de kwaliteit van de vijver bevordert. Het water heeft immers voldoende zuurstof nodig. De pomp zorgt bovendien voor de afvoer van vervuild water. Deze grote hoeveelheden water worden getransporteerd naar de filter, die het water op zijn beurt reinigt. Hoe meer vissen er in de vijver zitten, hoe hoger de capaciteit van de pomp zal moeten zijn. Er zijn pompen met open waaiers, gesloten waaiers of half-open waaiers.

» Lees hier meer over vijverpompen of koop een vijverpomp in de webshop.

Prijs: €50 à € 250 (afhankelijk van de kwaliteit & capaciteit)

 

vijverfolie 2. Vijverfolie

Wanneer je een vijver gaat aanleggen, vormt een vijverfolie in feite het fundament. Deze folie kan uit diverse materialen vervaardigd zijn. PVC en EPDM (synthetisch rubber) zijn de meest voorkomende vijverfolies. Daarnaast is ook polyethyleen (PE) een optie, vooral voor strakke Koi vijvers. EPDM heeft een langere levensduur (30 à 50 jaar) dan PVC (10 à 20 jaar). Ook is EPDM bestand tegen worteldoorgroei, terwijl een PVC folie nog een extra worteldoek vereist. PVC vijverfolie is echter wel goedkoper dan EPDM folie.

» Lees hier meer over vijverfolie of koop vijverfolie in de webshop.

Prijs: €30 à €70 per lopende meter (afhankelijk van het materiaal)

 

vijverbenodigdheden vijver 3. Vijverfilter

Een vijverfilter zorgt voor de mechanische én biologische filtering van het water. Allerlei schadelijke stoffen (bv. ammoniak) worden zo afgebroken, net als zweefvuil en grof vuil. Er bestaan verschillende soorten filters: een oeverfilter, meerkamerfilter, drukfilter of UV-filter. Sommige filters zijn vooral gericht op mechanische filtering, terwijl andere veeleer een biologische functie hebben. Welke filter en filtercapaciteit je best kiest, hangt onder meer af van de grootte en aard van je vijver. Ook het aantal vissen en de vissoorten spelen een rol. Op de vijverfilter kan je eventueel ook een bodemdrain aansluiten.

» Lees hier meer over een vijverfilter of koop een filter in de webshop.

Prijs: €100 à €1500

 

Type vijverfilterPrijsGeschikt voor?
Oeverfilter€50 - €150Kleine vijvers met voldoende planten en weinig vissen
Meerkamerfilter€200 - €1500Grote vijvers met veel vissen en weinig planten
Drukfilter€100 - €500Vijvers van 10000 à 15000 liter met weinig vissen en veel planten
UV-filter€100 - €200Koi vijvers met een verstoord biologisch evenwicht

 

Vergeet geen vijversubstraat
Wanneer je de vijver zelf aanlegt, is het belangrijk om de bodem met vijversubstraat op te vullen nadat de folie geplaatst is. Vijversubstraat, ook gekend als bodemsubstraat, is een geheel van poreuze stenen korrels. Deze korrels helpen mee om een evenwichtige biotoop te creëren. Alle micro-organismen in het water hebben immers een ondergrond nodig. Aan het vijversubstraat kunnen ze zich goed vasthechten.

 

 

Bijkomende opties naar wens

Daarnaast kan je de vijver nog aanvullen met allerlei andere vijverbenodigdheden. Hoever je daarin gaat, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Hieronder vind je een overzicht van enkele vaak gekochte vijvertoebehoren.

 

vijververwarming 1. Vijververwarming

Indien je een vijver hebt of wil met veel vissen, dan is vijververwarming sterk aan te raden! De vissen krijgen het tijdens de winter hard te verduren. Bij vorst zal de vijverfilter minder goed kunnen functioneren, waardoor het water sneller vervuilt en minder zuurstof bevat. Vorst belemmert ook de groei van de vissen. Door vijververwarming te voorzien, voorkom je dergelijke problemen. De vissen behouden dankzij het verwarmde water voldoende weerstand en zijn minder gevoelig aan bacteriële infecties.

Prijs: vanaf €150 tot €800

» Bekijk het aanbod vijververwarming in de webshop.

 

vijvertoebehoren
© Ubbink

2. Vijververlichting

Vijververlichting is een leuk accessoire voor je vijver. Het laat je toe om ook ’s avonds ten volle te genieten van de vijver en vissen. De verlichting in combinatie met het water geeft een uniek en warm effect. Maar dat is nog niet alles! Door verlichting te plaatsen verhoog je eveneens de veiligheid rondom de vijver. LED-verlichting is duurzaam en energiezuinig. Je kan tegenwoordig kiezen uit een gevarieerd aanbod: LED-strips, spots of drijvende lichtelementen: het kan allemaal.

Prijs: vanaf enkele tientallen euro’s

» Bekijk het aanbod vijververlichting in de webshop.

 

vijverstofzuiger
© Ubbink

3. Vijverstofzuiger

Een handig hulpmiddel om je vijver – en meer bepaald de bodem – extra schoon te houden, is een vijverstofzuiger. Na verloop van tijd vormt zich een sliblaag op de vijverbodem. Ook kunnen bladeren en plantenresten zich gaan opstapelen. Dit restmateriaal is een goede voedingsbodem voor algen, wat je liever wil vermijden. Met een stofzuiger kun je (lichte) slib en vuil eenvoudig verwijderen. Sommige stofzuigers hebben een reservoir dat automatisch leeggemaakt wordt. Ook een schepnet of vijverafdeknet is handig om vuil te voorkomen.

Prijs: vanaf €100

» Bekijk het aanbod vijverstofzuigers in de webshop.

 

 

Beoordeel dit artikel
 
Vijver aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
1 reactie
Beoordeel dit artikel
  • Hedwig
    Bestaan er ook vijvers die (liefst volledig) werken op zonne-energie ? Vijvertje in gedachten, maar geen zin in al die kabels en hoge facturen.
    Beantwoorden
Lees ook
zwemvijver aanleggen hoe
Zwemvijver aanleggen
aanleggen van vijver
Vijver aanleggen
prijs zwemvijver
Zwemvijver prijs
vijverfilter oever
Vijverfilter kopen: Werking en soorten
vierkante vijver voorgevormd
Voorgevormde vijver
plaatsen vijverfolie
Vijverfolie
zuurstofplanten vijver
Vijverplanten
zwemvijver voorbeeld
Vijveraanleg: Fotospecial