Voorgevormde vijver
Wil je een niet al te grote vijver in de tuin, dan kan je een voorgevormde vijver overwegen. Dit zijn kunststofvijvers die je op een middag zelf kan ingraven in de tuin. Ze zijn makkelijk in onderhoud, kunnen bijna niet lekken en gaan een leven lang mee.
Soorten voorgevormde vijvers
Polyethyleen (PE) of hoge dichtheid polyethyleen (HDPE): de populairste soort. Erg sterk, flexibel, slagvast en met een lange levensduur.
Glasvezelversterkt polyester: deze stof is erg vormvast. Ideaal voor rechthoekige vijvers. Enige nadelen zijn dat ze minder flexibel zijn en ook onderhevig aan slijtage.
Polyester: is een stuk lichter dan PE. Ideaal voor grote voorgevormde vijvers of zwembaden omwille van de lagere transportkost. Ze worden vooral gebruikt voor koi-vijvers.
Vormen en formaten
Kunststofvijvers met ronde vormen hebben doorgaans een inhoud van 250 tot 3000 liter. De diepte varieert meestal van 40 cm tot 1 meter. Rechthoekige vormen zijn beschikbaar in lengtes tot 260 cm. Rechthoekige vijvers worden vaak toegepast als fonteinvijver. Ze zijn niet voorzien van plantzones en worden vaak afgeboord met stenen. Voorgevormde vijvers met rondingen hebben daarentegen een meer natuurlijke uitstraling. Je kan ze goed combineren met een waterval of beekloop. Ze zijn voorzien van verschillende plantzones. Dit is extra handig bij plaatsing van moerasplanten.
Prijs voorgevormde vijver
Prijzen van voorgevormde vijvers variëren van 65 euro voor een kleine vijver van 150 liter tot 1500 euro voor een kunststof vijver met een inhoud van 3000 liter. Een polyethyleen vijver van 255×165 cm kost gemiddeld 250 tot 300 euro.
Voordelen & nadelen van voorgevormde vijvers
+ Eenvoudig en snel in te graven.
+ Sterk, perfect waterdicht en een lange levensduur.
+ Binnenkant is perfect glad afgewerkt, geen folienaden waartussen vuil kan blijven zitten.
+ Makkelijk te reinigen.
– Je zit vast aan een bepaalde vormgeving (zal niet altijd volledig aansluiten bij je wensen).
– Meestal zijn kunststof vijvers niet erg diep.
– Door de beperkte waterinhoud heeft de vijver een geringe buffer. De waterkwaliteit kan hierdoor schommelen, zeker bij warm weer. Een goede filtering is noodzakelijk.
– Vaak alleen in kleine formaten leverbaar. De wat grotere voorgevormde vijvers zijn relatief duur (duurder dan een folievijver).
Voorgevormde vijver plaatsen
Het plaatsen van een voorgevormde vijver is niet moeilijk, maar je moet wel rekening houden met een aantal punten. Zo is het bijvoorbeeld van cruciaal belang dat de vijver exact waterpas komt te liggen en dat hij na het vullen niet gaat verzakken. Je hebt dus op zijn minst een goede waterpas nodig en een aantal zakken metselzand of rivierzand.
Stappenplan voor de plaatsing van een voorgevormde vijver:
1. Zet de vijver op zijn plaats en markeer de omtrek ervan met wat paaltjes die je in de grond slaat.
2. Graaf de grond voldoende diep uit en houd daarbij rekening met eventuele dieptezones. Begin bij de diepste zone. Houd er rekening mee dat de totale omtrek en diepte ongeveer 10 cm. groter moet zijn dan de vijver zelf. Dit omdat er straks nog zand toegevoegd moet worden.
3. Verwijder eventuele stenen en wortels uit de grond.
4. Breng een laag van ongeveer 10 cm dik fijn zand aan en egaliseer dit.
5. Plaats de vijver in het gat en zorg ervoor dat er overal langs de randen voldoende ruimte is om later zand in te storten. Je kunt eventueel gebruik maken van houten balkjes die dienst doen als afstandhouder.
6. Verzeker je ervan dat de vijver exact waterpas staat, zowel in de lengte als in de breedte.
7. Breng nu het rivierzand aan in de ruimtes rondom de vijver. Door het zand nat te maken met een tuinslang gaat dit het makkelijkst. Je spoelt het zand dan als het ware in de de open ruimtes waardoor deze goed gevuld worden.
8. Terwijl je de open ruimtes vult met zand kun je ook de vijver vullen. Doe dit in etappes en houd de zandhoogte en waterhoogte in de vijver ongeveer gelijk. De vijver kan dan nooit gaan vervormen door de druk van het water.
9. Controleer tussendoor of de vijver nog steeds waterpas ligt. Zolang de vijver voor maximaal 1/3 gevuld is kun je nog corrigeren, hierna mag je niet meer corrigeren omdat de vijver anders kan beschadigen.
Tip
Breng op de bodem van de vijver en eventueel in de moeraszones een laag vijversubstraat aan. Zuurstofplanten kunnen zich hieraan hechten en het substraat dient tevens als huisvestingsplaats voor nitrificerende bacteriën.
Juiste locatie voor de vijver
Een vijver plaats je het best niet in de volle zon. Een vijver die de hele dag in de zon ligt, zal al snel te maken krijgen met algen. Je kiest het best voor een locatie in de halfschaduw. De vijver ligt dan gemiddeld zes tot zeven uur per dag in de zon en dat kan hij goed verdragen. Zeker wanneer de vijver voldoende beplant en belucht wordt. Een plek dichtbij een woonhuis of een ander soort gebouw is dus prima omdat je hier enige schaduw hebt. Houd wel rekening met omliggende bomen. Vallende bladeren in de vijver tijdens de herfst zijn vervelend.
Folievijver of voorgevormde vijver kopen?
Een voorgevormde vijver is vooral ideaal wanneer je een kleine vijver wil die gemakkelijk te installeren is en die voornamelijk als decoratie is bedoeld met een beperkt aantal vissen. De prijs van een kleine kunststof vijver is alleszins redelijk en je hebt ze in een middag tijd geïnstalleerd. Het voordeel van een folievijver is dat je zelf de vorm kunt bepalen en dat je een wat diepere vijver kunt graven. In een grotere en diepere folievijver kun je ook vissoorten houden die wat meer zwemruimte verlangen.
Folievijvers zijn daarnaast goedkoper in aanleg maar vergen wel wat meer arbeid. Het leggen van de folie kost flink wat tijd en ook het afwerken van de randen neemt de nodige tijd in beslag.
Benieuwd naar de prijzen van vijverfolies, vijverpompen, planten en andere toebehoren?
Tip: kies het grootste formaat
Twijfel je bij aanschaf tussen twee verschillende formaten? Kies dan voor het grootste model. Je bent dan wel iets duurder uit en zult meer planten moeten kopen maar een grotere vijver is biologisch gezien doorgaans makkelijker in evenwicht te houden dan een vijver met een beperkte inhoud.