Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Automatische hokopener voor kippen

Heb je last van vossen, marters of andere nachtdieren die je kippen pakken, dan had je tot voor kort niet veel opties. Ofwel moest je een omheining plaatsen van 2 meter hoog met tal van andere nodige voorzorgen, ofwel moet je elke avond en ochtend (ja ook in de koude wintermaanden) naar het kippenhok gaan om hun veilig op te sluiten…

Dankzij de automatische hokopener is dit gelukkig voorgoed verleden tijd! Met een simpel systeem kan je het deurtje van het nachthok bedienen zoals je zelf wenst.

 

Welke opties zijn verkrijgbaar?

Hokopeners zijn verkrijgbaar met verschillende bedieningsopties en toebehoren. Zo kan je deze perfect afstemmen op maat van het hok en je wensen:

 

1. Nachtsensor

Hokopeners met nachtsensor worden veruit het meest gekozen aangezien deze het hele jaar door zich aanpassen aan de hoeveelheid daglicht, en bijgevolg dus aan het ritme van je kippen.

Belangrijk om te weten is dat je nachtsensor buiten moet hangen zodat hij optimaal kan functioneren. Hangt je hokopener binnen, dan kan je hem bij sommige merken uitbreiden met een sensor met verlengkabel.

 

2. Tijdschakelaar

Een hokopener met tijdschakelaar moet je iets vaker inregelen naargelang het tijdstip dat de zon ondergaat. Gemiddeld moet je de hokopener zo’n 4 à 5 keer per jaar bijstellen.

Waarom zou je dan een hokopener met tijdschakelaar kopen? Het antwoord is eenvoudig…. Rust en vrede met je buren. Heb je een haan, dan begint deze te kraaien zodra hij licht ziet? Met een goed afgesloten nachthok maak je de haan wijs dat het nog donker en kan iedereen lekker lang slapen.

 

Tip: Hokopener met timer & lichtsensor in 1

Wil je maximaal comfort, dan kan je ook een automatische kippenhokopener kopen met ingebouwde timer en lichtsensor. Zo kan je ’s morgens het hok laten openen op een uur naar keuze en s’ avonds het hok laten dichtgaan wanneer het donker wordt. Hoe donker het exact moet zijn kan je ook perfect instellen. Verkrijgbaar in de webshop.

 

 

Plaatsing

Het plaatsen van een hokopener is heel eenvoudig. Met het bijhorende bevestigingsmateriaal kan je de hokopener snel en correct installeren.

Ook de afstand en locatie tussen de motor en het poortje is heel flexibel. Kan je de motor niet rechtstreeks boven het kippenluik plaatsen, dan kan je via kleine katrolletjes het poortje alsnog bedienen. Zo kan je de motor op een makkelijk bereikbare plaats zetten.

automatische hokopener kopen

Afhankelijk van het merk kan je de hokopener ook verbinden aan meerdere deurtjes of zelfs aan een loopbrug. Bovenstaand zie je enkele van de mogelijke opstelling van de Chickenguard hokopener.

 

 

Prijs hokopener voor kippen

Een hokopener voor kippen is niet goedkoop maar wel heel robuust zodat ze vele jaren blijven werken in tal van omstandigheden. Eén van de gekendste merken met de meeste opties is Chickenguard. De kostprijs van een hokopener bedraagt zo’n 175 euro.

Als je al enkele malen een slagveld hebt teruggevonden in je tuin, dan weet je dat deze investering het dubbel en dik waard is om je kippen te beschermen.

Bekijk alle hokopeners in de webshop

 

3.1/5 - (7 stemmen)
29 reacties
3.1/5 - (7 stemmen)
 • vincent
  Mijn vriendin en ik zijn de combinatie aan het overwegen van kippen en geiten in hetzelfde hok te plaatsen, incl hokopener omdat de vos al meerdere malen gepasseerd is, maar we vroegen ons af of er geen problemen gaan ontstaan dat de kippen in de geitenstal gaan slapen ipv in hun "eigen" hok met afsluiter waardoor de vos ze nog steeds kan pakken.
  Beantwoorden
 • iliaens
  Hallo , Ik vind het gebruik van een hokopener zoals die van U geen slecht idee aangezien ik een zelfgemaakt hok heb staan met nog maar een klein groepje kippen over. Is dit ook geschikt voor andere prooidieren die ongewenst zijn? Inmiddels zodanig radeloos geworden door aan de rand van een bos te wonen waar schijnbaar voldoende roofdieren zitten die zichzelf dan ook voortdurend zeer rijkelijk voedden met mijn pluimvee. Het probleem is echter dat ikzelf verre van een technicus ben, daarom had ik even graag geweten of dit bestuurbaar is van binnen af in eerste instantie en tevens of de lichtsensor ook kan dienen als ik bv 's nachts iets in het hok moet doen zodat dit automatisch aanspringt en ondertussen ook roofdieren kan afschrikken ? ze zitten op een tamelijk donker gedeelte dankzij de bomen.
  Beantwoorden
 • peters
  Na bijna 4 jaar probleemloos gewerkt te hebben heeft mijn hokopener opeens een probleem. Hij gaat 's morgens niet meer vanzelf open. Als ik een batterij losmaak en weer erin doe gaat de klep omhoog. Kan iemand me een tip geven wat er aan de hand is. De klep klemt niet en ik heb nieuwe batterijen erin geplaatst.
  Beantwoorden
 • Andre
  Ik zie dat uw opener op batterijen werkt. Kunt u aangeven hoelang deze ongeveer meegaan?
  Beantwoorden
 • Joachim
  Een jaar terug een automatisch kippenluik systeem gekocht bij PV productions. Is een Nederlands bedrijf en hebben ook een model dat op batterijen werkt. So far so good en is niet duur!
  Beantwoorden
 • lobbestael
  Wie kan mij helpen aan een motor van zoo een kippenhokopener? Die van mij is stuk en het tandwiel is gebroken.
  Beantwoorden
 • Sam
  AL de tweede keer dat de bevestiging tussen de deur en het koordje 's morgens stuk is. Nochtans met een plastic strip dichtgetrokken en de vorige nacht met visdraad en ijzerdraad.Zeer eigenaardig.Zou dit een marter kunnen stuk krijgen?Gelukkig is de lus van het koordje nog niet stuk.Heeft er iemand een oplossing?
  Beantwoorden
  • Olvoer
   Heb ik ook al verschillende keren gehad. Word er gek van. Op die manier ben je nooit zeker of je hok nu open is.
   Beantwoorden
 • YVES TOURAIN
  Ik heb er twee die op baterijen werken en een op het stroomnet. Heel tevreden want de vos is afgeweerd. Bij een hok heb ik telkens pech met het draadje die telkens doorknakt. Andere draadjes werden reeds gemonteerd doch nog niet het goede gevonden. Waar kan ik de originele draad kopen ?
  Beantwoorden
  • jolante
   toevallig ook op zoek naar een veilige sluiting voor mijn kippen vond ik deze site met touwtjes http://shop.dierenspecialist.nl/deuren-automatische-openers-hokopenershoksluiters-c-134_216_155.html
   Beantwoorden
 • marjan
  Zelf heb ik een hokopener welke werkt op 230V en heeft geen lichtsensor nodig. Het luikje sluit een uur na zonsondergang (astro functie). In de winter gaat dit luikje eerder dicht dan in de zomer. Fantastisch! 's Ochtends gaat het luikje op een vaste tijd open, maar in het weekend wat later ivm de haan.
  Beantwoorden
 • Carl
  Wij wensen de hokopener in het hok te plaatsen. Wat is een goede en goedkope lichtsensor die wij extra kunnen plaatsen? Hoe verbinden we deze met de automatische hokopener van VSB? Ik ben een beetje handig, maar zeker geen expert, en wens graag praktische instructies. Alvast dank!
  Beantwoorden
 • Peter
  Wij hebben een chickenquard hokopener in gebruik. Enorm tevreden van. Kwam zelf goedkoper uit dan ene van VSB. Verzending inbegrepen.
  Beantwoorden
  • Snoes
   Kan je de chickenguard ook zo instellen dat de deur sluit wanneer het donker wordt, maar dat ze pas open gaat op een ingestelde tijd?
   Beantwoorden
   • Buldit
    Dit is zeker mogelijk! <a href="/shop/hokopener/" rel="nofollow ugc">Zie webshop</a>.
    Beantwoorden
    • maarten
     Wij vonden een site met een hokopener die bediend wordt door een digitale tijdschakelaar. De motor is van een rolluik. Je kunt evt. ook je eigen kippenluik gebruiken, dat scheelt in de prijs. Wij hebben er één op ons luik en het werkt fantastisch. De schakelaar houdt zelfs rekening met zomer- en wintertijd.
     Beantwoorden
     • Devarwaere
      Hallo, Ik ben op zoek naar een schema voor een elektrische hokopener en de nodige onderdelen,ook alle praktische raadgevingen zijn welkom.Kan je mij de site eens doorsturen waarvan hierboven sprake is? Alvast bedankt. Groeten, J.D.
 • Danny
  Een klein minpuntje, het afstellen van de lichtsensor. Dit kan slechts gebeuren door het openen van de VSB om de potentiometer te kunnen bereiken, en dan is het in verschillende pogingen de juiste instelling op te zoeken om het sluiten van de schuif niet te vroeg te laten gebeuren, anders zitten de kippen buiten, het laattijdig openen is minder belangrijk.
  Beantwoorden
 • Ine
  Super dat je een snijplank gebruikte! Wil ik ook doen, ik ben echter niet zo handig, waar vond je de rails?
  Beantwoorden
  • Buldit
   De geleiders die ik gebruikt heb zijn gemaakt van een U-profiel in kunststof. Deze kan je vinden in elke doe-het-zelf zaak bij de houten profielen en afwerkingslatten. De prijs was minder dan 5 euro. Ik heb wel eerst twee latjes op mijn houten platen moeten vijzen zodat ik de geleiders zijdelings kon bevestigen. Als alternatief kan je ze ook lijmen op de wand. Succes nog. Bram
   Beantwoorden
 • bert schurink
  tegenwoordig zijn er ook gecombineerde hokopeners. deze zijn voorzien van lichtsensor en schakelklok. Deze hokopener werkt op batterijen en is voorzien van een lcd scherm. zeer eenvoudig te programmeren.
  Beantwoorden
 • veerle baert
  Ik vind uw automatische hokopener voor kippen zeer interessant. Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over het "motortje" met lichtsensor? Van welk merk is dit ? type ?
  Beantwoorden
  • Buldit
   Deze hokopener noemt VSB electronic doorkeeper en kost zo'n 100 euro. Je kan ze kopen met batterij aansluiting (VSBb) of aansluiten op stroom (VSB). De lichtsensor zelf zit verborgen in het hefsysteem. Als je deze binnen plaatst en er geen daglicht binnen schijnt zal je moeten gebruikmaken van een extra sensor. Deze kost een kleine 10 euro. Wij hebben er een tijdschakelaar op aangesloten voor het geval we een haan hebben die te vroeg zou kraaien in de zomermaanden. Ondertussen zijn er ook wel al nieuwere producten op de markt zoals de chickenguard. Deze zou gebruiksvriendelijker zijn.
   Beantwoorden
   • kroon
    Is er iemand die mijn de beschrijving kan geven van de tijdschakelklok voor het kippenkot?
    Beantwoorden
    • mie
     Ik ben ook op zoek naar de werkbeschrijving van het VSBb. Ik heb deze vorig jaar gekocht omdat de vos op bezoek geweest was. De firma waar ik een tuinhuis gekocht heb, heeft het geïnstalleerd. Sinds gisteren heb ik terug kippen maar deze gaan later slapen dan dat de hokopener is ingesteld.
     Beantwoorden
     • Buldit
      We hebben enkel een Engelstalige handleiding in PDF-formaat gekregen. Je kan deze hier downloaden: https://www.tuinweb.nl/wp-content/uploads/2014/03/handleiding-kippenhokopener-GB_VSBb+BS-D.pdf. Laat gerust weten mocht je er niet uitgeraken.
   • Ruud
    Hoe is het nu met de opener gesteld? Heb je de lichtsensor ook aangekocht en is die te gebruiken samen met/in combinatie met de tijdschakelaar?
    Beantwoorden
    • Buldit
     De hokopener doet nog steeds zijn werk. Echter nog geen tijd gehad om de lichtsensor te combineren. Onlangs waren de kippen weer te laat binnen en heb ik de timer nogmaals aangepast. Aangezien het instellen toch altijd wat tijd in beslag neemt is de lichtsensor zeker aangeraden.
     Beantwoorden
   • jan
    lichtsensor 5 en 6 zwart dopje op sensor in app de - op 1a en de plus op 2a
    Beantwoorden
Lees ook
insectenhotel
Insectenhotel plaatsen: Nut & weetjes
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!