Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin ophogen: stappenplan + kosten

In sommige gevallen is je tuin ophogen noodzakelijk. Maar hoe werkt dit ophogen precies? Hoeveel kost het? En wat moet je nog doen nadat je je tuin hebt opgehoogd? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarmee je tuin ophogen?
Kosten tuin ophogen
Tuin ophogen: stappenplan
Tuinaannemer of zelf doen?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom mijn tuin ophogen?

Er zijn verschillende mogelijke redenen voor een tuin ophogen. De belangrijkste redenen op een rij:

 • Bestrating: soms is je tuin toe aan een opfrisbeurt of wil je hem anders inrichten. Meestal gaat het om de aanleg van een terras, maar ook een oprit of tuinpad is mogelijk. Om opnieuw te bestraten, is een egale ondergrond een absolute vereiste.
 • Nieuwe tuin aanleggen: heb je een nieuwe woning, maar is er al jaren niks gedaan in de tuin? Dan wil je die natuurlijk helemaal opnieuw inrichten. Door het ophogen bereid je de tuin voor op de verdere aanleg.
 • Verzakking: door de aanwezigheid van veel grondwater of verkeerd aangelegde afwateringssystemen, kan je tuin verzakken. Bij het ophogen van de tuin legt de vakspecialist ook direct een nieuw afwateringssysteem aan. Zo kan je weer jaren vooruit!
 • Gaten dichten: dit kunnen zogenaamde sinkholes zijn die ontstaan door gesprongen waterleidingen of kapotte riolering. Maar ook bij de verwijdering van je vijver of zwembad blijven er gigantische gaten achter. Deze moet je opvullen en egaliseren.

Wil je meer informatie over het ophogen van je tuin? Laat je dan zeker adviseren door een ervaren tuinaannemer. Kom in contact met vakspecialisten in je buurt!

 

Waarmee je tuin ophogen?

Je kan je tuin ophogen met verschillende grondsoorten. Je keuze hangt vooral af van het doel van je tuin:

 • Zand: dit is iets goedkoper dan grond, maar bevat geen voedingsstoffen en houdt dit ook niet goed vast. Dus dit is niet handig als je veel groen in de tuin wil. Zand is wel goed geschikt voor verharding.
 • Grond: grond wordt gebruikt bij borders of voor een gazon. Het gaat dan vaak om bemeste tuinaarde. Hierin zitten de voedingsstoffen die het groen nodig heeft.
 • Gebroken puin: als je een oprit wil aanleggen, is gebroken puin een goede ondergrond. Dit is extra stevig en zorgt ervoor dat de oprit niet verzakt. Je kan dus met een gerust hart je auto parkeren.
 • Piepschuim: ook wel tempex genoemd. Het is relatief licht in verhouding met zand en daardoor een populaire keuze. Eerst breng je de piepschuim laag aan, dan een doek en daarna een laag zand.
 • Houtsnippers: dit is een natuurlijke, milieuvriendelijke optie. Wel heb je veel houtsnippers nodig als je de hele tuin ermee wil ophogen. Bovendien zal je de snippers in de loop der jaren moeten aanvullen.

 

tuin bestraten vakman

 

Kosten tuin ophogen

Een exacte prijs voor het ophogen van je tuin is moeilijk te bepalen. Veel hangt af van de grondsoort, de oppervlakte, de afwerking, … Een richtprijs voor het ophogen van je tuin is € 15 à € 30 per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). Maar het zal dus variëren uitgaande van jouw situatie en wensen.

Wil je precies weten wat de ophoging van jouw tuin gaat kosten? Een tuinaannemer geeft je graag meer info. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes!

 

tuin ophogen

 

Tuin ophogen: stappenplan

Je tuin ophogen vergt wat voorbereiding. Door de onderstaande stappen te volgen, weet je wat je allemaal kan verwachten:

 1. Reden: het is vooraf belangrijk om het doel van het ophogen te bespreken met een vakspecialist. Daarna bekijk je wat je opties zijn. De vervolgstappen zijn afhankelijk van je doel.
 2. Plan: maak een plan om je toekomstige tuin visueel vorm te geven. Ook weet je zo wat er allemaal moet gebeuren om dit resultaat te behalen. Daarnaast kies je onder andere de grondsoort voor de ophoging.
 3. Berekening: bereken hoeveel grondstof je nodig gaat hebben. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van de ophoging. Daarnaast kan je op die manier de kosten beter inschatten.
 4. Egaliseren: breng de grondsoort aan in de tuin en begin met egaliseren. Als je een grote hoeveelheid zand nodig hebt, kan je dit nog opspuiten. Andere grondsoorten verdeel je over het oppervlak en hark je aan.

 

Wat na het ophogen van mijn tuin?

Bij het maken van je plan kan je al rekening houden met de afwerking van je tuin. Voor een groene tuin heb je een andere ondergrond nodig dan voor een tuin vol tegels. Er zijn veel verschillende soorten afwerkingen mogelijk, zoals:

 • Geheel/deels bestraten: je kan paden aanleggen of je gehele tuin bestraten. Hierbij moet je bepalen welke tegels je wil gebruiken.
 • Gazon aanleggen: een gazon kan je aanleggen door gras in te zaaien of graszoden te plaatsen. Als je gras wil inzaaien, is het handig om dit direct na het ophogen van je tuin te doen. Het is van belang dat je de ophoging realiseert met grond.
 • Terras/overkapping maken: je kiest op welke plaats je terras komt. Mogelijk wil je een overkapping bij je terras. Ook hiervoor heb je de keuze uit verschillende opties voor het skelet en het dak.
 • Groen planten: hierbij heb je de ophoging gedaan met grond. Het is belangrijk om direct na de ophoging te planten en zaaien. De weken erna moet je de planten regelmatig water blijven geven en ook eenmalig bemesten.

 

Tuinaannemer inschakelen of zelf doen?

Het is mogelijk om zelf je tuin op te hogen. In de meeste gevallen schakel je echter beter een professionele tuinaannemer in. Hier zijn een aantal redenen voor:

 

 • Gereedschap: je hebt gereedschap nodig, zoals een egaliseer hark en meetapparatuur. Ook is in de meeste gevallen een vorkheftruck nodig om te zorgen dat het zand of de grond op de juiste plek terechtkomt. En het is duur om als particulier zo’n machine te huren.
 • Kennis & vakmanschap een vakspecialist heeft ervaring op gebied van tuinophoging en weet wat hij doet. Hij weet aan welke regels hij zich moet houden. Daarnaast zorgt hij voor een juiste afwatering.
 • Zwaar werk: een tuin ophogen is zwaar werk. Om geld te besparen kan je bepaalde voorbereidende klussen zelf uitvoeren. Maar het ophogen kan je beter overlaten aan een vakspecialist.

Op zoek naar een geschikte tuinaannemer voor het ophogen van je tuin? Die vind je gegarandeerd via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
Zelf tuin aanleggen
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
tuin bestraten
Tuin bestraten