Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin heraanleggen: opties & prijzen

Wil je binnenkort je tuin heraanleggen? Misschien omdat je tuin helemaal overwoekerd is of je een vijver weg wilt laten halen. Of denk je aan een onderhoudsvriendelijke en functionele tuin? Er is voor ieder wel wat wils. In dit artikel kijken we naar hoe je de heraanleg van je tuin het best aanpakt. Zo weet je precies waar je aan toe bent vóór de werkzaamheden!

Ga snel naar:
Opties tuin heraanleggen
Tuin heraanleggen prijs
Belangrijke aandachtspunten
Tips bij je tuin herinrichten
Zelf doen of tuinaannemer inschakelen?
Ontvang offertes van tuinaannemers

 

 

Wanneer je tuin heraanleggen?

Uiteindelijk kan je je tuin heraanleggen wanneer je dit zelf wil. Maar voor sommige situaties is je tuin opnieuw inrichten beter, bijvoorbeeld wanneer je grotere aanpassingen wil doorvoeren:

 • Je hebt een woning gekocht en bent niet blij met de tuin.
 • Je tuin kost je te veel tijd of is overwoekerd.
 • Je wil een nieuwe look en opnieuw beginnen aan je tuin.
 • Je laat graafwerk of een renovatie uitvoeren, waardoor machines door je tuin rijden en schade aanrichten.

Vind je het ook tijd om je tuin opnieuw aan te leggen? Het is geen makkelijke klus om een hele tuin in te richten, vooral omdat er zoveel factoren zijn om op te letten. Schakel daarom de hulp in van een professional. Een tuinaannemer helpt je graag verder.

 

 

Opties tuin heraanleggen

In het begin weet je waarschijnlijk niet wat je moet verwachten. Wat moet je allemaal in kaart brengen en waar moet je over nadenken? Bij het uitwerken van je tuinontwerp let je aannemer op de volgende factoren, natuurlijk in overleg met jou.

 

1. Algemeen tuinontwerp

Hier focus je op de stijl, vormen, structuren en kleuren die je in je tuin wil verwerken. Een tuinarchitect maakt het ontwerp en tekent het uit. Je krijgt dan een plattegrond van je toekomstige tuin, die je tuinaannemer vervolgens zal realiseren.

 

2. Beplanting

Welke bloemen, planten, struiken en bomen wil je? Dacht je bijvoorbeeld aan een moestuin, een diervriendelijke of onderhoudsvriendelijke tuin? Gebaseerd op je tuin, voorkeuren en budget zal deze lijst snel vorm krijgen. Denk bij het opmaken van je lijst ook aan mogelijke allergieën van huisgenoten.

 

3. Bijgebouwen en schrijnwerk

In dit onderdeel kijk je naar een eventuele patio, carport, tuinhuis, nieuwe tuinafsluiting of omheining. Hierbij heb je dan nog oneindig veel keuzes qua stijl en afmetingen. Al dit houtwerk is slim om te overwegen voor de renovatie van je tuin.

 

4. Verharding

Heeft je tuin een terras, oprit of tuinpad nodig? Dan is het net zoals bij een bijgebouw, omheining, … geen slecht idee om dit van tevoren te beslissen. Zo worden je nieuwe planten niet platgereden door graafmachines.

 

5. Decoratie & sierelementen

Aspecten zoals een siervijver, plaats voor decoratie/standbeelden of ingebouwde tuinverlichting zijn enkele elementen die je aan je tuin kan toevoegen. Een siervijver of ingegraven tuinverlichting kunnen later nog geplaatst worden, maar het is natuurlijk handiger om dit als eerste te doen, bv. voor het zaaien van gras.

 

Hoeveel kost een tuin heraanleggen?

Een tuin kan zo uitgebreid of budgetvriendelijk zijn als je zelf wil. In overleg met een tuinarchitect of tuinaannemer kan je binnen een bepaald budget werken. Een grote tuin heraanleggen zal ook uiteraard wel meer kosten dan een compacte tuin, door al het extra materiaal en de beplanting. In deze tabel vind je enkele richtprijzen om rekening mee te houden:

KlusPrijs (excl. btw)
Tuinontwerp (opgemaakt door een tuinarchitect) vanaf € 300
Beplanting€ 5 - 30 per m²
Bijgebouw en schrijnwerk€ 200 - 10.000
Verharding/bestrating€ 40 - 150 per m²
Vijver€ 1.000 - 40.000
Tuinaannemersvanaf € 35 à 40 per uur

Wil je weten hoeveel je droomtuin kost? Vraag offertes aan bij meerdere tuinaannemers actief in je buurt. Je vergelijkt zo de prijzen en adviezen van verschillende experts en krijgt het beste resultaat voor het minste geld. Vind jouw ideale tuinaannemer via onze offerteservice!

 

tuin heraanleggen vijver

 

Aandachtspunten bij tuin heraanleggen

Voor je begint aan je tuin heraanleggen, moet je goed opletten. Sowieso zal je aannemer al heel wat dingen betrekken bij de plannen. Denk aan de oppervlakte van je tuin, de opbouw van je tuin en je budget. In onderstaande lijst vind je enkele handige richtlijnen:

 • Ruimtelijke indeling: denk goed na over hoe je je tuin wil indelen. Kijk bv. naar de stand van de zon. Waar zou je graag een ontbijtplekje of zitplaats hebben? Zit je graag in de zon of juist niet? Welk uitzicht heb je het liefst? Denk ook na over waar je vaak zal lopen. Anders riskeer je bijvoorbeeld dode of vertrappelde stukken gras. Een tuinarchitect zal je hiermee helpen, maar je eigen feedback blijft ook erg belangrijk.
 • Functie van je tuin: wat zal je voornamelijk doen in je tuin? Is het je persoonlijke oase van rust of wil je eerder een moestuin om hard in te werken? Als je kinderen hebt, is een goede hoeveelheid gras fijn zodat ze veilig kunnen spelen. Ben je een fanatieke zwemmer? Dan is een zwembad of zwemvijver misschien wel aan te raden.
 • Toekomstig onderhoud: in eerste instantie kies je waarschijnlijk voor planten die je mooi vindt. Toch moet je ook nadenken over de toekomst. Ben je bereid om meerdere keren per jaar te snoeien of bemesten? Wil je elk jaar opnieuw beplanten of heb je liever wintervaste planten? Hoe erg vind je het om bladeren te harken in de herfst? Het is allemaal van belang voor je uiteindelijke keuze.
 • Veiligheid van je tuin: heb je kinderen of huisdieren? Let dan zeker op enkele factoren omtrent veiligheid. Bijvoorbeeld valgevaar bij je vijver, plaatsen waar je hond kan ontsnappen, giftige planten voor dieren, …
 • Afwatering: heb je in je huidige tuin vaak last van water? Ga na wat de zwakke plekken zijn bij hevig regenweer. Op die manier kan je op de juiste plaatsen voor extra afwatering zorgen voor in je nieuwe tuin.

 

Handige tips voor je tuin heraanleggen

Je weet nu wat de aandachtspunten zijn bij het aanleggen van je nieuwe tuin. Toch hebben we nog enkele handige tips voor wanneer je je aan het voorbereiden bent. Zo maak je meteen de juiste keuzes!

 

 1. Overleg met je tuinarchitect

  Een tuin- en landschapsarchitect is iemand met erg veel kennis en ervaring op gebied van tuinen. Zo’n expert kan je veel advies geven over zaken waar je nooit aan zou hebben gedacht. Een tuinontwerp kan je uiteindelijk zelf maken, maar zelfs ervaren tuiniers kunnen veel hebben aan de bijdragen van een architect.

 2. Laat de ondergrond analyseren

  Het is een goed idee om een bodemstaal te nemen van je tuin. Zo’n bodemonderzoek kan je laten uitvoeren door een onafhankelijk milieuadviesbureau. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er mogelijk is in jouw tuin.

 3. Kies een goede aannemer

  De prijs van je tuin heraanleggen zal niet altijd uitkomen zoals je verwacht. Toch kan je samen met je aannemer een basisbudget vastleggen. Een goede tuinaannemer zal je wensen en eisen in het achterhoofd houden en altijd kwalitatief werk leveren.

 

Op zoek naar de perfecte tuinaannemer voor jouw project? Een van onze experts helpt je snel verder! Kom in contact met tuinmannen in jouw buurt!

 

Kan je het zelf of schakel je beter een tuinman in?

Natuurlijk is zelf je tuin aanleggen iets dat mensen vaak doen, maar is dat eigenlijk wel slim?
Tenzij je een ervaren tuinier bent, is een fout zó gemaakt. Misschien kies je voor planten die op lange termijn niet handig zijn in je tuin of plaats je jouw terras niet goed. Van welke voordelen profiteer je als je kiest voor een tuinaannemer?

 • Garantie op correcte aanleg: in het onwaarschijnlijke geval dat er toch een foutje gemaakt is bij de aanleg, neemt de tuinman de herstelling voor zijn eigen rekening.
 • Kwalitatief materiaal: als je nog geen tuinapparatuur hebt is een aannemer ideaal. Zij werken met duurzaam en sterk materiaal geschikt voor allerlei verschillende klussen. Hiernaast werken ze ook met kwaliteitsplanten en -bomen.
 • Vakkennis en expertise: door de ervaring die een tuinaannemer heeft, kent die ook alle valkuilen en alle kneepjes van het vak.
 • Advies op maat: omdat elke tuin en elke eigenaar anders is, passen experts zich constant aan. Ze geven advies gebaseerd op jouw tuin, budget en wensen.

Ben je helemaal overtuigd en laat je de tuin heraanleggen liever over aan een professional? Kies voor een professionele tuinaannemer in jouw buurt. Om gratis en vrijblijvend een prijsofferte te krijgen van 2 à 3 aannemers kan je terecht bij ons offerteformulier.

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips