Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Boomwortels verwijderen met een frees

Na het vellen van een boom blijft er altijd een boomstronk achter. Zelf uitgraven of laten uitgraven is een optie maar dit is erg zwaar werk omdat het wortelgestel van de boom bijzonder sterk is en breed vertakt. Bij een grote boom is dit bijna onbegonnen werk. Beter is het om de boomwortels te verwijderen met een speciale stronkenfrees, dat gaat snel en is een pak goedkoper dan uitgraven waarbij je ook nog eens de afvalverwerking moet betalen. Prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

Boomwortels verwijderen met stronkenfrees, hoe werkt het?

Voor het verwijderen van boomwortels van reeds gekapte bomen gebruikt men een stronkenfrees. Dit is een machinale frees waarmee de overgebleven stam en de wortels tot op een diepte van 45 centimeter onder het maaiveld kunnen worden verwijderd. Tuinbedrijven beschikken in de regel over kleine en grote verrijdbare frezen waardoor ze nagenoeg in iedere tuin kunnen worden toegepast, ook op moeilijk te bereiken plaatsen. Indien je geen tuinpoort hebt, dan kan het apparaat desnoods gewoon door de voordeur van de woning richting tuin gemanoeuvreerd worden. Een frees voor boomwortels is ook licht in gewicht en laat hierdoor geen sporen na in je gazon. Stronkenfrezen zijn gemiddeld tussen de 80 en 120 cm breed.

 

Voordelen van een stronkenfrees

•    Het uitfrezen van de boomwortels neemt weinig tijd in beslag (kostenbesparend) omdat de stronk niet volledig uitgegraven hoeft te worden.
•    Het houtzaagsel dat overblijft kun je tussen de platen strooien of in de biobak afvoeren.
•    Na het frezen kan de grond weer opnieuw beplant of bestraat worden.

 

boom uitfrezen

 

Prijs boomwortels verwijderen

De kostprijs voor het verwijderen van boomwortels met een stronkenfrees is grotendeels afhankelijk van de grootte van de stronk en de bereikbaarheid ervan. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 70 tot 100 euro per uur (excl. btw). Deze prijs is inclusief de bediener, benzine en slijtage van de machine. Afhankelijk van de grootte en sterkte van de boomwortels kunnen er meerdere stronken in een uur worden verwijderd. Ook hagen kunnen op deze manier worden uitgefreesd.  Prijzen aanvragen bij gespecialiseerde boomstronk verwijderaars uit jouw regio kan je doen via ons offerte formulier.

Hoe meer bomen je moet laten uitfrezen, hoe lager de kostprijs per boom of struik. Misschien heb je ook wel enkele buren die een boomstronk willen verwijderen.

 

Wist je dat…?

  • Boomwortels die in de dikte groeien een enorme druk kunnen uitoefenen. Deze wortelopdruk kan oplopen tot maar liefst 16 bar! Dat is ongeveer 8 keer zo veel als de druk in een autoband. Het is dan ook niet vreemd dat bestratingen of rioleringsbuizen veelvuldig beschadigd raken door boomwortels.
  • De wortels van een boom groeien vooral in de breedte. Hoe meer vocht er nabij de boom voorhanden is, hoe minder ver de wortels zich van de stam bevinden. Bij een boom met een kroondiameter van 10 meter kunnen de wortels zich tot op 30 meter van de stam bevinden.
  • De wortels groeien meestal tot op de diepte van het grondwater (hoogste stand).
  • Boomwortels groeien voornamelijk daar waar voldoende vocht, zuurstof, voeding en voldoende doorwortelbare grond is.
  • Een wortel met een dikte van 6cm heeft een trekkracht van ongeveer 3 ton!  Dat is ook de reden dat je stabiliteitswortels (groter dan 10 cm) niet zomaar mag verwijderen.

 

 

bomen uitfrezen

 

3.3/5 - (30 stemmen)
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.3/5 - (30 stemmen)
Lees ook
leibomen planten aan modern huis
Leibomen planten
kapvergunning bomen regelgeving
Kapvergunning bomen aanvragen
Populier snoeien
Populier: kenmerken en soorten
bomen vellen
Bomen vellen: Werkwijze en kostprijs
leifruit planten
Leifruit: soorten & tips
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting