Tuinplannen? Wij helpen jou.

Kapvergunning bomen

Om een boom te kappen heb je meestal een kapvergunning nodig, tenzij je onder voorwaarden hiervan vrijgesteld bent. Hieronder vind je hoe je een kapvergunning aanvraagt en welke regels er gelden voor het kappen van een boom in jouw tuin.

 

Omgevingsvergunning van de gemeente

Voordat je beslist een boom om te hakken of grondig te snoeien (bv. verwijderen van de kruin), informeer je best eerst naar de regels voor een kapvergunning. De regelgeving hangt af van de gemeente en kan je vaak terugvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

 

Hoe vergunning aanvragen?

Een kapvergunning voor bomen aanvragen kan op 2 manieren: via het Omgevingsloket of schriftelijk. De aanvraag mag enkel gebeuren door de eigenaar van de boom, dus niet door een huurder. In de aanvraag van een kapvergunning moet je vermelden om welk soort boom het gaat, hoe je die wil kappen en waarom.

Binnen 8 weken wordt je de beslissing voor jouw aanvraag meegedeeld. De gemeente kan deze termijn wel verlengen met 6 weken. Wanneer je binnen die periode geen reactie van de gemeente ontvangt, dan wordt de vergunning automatisch verleend.

 

Wie moet de vergunning aanvragen?

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de vergunning ligt bij de eigenaar en niet bij de vakman die de boom kapt. Wel kan hij je hierover informeren en je helpen bij je aanvraag. Daarna verzekert hij je van een correcte, veilige uitvoering. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via de offertedienst.

 

kapvergunning bomen regelgeving

 

Let op: Vogelnesten zijn beschermd

Het is ook niet toegestaan om een boom te kappen waarin vogels broeden. Het verstoren van nesten is strafbaar en kan leiden tot hoge boetes. Daarom is het belangrijk dat je de boom eerst controleert op nesten voor je begint met kappen, ook wanneer de gemeente al een vergunning heeft verleend. Een boomverzorger is op de hoogte van de wetgeving en verzekert je van een juiste uitvoering van de snoeiwerken. Ontvang snel offertes van erkende vakmannen via de offertepagina.

 

 

Bijkomende eisen voor de kapvergunning bomen

Naast de regels van de gemeente moet je ook rekening houden met de Wet Natuurbescherming en/of het bestemmingsplan. Deze stellen aanvullende eisen voor het kappen van bomen, die je kan opzoeken via de website van de ROV (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ze bepalen of een bepaalde boom of houtopstand beschermd is en dus niet gekapt mag worden. Bovendien maakt de gemeente vaak een lijst van welke bomen al dan niet in aanmerking komen voor een kapvergunning. Deze staan aangeduid op de digitale bijzondere bomenkaart.

 

4/5 - (5 stemmen)
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4/5 - (5 stemmen)
Lees ook
populier naast gazon
Populier: kenmerken en soorten
leibomen planten aan modern huis
Leibomen planten
boomwortels frees
Boomwortels verwijderen met een frees
leifruit planten
Leifruit: soorten & tips
bomen vellen
Bomen vellen: Werkwijze en kostprijs
lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafscheiding
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken
tuinhuis plaatsen
Tuinhuis plaatsen