Kapvergunning bomen aanvragen
Om een boom te kappen moet je meestal een kapvergunning aanvragen, tenzij je onder voorwaarden hiervan vrijgesteld bent. Wanneer is een kapvergunning nodig, welke regels gelden er voor het kappen van een boom in jouw tuin, … Dit én meer lees je hier.
Samen met een vakman kapvergunning aanvragen? Vergelijk voorstellen via onze gratis offerteservice.
Omgevingsvergunning van de gemeente
Voordat je beslist een boom om te hakken of grondig te snoeien (bv. verwijderen van de kruin), informeer je best eerst naar wanneer een kapvergunning nodig is. De regelgeving hangt af van de gemeente en kan je vaak terugvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Hoe kapvergunning aanvragen?
Een kapvergunning voor bomen aanvragen doe je doorgaans online op de website van uw gemeente, of via het Omgevingsloket met je DigiD. De aanvraag mag enkel gebeuren door de eigenaar van de boom, dus niet door een huurder. In de aanvraag van een kapvergunning moet je vermelden om welk soort boom het gaat, hoe je die wil kappen en waarom.
Binnen 8 weken wordt je de beslissing voor jouw aanvraag meegedeeld. De gemeente kan deze termijn wel verlengen met 6 weken, tot een maximum van 26 weken. Wanneer je binnen die periode geen reactie van de gemeente ontvangt, dan wordt de vergunning automatisch verleend.
Wie moet de kapvergunning aanvragen?
De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de vergunning ligt bij de eigenaar en niet bij de vakman die de boom kapt. Wel kan hij je hierover informeren en je helpen bij je aanvraag. Daarna verzekert hij je van een correcte, veilige uitvoering. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes via de offertedienst.
LET OP: vogelnesten zijn beschermd
Het is ook niet toegestaan om een boom te kappen waarin vogels broeden. Het verstoren van nesten is strafbaar en kan leiden tot hoge boetes. Daarom is het belangrijk dat je de boom eerst controleert op nesten voor je begint met kappen, ook wanneer de gemeente al een vergunning heeft verleend. Het broedseizoen in Nederland begint op 15 maart en eindigt op 15 juli. Een boomverzorger is op de hoogte van de wetgeving en verzekert je van een juiste uitvoering van de snoeiwerken. Ontvang snel offertes van erkende vakmannen via de offertepagina.
Bijkomende eisen voor de kapvergunning bomen
Naast de regels van de gemeente moet je ook rekening houden met de Omgevingswet en/of het bestemmingsplan als wanneer je een kapvergunning wilt aanvragen. Deze stellen aanvullende eisen voor het kappen van bomen, die je kan opzoeken via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Zo bepalen ze wanneer een boom of houtopstand beschermd is. Bovendien maakt de gemeente vaak een lijst van welke bomen al dan niet in aanmerking komen voor een kapvergunning. Deze staan aangeduid op de digitale bijzondere bomenkaart.