Leibomen planten
Leibomen planten is ideaal om je woning te beschermen tegen inkijk en zon. Daarnaast dienen ze ook als decoratie. Je plant ze in de voortuin of op een andere locatie. Ontdek hier hoe je leibomen plant en welke soorten het meest geschikt zijn.
Populaire leibomen om te planten
Er zijn talloze boomsoorten die als leiboom kunnen worden toegepast, de twee meest gebruikte soorten zijn de leilinde en de plataan. Ze worden vaak toegepast als afscherming omdat het snelle groeiers zijn die veel zijtakken vormen waardoor je al snel een dichte begroeiing hebt met veel privacy. Het zijn sterke soorten die goed bestand zijn tegen ziekten en ze doen het in ons klimaat normaal gesproken erg goed.
1. Leilinde (Tilia vulgaris)
De leilinde is een van de meest bekende leibomen. Het is een snelle groeier die je perfect als afscherming tegen de zon of tegen inkijk kunt inzetten. Een leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien. Meestal is de winter of het vroege voorjaar hiervoor de beste periode maar je kunt deze boom eventueel zelfs in de zomer snoeien, wanneer hij nog volop in blad staat.
Eigenschappen: snelle groeier, verdraagt snoei, vormt makkelijk zijtakken, grote bladvorm.
2. Plataan (Platanus acerifolia)
De plataan is een makkelijk te onderhouden boom die erg goed snoei verdraagt. Er zijn meerdere soorten platanen maar voor ons klimaat is de Platanus acerifolia het meest geschikt. De takken lopen na het snoeien weer goed uit en je kunt deze met behulp van een raamwerk netjes horizontaal leiden. Je zet deze boom het best op een warme en zonnige plek. Je kunt er perfect schaduw mee creëren, bijvoorbeeld boven een terras.
Eigenschappen: sneller groeier, behoudt lang zijn blad, grote bladvorm, goed bestand tegen ziekten en plagen (minder gevoelig voor bladluis dan de leilinde).
3. Leifruit
Een leiboom met fruit is in principe een gewone fruitboom waarvan de takken door een houten raamwerk horizontaal geleid worden. Door meerdere bomen naast elkaar te planten kun je een groene afscheiding creëren. Leifruit plaats je het best op een zonnige warme plek. Licht en warmte is belangrijk voor de vruchtvorming. Door de gecultiveerde open vorm van een leiboom kan er veel licht bij de takken komen waardoor je veel bloesem zult hebben.
Populaire fruit leibomen: appel, (kwee) peer, kers en pruim.
Groenblijvende leibomen
Wintergroene leibomen zoals de lei-steeneik of de lei-conifeer blijven in de winter groen maar je moet er rekening mee houden dat ze niet tegen strenge vorst kunnen. Bij een gevoelstemperatuur van -25 tot -35 graden zullen wintergroene leibomen problemen met de kou gaan krijgen. Groenblijvende leibomen zijn esthetisch gezien aantrekkelijk maar in de verzorging vaak veeleisend. Zo zul je ze bijvoorbeeld minimaal 2x per jaar moeten snoeien. Alleen dan groeien ze mooi dicht en zul je geen kale plekken in de boom krijgen.
Indien je problemen met vorst wil vermijden kies je het best voor een bladhoudende leiboom. Ze zijn wat minder decoratief dan de groenblijvende bomen maar makkelijker te verzorgen en tevens goedkoper dan groenblijvende bomen. Verder zijn de bladhoudende soorten uitstekend bestand tegen vorst en behouden ze in de winter hun blad. Het blad verkleurt weliswaar maar blijft aan de boom hangen waardoor je toch nog bescherming tegen inkijk blijft houden.
Wintergroene leibomen: Leiglansmispel Leiphotinia, lei-steeneik, lei conifeer, lei laurierkers
Bladhoudende leibomen: lei-haagbeuk (Lei Carpinus), rode lei-haagbeuk (Fagus Sylvatica)
Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het aanleggen van je tuin? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele tuinaannemers via de offertepagina.
Hoe leibomen planten?
Het planten van leibomen gaat op dezelfde manier als iedere andere boomsoort. Het enige verschil is de afstand tussen de bomen. Bij het planten van meerdere leibomen zul je, afhankelijk van het soort boom, in de regel een afstand van minimaal 2.5 meter moeten aanhouden.
Het is belangrijk dat de bomen netjes in één lijn geplaatst worden. Op een lengte van 10 meter tuin kun je doorgaans toe met drie bomen. Om de horizontale takken met elkaar te verbinden kun je lange bamboestokken gebruiken maar soms is het handiger om gebruik te maken van houten raamwerken die speciaal geschikt zijn voor leibomen.
Ideale periode om te planten
Bladhoudende leibomen die in pot worden geleverd kun je in principe het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de zomer plant is het echter wel belangrijk dat ze voldoende water krijgen. De kluit van de jonge planten mag absoluut niet uitdrogen. Plant je leibomen in september dan zul je er over het algemeen de minste zorg aan hebben. Bladverliezende leibomen kun je het beste vanaf half oktober tot begin april planten.
Nog enkele belangrijke tips
- Laat net aangekochte bomen met kluit nooit met kale wortel in de zon liggen.
- Maak het plantgat voldoende diep zodat je indien nodig nog grondverbeteraar toe kunt voegen.
- Plant de boom niet te diep (kluit ongeveer 5 cm onder de grond).
- Zorg dat de afwatering in orde is (bomen die te lang nat staan kunnen problemen geven).
- Giet geen water (of mest) in het plantgat. Geef pas water wanneer de plant volledig ingegraven is. Geef na het planten regelmatig water. Het wortelgestel is aanvankelijk nog klein en daarom is het belangrijk dat de kluit vochtig gehouden wordt.
- Laat eventueel gaas om de kluit zitten, tenzij de teler anders aanbeveelt.
Hoe onderhoud je deze bomen?
Wil je een leiboom mooi in vorm krijgen dan zul je hem regelmatig op de juiste manier moeten snoeien. In het voorjaar moeten alle scheuten die in het vorige jaar zijn gevormd zo ver mogelijk tot op de hoofdtak weggeknipt worden. Een andere methode is om in het voorjaar slechts de helft van de nieuwe scheuten weg te knippen en dit te combineren met een lichte snoei eind mei, begin juni.
Leibomen prijs
Leilindes met een stamhoogte van 150 cm. Koop je al vanaf 30 à 35 euro per stuk. Platanen zijn doorgaans zo’n 10 tot 12 euro duurder. Wil je een wat exclusievere soort, bijvoorbeeld een leilaurier dan moet je rekenen op prijzen vanaf 85 tot 95 euro per boom.
Houd er ook rekening mee dat de bodemkwaliteit minstens even belangrijk is als de kwaliteit van je bomen. In slechte grond zullen leibomen nooit tot hun recht komen of zelfs afsterven. Wil je leibomen kopen en laten planten door een gespecialiseerde tuinaannemer? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen.