Grastegels: info, soorten en prijzen
Grastegels, ook grasdallen genoemd, worden zowel op openbare plekken als voor privé-eigendommen toegepast. Ze hebben het grote voordeel ten opzichte van klinkers en asfalt dat ze veel meer water doorlaten, wat goed is voor het milieu. Grastegels vind je in twee materialen: beton of kunststof. Kunststof grastegels worden het meest gebruikt voor opritten en parkeerplaatsen voor normale voertuigen. Betonnen grastegels hebben een hogere weerstand en worden het meest toegepast bij infrastructuurwerken, het verbreden van wegen en verstevigen van hellingen.
Ga snel naar: voordelen – plaatsen – afwerking – onderhoud – alternatief – offerte aanvragen
Soorten grastegels
Voor de aanleg van een oprit of parkeerplaats is er keuze uit twee soorten. Kunststof grastegels zijn ideaal voor een subtiele verharding voor privédoeleinden. Daarnaast verdragen betonnen grastegels extra zware belasting, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor het verbreden van wegen en opritten voor intensiever gebruik.
Kunststof grastegels
Kunststof grastegels zijn ideaal voor privégebruik. Je herkent ze aan de honingraatstructuur. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk te plaatsen. Ondanks hun lichte gewicht verdragen deze tegels een belasting van 250 ton per vierkante meter. Dit is ruim voldoende voor bijvoorbeeld een oprit of privéparking. Andere toepassingen zijn: tuinpaden, brandwegen en paden in parken.
Richtprijs: € 30 – 40/m² (excl. btw en plaatsing)
Betonnen grastegels
Voor opritten die intensiever worden gebruikt, zijn er grastegels uit beton. Ze zijn uiterst sterk en verdragen meer gewicht zoals bijvoorbeeld vrachtwagens of landbouwvoertuigen. Mogelijk heb je zo ook al opgemerkt langs straatkanten of hellingen langs de weg. Dat komt omdat betonnen grastegels ook worden toegepast als wegverbreding of versteviging van hellingen langs de straatkant.
Richtprijs: € 40 – 45/m² (excl. btw en plaatsing)
Het is perfect mogelijk om grastegels uit beton te gebruiken voor privédoeleinden, maar kunststof grastegels zijn voordeliger. Ze hebben een lichter gewicht en zijn ook goedkoper. Graag enkele prijzen op maat? Naast de richtprijzen die hier gegeven worden, ontvang je via onze gratis offertedienst voorstellen op maat voor jouw grastegelproject.
Voordelen grastegels
Met grastegels ben je verzekerd van een stabiele ondergrond die niet zal verzakken. De open structuur van grastegels heeft het grote voordeel dat water eenvoudig in de grond kan trekken bij regen. Daardoor heb jij nooit last van plasvorming, is er minder kans op overstroming en stijgt het grondwaterpeil, wat alleen maar goed nieuws is. In tegenstelling tot andere verhardingen zoals asfalt of betonnen platen, zijn grastegels makkelijk en snel te plaatsen. Wil je een aangenaam uitzicht niet wegnemen door een saaie asfaltweg? Dan zorg je met grastegels voor een bestrating die perfect integreert met een groene omgeving.
Grastegels plaatsen
Bij de plaatsing van grastegels is een waterdoorlatende fundering belangrijk. Hiervoor biedt steenslag (gebroken steen) in combinatie met een bodemverbeteraar (terracottem) en zand een ideale ondergrond. Naargelang de belasting is een laag van 10 tot 30 cm aangeraden. Daarop komen de grastegels te liggen die worden opgevuld met grond.
Zoek je nog iemand voor het plaatsen van grastegels of wens je nog wat meer specifieke informatie? Ontvang via onze gratis offertedienst enkele prijsvoorstellen op maat bij verschillende tuinaannemers in je buurt. Stel gerust enkele vragen. Onze partners geven je zo snel mogelijk de nodige informatie en deskundig advies.
Opgelet! Het is belangrijk om de grond minstens 1 cm onder de bovenkant van de tegels af te werken. Zo groeit het gras mooi binnen de tegels en kan het niet worden kapotgereden.
Soort afwerkingen
Naast het vullen van de grastegels met teelaarde voor gras, is het ook mogelijk om de tegels te vullen met steenslag of grind. In sommige gevallen worden de tegels opgevuld met houtschors, wat voor een uniek resultaat zorgt. Beide zijn nog makkelijker in onderhoud en blijven waterdoorlatend.
Grastegels vullen met het juiste type gras
Niet elk type gras is geschikt voor grastegels. Een oprit of parkeerplaats wordt flink belast, waardoor gras het zwaar te verduren krijgt. Kiezen voor een speciaal grasmengsel is daarom ideaal voor grastegels. Meerdere grassoorten zorgen ervoor dat het grasperk langer groen blijft in minder gunstige omstandigheden zoals hevig regenweer of lange droogte. Dit soort grasmengsel wordt ook op sportvelden toegepast. Het bewijs dat het toch wel tegen een stootje kan.
Een ervaren tuinaannemer weet precies welk type grasmengsel er nodig is voor grastegels. Ook krijg je deskundig advies over het onderhoud ervan zodat je blijft genieten van een stralende groene oprit. Ontvang hier enkele prijsoffertes op maat van verschillende tuinaannemers in je buurt.
Vanaf wanneer mag je op grasdallen rijden?
Het gras moet na het inzaaien voldoende tijd krijgen om te groeien. Daarom wacht je best 4 maanden voordat je je auto parkeert op je oprit met grastegels. Dat is best een lange periode maar zo ben je zeker dat het gras voldoende is dichtgegroeid en mooi groen blijft.
Onderhoud van een oprit met grastegels
Een oprit met grastegels ligt er niet altijd even fraai bij. Dit komt omdat het gras het zwaar te verduren krijgt. Ondanks de bescherming van de tegels is een goed onderhoud nog altijd nodig. Om het gras sterker te maken is bemesting met organische meststoffen en kalk aangeraden. Om jaarlijks je oprit met grastegels te voorzien van een frequent onderhoud, bemest je best als volgt:
- Januari tot februari: kalk strooien.
- Maart tot april: gras bemesten met organische meststoffen.
- September: behandel het gras met een speciale organische najaarsmeststof. Deze meststof is beter geschikt voor gras in zijn rustperiode.
Andere mogelijke onderhoudswerken:
- Onkruid verwijderen: onkruidvorming bij weinig autoverkeer is niet uitgesloten. Jaarlijks onkruid verwijderen is in dit geval nodig.
- Herzaaien: bij hevig vriesweer of lange droge periodes sterft het gras mogelijk af. Daarom is het mogelijk dat je kale plekken moet herzaaien.
Alternatief voor een verharde oprit
Benieuwd naar een alternatief voor grastegels? Een ander manier voor een charmante bestrating die past bij een groene omgeving zijn klinkers. Klinkers leggen is wel wat arbeidsintensiever maar is zeker de moeite waard. Je zou denken dat klinkers minder waterdoorlatend zijn, maar er bestaan ook waterdoorlatende klinkers. Er zijn ook klinkers die voorzien zijn van afstandhouders die zorgen voor grotere voegen, waardoor het water wegloopt langs de voegen. Een nadeel is wel dat de voegen verstopt raken en zo de waterdoorlatende werking afneemt. Een frequent onderhoud is dus ook hier van toepassing.