Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

10 tips voor een aangename tuininrichting

Een tuin moet een aangename omgeving zijn waar je je volledig kan ontspannen. Na het aanleggen is een sfeervolle inrichting dan ook cruciaal. Hoe je je tuin precies inkleedt, is onder meer afhankelijk van de beschikbare ruimte en je eigen smaak. De volgende 10 tips voor een leuke tuininrichting kunnen je alvast op weg helpen:

 

kleine tuin inrichten 1) Effectiviteit in de kleine tuin

Kleine tuintjes zie je vaak in steden en dichtbebouwde gebieden. Inkijk en schaduw zijn meestal de problemen bij de inrichting van een dergelijke tuin. Inkijk kun je tegengaan door een pergola met klimplanten te plaatsen. Maak niet de fout door een klein tuintje helemaal vol te proppen. Kies mooie lange planten die goed tegen schaduw kunnen en plaats deze zoveel mogelijk tegen de wanden.

Je kunt de kleine tuin net even spannender maken door een hoogteverschil aan te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door een zitkuil of een terras(je) te maken: door te werken met verschillende compartimenten kan je de kleine tuin groter doen lijken.
Ontdek hier meer tips voor het ontwerpen, aanleggen en inrichten van kleine tuinen.

 

2) Tot rust komen in de Zen-tuin

Een andere naam voor Zen-tuin is steen- of rotstuin. De tuininrichting hier bevat veel Oosterse elementen. Planten die dan ook zeker in een Zen-tuin thuishoren zijn bonsai, bamboe en mos. Ook de rode Japanse esdoorn en rododendrons zijn leuke ideeën.

In deze tuin zijn stenen het belangrijkst. Dit kunnen bijvoorbeeld op elkaar gestapelde rotsblokken zijn, of een veld van witte kiezelstenen. De grindpaden worden in sierlijke vormen geharkt. Uiteraard mag stromend water, voor het ultieme rustgevoel, niet ontbreken in de spirituele Zen-tuin.

 

3) De voortuin is het visitekaartje van je huis

Bezoekers en voorbijgangers merken als eerste je voortuin op. Alleen daarom al is een voortuin het visitekaartje van je huis. Natuurlijk is het ook gewoon een leuke klus om een mooie voortuin aan te leggen en aangenaam in te richten.

Bedenk eerst waarvoor je de voortuin gebruikt. Kom je er nooit? Probeer het dan onderhoudsvriendelijk te houden, bijvoorbeeld met veel bestrating. Vind je het leuk om ook in de voortuin te tuinieren? Kies dan voor een goede verdeling tussen bestrating en groen. Zorg ervoor dat de kleuren van de bestrating goed bij de kleur van het huis passen. Hoge beplanting is mooi om inkijk tegen te gaan, maar je kunt dan zelf niet meer goed naar buiten kijken. Bekijk hier aandachtspunten en inspiratie voor het aanleggen van een voortuin.

 

4) Verscheidenheid in de grote tuin

In een grote tuin heb je veel ruimte en dat biedt veel mogelijkheden voor de tuininrichting. Je kunt rustig grote beplanting aanbrengen. Neem vooral vaste planten met een lange levensduur die weinig onderhoud nodig hebben. Als je kinderen en/of dieren hebt, mag een mooi grasveld niet ontbreken.

In een grote tuin kun je heel goed verschillende gedeeltes creëren. Denk bijvoorbeeld eens aan meerdere terrassen of een romantisch hoekje. In veel grote tuinen is ook een vijver aangelegd.

tuininrichting grote tuin

 

5) Diepte creëren in de brede tuin

De meeste tuinen zijn lang en diep, maar wat nou als je tuin juist breed en ondiep is? Een brede tuin inrichten is vooral een kwestie van het creëren van diepte. Plaats aan het eind van de tuin geen muur of grote haag, want die komt op je af. Houd schuttingen ook altijd neutraal qua kleur, of probeer deze te onderbreken met groen.

Houd er tevens rekening mee dat je de tuin niet te vol plant, want hierdoor lijkt de tuin kleiner. Je creëert ook diepte door met diagonalen te werken, bijvoorbeeld door een schuin pad aan te leggen. Ontdek hier de mogelijke materialen voor de aanleg van een tuinpad.

 

6) De smalle tuin

In een smalle tuin is het de kunst om deze breder te laten lijken. Een smalle tuin is vaak lang. Deze lengte kun je onderbreken door je tuin op te delen in verschillende gedeeltes. De lengte kun je ook onderbreken door bijvoorbeeld een slingerend tuinpad aan te leggen. In de smalle tuin doen cirkels het altijd goed. Ronde plantenbakken of een rond terras zijn hiervan twee voorbeelden.

Als je hoogteverschillen creëert in de smalle tuin, leg je de nadruk ook minder op de lengte van de tuin. Door hoge planten en bomen te planten benadruk je de hoogte en niet de lengte van de tuin.

 

7) Een tuininrichting met oog voor dieren

Wil je genieten van vlinders, bijen en hommels in je tuin? Of ben je meer een vogelliefhebber? Om dieren te lokken is de beplanting van belang. Houd hiervoor een verhouding van één derde bestrating en twee derden beplanting aan. Als beplanting kies je voor veel bloemen met stuifmeel en bijvoorbeeld een vlinderstruik om insecten te lokken.

Door hoge(re) bomen te planten, lok je veel vogels. Een insectenhotel kun je kopen of zelf maken en is een fijne verblijfplaats voor allerlei nuttige insecten. Wil je ook nog waterdieren in je tuin? Leg dan ook een vijver aan. Ontdek hier meer info over het aanleggen van vijvers.

 

8) De Engelse cottagetuin

Een cottagetuin kenmerkt zich door de weelderige plantengroei en heeft vooral een lekker rommelige tuininrichting. Een Engelse cottagetuin is in principe een mix van verschillende soorten tuinen: een groentetuin, een kwekerij en een hobbytuin.

Eveneens mogen in de cottagetuin een eetterras, een kas(je) en een tuinhuisje niet ontbreken. Het is dan ook behoorlijk druk in deze tuin, maar je waant je helemaal op het Engelse platteland. Als beplanting kies je in ieder geval voor rozen en hortensia’s. Hanging baskets, een pergola of een rozenboog maken de cottagetuin compleet.

tuin inrichten ideeën voorbeelden

 

9) Het vakantiegevoel ervaren dankzij een mediterraanse tuininrichting

Een warme, zomerse sfeer creëer je in je eigen mediterrane tuin. Dit begint al bij de bestrating, waar je kiest voor de Toscaanse kleuren: rood, bruin, perzik en geel. Kies kleurige en geurende bloemen die je behalve in borders ook in terracotta potten plant. Lavendel mag zeker niet ontbreken, maar ook jasmijn en magnolia kunnen heel goed in de mediterrane tuin.

In deze tuin horen ook kruiden, zoals rozemarijn, basilicum en tijm thuis. Om de mediterrane sfeer helemaal af te maken, kun je planten als winterharde palmen, cipressen, agave, citrus- en olijfbomen planten.

 

10) Een tuininrichting die weinig onderhoud vraagt

Heb je geen groene vingers of weinig tijd, maar wil je wel een mooie tuin? Kies dan voor de onderhoudsvriendelijke tuin. Deze tuin heeft als beplanting veel bodembedekkers en planten waar je weinig aan hoeft te snoeien. Onkruid kun je afremmen door boomschors tussen de planten te strooien.

Denk erom dat je een niet te groot gazon neemt, want gras heeft nog best veel onderhoud nodig. Het is beter om een klein stukje gras te nemen samen met wat meer borders en struiken. Kunstgras kan eventueel ook een optie zijn. Hoe het aanleggen van kunstgras in zijn werk gaat en wat de prijzen zijn, ontdek je in dit artikel.

 

4.7/5 - (3 stemmen)
 
Tuin aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.7/5 - (3 stemmen)
Lees ook
siertuinen
Siertuinen: tips en inspiratie
strak terras voorbeeld
Moderne tuinen: fotospecial
landelijke tuinen
Landelijke tuinen: fotospecial
kleine tuin aanleggen
Kleine tuin aanleggen: werkwijze, prijs en inspiratie
strakke voortuin
Voortuin: trends en inspiratie
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen