Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Kleine tuin aanleggen: werkwijze, prijs en inspiratie

Door te kiezen voor een kleine tuin kan je genieten van een gezellige, besloten tuin waar je normaal gezien ook niet veel onderhoud aan hebt. Het aanleggen van zo’n tuin vereist wel een slim en creatief gebruik van de beperkte ruimte. In dit artikel vind je de werkwijze voor het ontwerpen, aanleggen en inrichten van kleine tuinen en de prijzen hiervoor. Bekijk zeker ook de voorbeelden ter inspiratie!

Snel naar:
ontwerp van de tuin
kleine tuin aanleggen
inrichting: hoe een kleine tuin groot laten lijken?
inspiratie

 

Kleine tuin aanleggen: stappenplan

 

kleine tuin ontwerpen 1) Het ontwerp

Voor je kan aanvangen met het aanleggen van een tuin, is eerst een goed ontwerp nodig. De beschikbare ruimte is bij kleine tuinen eerder beperkt en dus moet er efficiënt en creatief met deze ruimte omgegaan worden. In de fase van het ontwerpen van kleine tuinen worden de sfeer, de indeling en de te gebruiken materialen bepaald.

Wil je een kleine tuin ontwerpen, dan kan je een beroep doen op een tuinarchitect. Deze tuinprofessional heeft kennis van de trends in tuinontwerp en -inrichting en kan in overleg met jou je droomtuin ontwerpen. Daarnaast kan een tuinarchitect je helpen om alles uit de beperkte ruimte die een kleine tuin biedt, te halen.

Prijs tuinontwerp kleine tuin ( < 100 m2): vanaf 200 euro.
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan voor het ontwerpen van een kleine tuin.

aanleg van terras 2) De effectieve aanleg

Eens je een akkoord hebt met de tuinarchitect over het ontwerp voor je kleine tuin, kan de effectieve aanleg gebeuren. Sommige tuinarchitecten kunnen dit zelf uitvoeren, maar meestal zal je hiervoor een tuinaannemer moeten inschakelen. Indien het om het heraanleggen van een bestaande tuin gaat, zal de aannemer eerst de oude onderdelen verwijderen. Je kan dit ook zelf doen om op de kosten te besparen.

Het aanleggen van een kleine tuin bestaat uit verschillende stappen. Het voorbereiden van de bodem voor de beplanting is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarnaast kies je best voor een goede omheining om van je tuin een gezellige cocon te maken. Een uitgebreid stappenplan voor het aanleggen van tuinen vind je in dit artikel.

De prijs voor tuinaanleg is sterk afhankelijk van de klus (beplanting, gazon of terras aanleggen,…), daarom geven we het uurtarief van een tuinaannemer mee: 35 à 40 euro per uur (excl. materiaalkosten).
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan voor het aanleggen van je tuin.

kleine tuin inrichten 3) Inrichting

De tuininrichting moet je eigenlijk al in het achterhoofd houden bij het ontwerpen van de tuin. Je kiest bij kleine tuinen bijvoorbeeld beter niet voor een grote variatie aan materialen en kleuren; een beperkt aantal materialen en kleuren houdt je tuin eenvoudig en gestructureerd. Vermijd ook te grote bomen; bolacacia’s en trompetbomen blijven bijvoorbeeld redelijk klein en zijn daarom geschikt voor kleinere tuinen. Bij de inrichting van de tuin zijn de tuinmeubels ook een groot aandachtspunt.

De kleine tuin groot laten lijken is een belangrijke opgave tijdens het inrichten. Hiervoor zijn er heel wat opties. Een hoogteverschil, bijvoorbeeld met enkele traptreden, kan al een flink verschil maken voor het ruimtegevoel in de tuin. Om je kleine tuin groter te laten lijken kan je bij het plaatsen van je tuinafsluiting bijvoorbeeld kiezen voor horizontale planken. Op die manier creëer je een groter ruimtegevoel. Ook het plaatsen van een tuinscherm, een windscherm of een tuinmuurtje met daarachter bijvoorbeeld een klein terras is een mogelijkheid; dit zorgt ervoor dat de volledige tuin niet in één oogopslag te zien is, wat de indruk van een grote ruimte geeft.

 

Ben je op zoek naar een vakman voor het ontwerpen of aanleggen van een kleine tuin? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in tuinwerken. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig en kan je de voordeligste aanbieding voor jouw project vinden. Klik hier om prijzen op maat van jouw tuin te ontvangen.

 

Inspiratie voor de aanleg van kleine tuinen

Om af te ronden geven we nog enkele voorbeelden van mooie kleine tuinen. Zo kan je zeker nog wat inspiratie en ideeën opdoen voor het ontwerp, de aanleg en de inrichting van je eigen tuin.

 

Op onderstaande foto zie je een kleine tuin zonder gras. Door te kiezen voor een tuin zonder gazon vermijd je alvast heel wat onderhoudswerk. Hout is het dominante materiaal in deze tuin. Door te kiezen voor een klein overkapt deel voor het terras wordt het ruimtegevoel vergroot. Ook de horizontale omheiningslatten en de lange, smalle terrasplanken vergroten dit ruimtegevoel.

kleine tuin zonder gras

 

De hoge overkapping op de foto hieronder creëert een groot ruimtegevoel. Ze splitst de kleine tuin overigens in twee, waardoor het geheel weliswaar minder overzichtelijk wordt maar wel groter lijkt. De hoge afsluiting, de overkapping en de bomen aan de rand van de tuin maken van deze kleine tuin een voorbeeld van de tuin als gezellige cocon.

tuin met houten overkapping

 

Door het hoogteverschil in deze tuin wordt het gevoel van ruimte versterkt. De beplanting is talrijk en redelijk gevarieerd, maar er worden niet te veel kleuren door elkaar gebruikt. Zo blijft er voldoende structuur in deze kleine tuin, maar biedt hij toch voldoende verrassingen.

kleine tuinen inspiratie

 

4.6/5 - (5 stemmen)
 
Tuin aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.6/5 - (5 stemmen)
Lees ook
siertuinen
Siertuinen: tips en inspiratie
strakke voortuin
Voortuin: trends en inspiratie
no image set
10 tips voor een aangename tuininrichting
landelijke tuinen
Landelijke tuinen: fotospecial
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
strak terras voorbeeld
Moderne tuinen: fotospecial
tuin laten betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen