Siertuinen: tips en inspiratie
Kan je tuin wel wat versiering gebruiken? Door onder meer (sier)planten, bloemen of een vijver te plaatsen kun je je tuin in een mum van tijd omtoveren tot een ware siertuin. Maar hoe begin je daar nu best aan? En hoe kan zo’n siertuin er zoal uitzien? In dit artikel kan je de nodige tips en inspiratie opdoen over siertuinen.
Een siertuin laten aanleggen door een erkend tuinaannemer in de buurt? Ontvang gratis offertes.
Een siertuin in zes stappen
Als je een tuin hebt die nog helemaal nieuw en kaal is, of je hebt een tuin waar nog nooit iets aan gedaan is, dan wordt het tijd om een mooie siertuin aan te leggen. Het ontwerpen van siertuinen is een belangrijke klus, want hiermee begint in feite je tuin. Wat niet werkt, is in je tuin gaan staan, om je heen kijken en denken: “Hier doe ik dit, daar komt dat”. Op die manier ben je heel snel het overzicht kwijt. Daarom kun je het best volgens de volgende stappen te werk gaan:
Stap 1: Maak een tekening
Maak een tekening (op schaal) van de ondergrond van de tuin. Zorg dat de maten precies kloppen en houd bij voorkeur centimeters aan. Het beste kun je een schaal van 1 : 50 nemen (1 centimeter is in werkelijkheid 50 centimeter). Elementen die blijven staan (bijvoorbeeld: bomen, een schuurtje) moeten ook op de tekening komen.
Stap 2: Het wenslijstje
Als de tekening klaar is, begin je met een wensenlijstje. Als je bijvoorbeeld een terras wil, bedenk dan hoe groot dit moet worden en waar het moet komen te liggen. Heb je bijvoorbeeld liever avondzon of juist ochtendzon op je terras? Wil je een vijver, of een gazon? Waar komt een tuinpad en waar de beplanting? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen. Niet onbelangrijk is natuurlijk ook het budget dat je wil besteden.
Stap 3: Ontwerpschets
De volgende stap is het maken van een schets. Dit is het concept van hoe je siertuin er ongeveer uit zal komen te zien. In de schets geef je aan waar bijvoorbeeld borders komen, waar een tuinpad wordt aangelegd, of misschien toch wel die vijver? Je zet alle elementen op de juiste plaats in de tekening, maar de maten zijn minder belangrijk. Een belangrijke stelregel is: overal waar je niet loopt, komt groen.
Stap 4: Het definitieve ontwerp
Nu ga je met het definitieve ontwerp aan de slag. Waar de maten net nog niet van belang waren, zijn ze dat nu wel. Bedenk bijvoorbeeld hoe groot het terras moet worden (zeker niet te klein). Hoe breed moeten de tuinpaden worden? Hoe hoog worden de schuttingen en de pergola? Maak een tekening op schaal waarin alle onderdelen precies daar komen te staan waar je ze hebben wilt.
Stap 5: De beplanting
Nu ga je beginnen met de beplanting. Het groen is het belangrijkste in je tuin, want dat brengt sfeer in de tuin. Denk goed na over maten en soorten, bloeitijden en kleurcombinaties. Als je dit goed aanpakt, kun je het hele jaar genieten van je siertuin. Houd in het beplantingsplan ook rekening met de mate van onderhoud. Probeer vooral veel hoogte en massa te creëren, want daarmee komt er volume en sfeer in de tuin.
Stap 6: De accessoires
Ten slotte kun je nog bedenken welke accessoires je in de tuin wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan tuinmeubelen, plantenbakken, ornamenten of beelden. Het is ook leuk om meerdere soorten bestrating te nemen. Het combineren van verschillende materialen zorgt altijd voor een mooie variatie die de tuin spannender maakt.
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je project, kan je de siertuin al dan niet zelf aanleggen. Toch doe je er steeds goed aan om beroep te doen op een ervaren tuinman. Zo ben je zeker van een prachtig en foutloos resultaat. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Stijltuinen: verschillende mogelijkheden
Je kunt siertuinen aanleggen in verschillende stijlen. Iedere stijl heeft weer zijn eigen uitstraling door het ontwerp en de aanleg. We geven hier enkele voorbeelden van veel voorkomende siertuinen.
De Engelse cottagetuin
Deze tuin staat bol van romantiek: kronkelpaadjes, buxushagen, rozen, hortensia’s en, niet te vergeten, veel kleurige accessoires en hanging baskets. Een Engelse cottagetuin is lekker rommelig en kent een uitbundige plantengroei. Een tuinhuisje mag natuurlijk niet ontbreken, want anders is het geen cottagetuin.
De Franse stijltuin
Kenmerkend voor de Franse tuin: veel groen, strakke lijnen en symmetrie. De lijnen worden meestal aangegeven door middel van buxushagen. Deze worden dan weer gecombineerd met allerlei soorten (stok)rozen en lavendel. Verder is het vooral groen, groen en nog eens groen. Denk hierbij aan gazons en bomen als de leilinde, eik, beuk en kastanje.
Siertuinen met stenen
Er zijn heel veel manieren om stenen in een siertuin te verwerken. Het begint natuurlijk al met de bestrating die je kiest. Maar ook in de rest van de tuin kun je met stenen werken. Zo kun je bijvoorbeeld plantenbakken of verhoogde borders metselen van allerlei soorten stenen. Een bekende siertuin met stenen is de rotstuin (ook wel Japanse tuin genoemd). In een rotstuin kun je bijvoorbeeld op elkaar gestapelde rotsblokken gebruiken, of een veld van witte kiezelstenen maken. Ook grindpaden mogen in een rotstuin niet ontbreken.
De Italiaanse renaissancetuin
Deze tuin kenmerkt zich door strakke lijnen, veel symmetrie en duidelijke kaders. In de Italiaanse tuin is veel ruimte voor architectuur en kunst. Het groen dient dan ook in allerlei mooie figuren en modellen geknipt te worden. Een Italiaanse tuin is vooral een tuin voor de adel, maar naar oud- Italiaans gebruik mogen ook een kruidentuintje en enkele fruitbomen niet in de tuin ontbreken. Vaak zie je in de Italiaanse tuin ook een fontein of andere waterpartijen.
De mediterrane siertuin
De mediterrane tuin moet vooral de vakantiesfeer oproepen. Warme kleuren als: terracotta, geel, rood, bruin en perzik komen in de mediterrane tuin overal terug. In deze tuin zie je geen strakke lijnen, maar asymmetrie en ronde vormen. Een mediterrane tuin heeft geen keurige afgeschuurde balken, maar grof behandelde materialen en veel vazen, potten en kussens. Als beplanting kies je voor veel exotische planten als: vijg, olijf, oleander, jasmijn, magnolia en lavendel.