Elektrische terrasverwarming
Wil je ’s avonds lekker lang op het terras blijven zitten, ook als het wat kouder is? Met elektrische terrasverwarming is dat geen probleem. Je hoeft dan alleen maar een schakelaar om te zetten, waarna het vanzelf aangenaam warm wordt op het terras. In dit artikel vertellen we je wat de verschillende soorten elektrische verwarming zijn en hoeveel ze verbruiken en kosten.
Een terrasverwarmer kopen?
Soorten elektrische terrasverwarming
Elektrische verwarming werkt met infraroodwarmte. In principe kan je twee soorten infrarood verwarming voor het terras onderscheiden: heldere stralers en donkere stralers, ook wel carbonstralers genoemd. De heldere stralers gloeien op tijdens gebruik en zijn het meest geschikt voor gebruik buiten. Ze maken gebruik van kortegolf infrarood. De donkere stralers lichten niet op en dit type verwarming is voornamelijk geschikt voor gebruik binnen of voor gebruik op een goed beschut terras zonder al te veel wind. Carbonstralers maken gebruik van lange golf infrarood.
Heldere stralers – halogeen en golden tube
Voor een terras dat blootstaat aan veel luchtbewegingen (wind), zijn de heldere stralers erg geschikt. Ze maken gebruik van kortegolf infrarood. De warmtestralen blijven buiten goed voelbaar, ook al staat er relatief gezien vrij veel wind. Het meest verkocht zijn halogeen en golden tube systemen. Deze lampen geven flink wat warmte en zetten de elektriciteit vrij efficiënt om in warmte. Golden tube lampen zijn duurder dan bijvoorbeeld kwartslampen maar door het hoge verwarmingsrendement kom je op termijn toch goedkoper uit, zeker wanneer je het terras vaak gebruikt.
Donkere stralers – carbonstralers
Carbonstralers kan je direct herkennen aan hun strakke vormgeving. Het zijn compacte smalle kastjes die je eenvoudig onder een afdak kan monteren. Ze worden vanwege het smalle formaat ook wel heatstrips genoemd. Ze lichten niet op tijdens gebruik omdat de warme intern op een andere manier opgewekt wordt. Carbonstralers verspreiden vooral langegolf infrarood en zijn daarom vooral geschikt voor gebruik binnen of voor gebruik in niet al te winderige omstandigheden. Je kan ze wel buiten toepassen maar qua rendement zullen ze dan over het algemeen minder goed presteren dan heldere stralers die met kortegolf infrarood werken. Voor een (woon)veranda zijn ze perfect, niet alleen warmtetechnisch gezien maar ook dankzij hun stijlvolle uitstraling.
Vermogen & verbruik
Het elektrische vermogen dat je nodig hebt om een terras comfortabel te kunnen verwarmen is voornamelijk afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je wil verwarmen.
Terras < 7 m²: 1 heater van 1500-2000 Watt
Terras 6-12 m²: 1 heater van 2000 Watt of 2 van 1500 Watt
Terras 10-16 m²: 2 heaters van 1500 Watt of 3 van 1000 Watt
Bij het bepalen van het vermogen kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals het type verwarming, de windbelasting en de positie van de verwarming. Bovenstaande cijfers zijn dus gemiddeldes. Bij twijfel doe je er verstandig aan om advies in te winnen bij de leverancier. Zij kunnen je meer informatie geven en informeren over de meest efficiënte verwarming voor je terras.
Het verbruik van een elektrische terras heater kan je eenvoudig uitrekenen. Stel dat je bijvoorbeeld een terras hebt van 12 vierkante meter. Dan heb je hiervoor gemiddeld 2 elektrische terrasverwarmers van 1500 watt nodig. Dit kost je aan elektriciteit 2×1500 = 3000 Watt = 3 Kilowatt x 23 cent = 69 cent per uur. Hoe efficiënter de verwarming, des te lager de stroomkosten. Het loont de moeite om iets meer geld uit te geven aan een goede kwaliteit halogeen straler of golden tube lamp aangezien deze relatief gezien minder energie verbruiken.
Prijs elektrische terrasverwarming
Een goede kwaliteit infraroodverwarming (halogeen / golden tube 1500-2000 Watt) kost 350 tot 400 euro. Heb je slechts een klein terras waar je niet al te veel gebruik van maakt, dan kan een eenvoudige kwarts verwarmer volstaan. Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 100 euro en op koude avonden zul je hier zeker veel plezier van hebben. Voor gebruik in een veranda zijn carbonstralers (heatstrips) erg interessant. Deze zijn vanaf ongeveer 300 euro te koop.
In de webshop kan je de verschillende modellen en hun prijzen eenvoudig vergelijken.
Terrasverwarming op elektriciteit of gas?
Twijfel je of je elektrische verwarming moet nemen of een gas heater voor je terras? Beide verwarmingssystemen hebben zo hun specifieke voor- en nadelen. Door deze tegen elkaar af te wegen kan je al een redelijke inschatting maken welk systeem het meest geschikt voor je is.
Voor- en nadelen terras elektrisch verwarmen
Het elektrisch verwarmen van je terras heeft volgende voordelen:
• Makkelijk aan te sluiten. Je hebt vanzelfsprekend wel een stroomaansluiting nodig.
• Je hoeft niet met gasflessen te slepen.
• Je blijft een vrije doorloop op het terras houden.
• Je kan het systeem koppelen aan een bewegingssensor of timer (energie besparing).
• Sommige types kunnen worden ingebouwd.
Er zijn echter ook nadelen verbonden aan elektrische terrasverwarming:
• Elektrische heaters gloeien op tijdens gebruik. Puur esthetisch wordt dat soms als nadeel gezien.
• Dit type verwarming dien je in de regel op maximaal 2.7 meter hoogte te hangen. Hoger kan meestal niet omdat je dan te veel warmte gaat verliezen.
• Indien je erg veel vermogen nodig hebt (professioneel gebruik), moet er een extra elektriciteitsgroep aangelegd worden. Hiermee zijn extra kosten gemoeid.
Voor- en nadelen van gas terrasverwarmers
Dit zijn de voordelen van gas terrasverwarming:
• De heaters zijn makkelijk te verplaatsen (handig als het terras van indeling verandert) en je kan ze in de winter binnen zetten.
• Je hebt geen elektriciteitsaansluiting nodig. Dit kan handig zijn wanneer het terras wat verder van de woning verwijderd is.
• Het warmtebereik van een terrasverwarmer op gas is groter dan dat van een elektrische heater.
• Standaard gas heaters verspreiden geen licht, je ziet ze wel opgloeien maar de gloed die ze daarbij uitstralen is minimaal.
• Gas gestookte flame heaters produceren een mooie vlam tijdens het branden. Het zijn echte sfeermakers op het terras.
• Gas is goedkoper dan elektriciteit (dit geldt vooral voor terrasverwarmers op aardgas).
Terrasverwarming op gas heeft echter ook nadelen:
• Terrasverwarmers op gas (met elektronische vonkontsteking) zijn duurder in aanschaf dan elektrische verwarmers.
• Je moet de gasflessen periodiek verwisselen (je moet hiervoor naar de winkel). Indien je wil voorkomen dat je plots zonder gas komt te zitten, dien je altijd een extra fles in voorraad hebben.
• De losstaande patio heaters nemen de nodige plek in op het terras. Je kan er per ongeluk tegenaan lopen of er met je stoelen tegen stoten.
• Gas heaters zijn alleen geschikt voor gebruik in een open ruimte. De verbrandingsgassen moeten immers afgevoerd worden en het apparaat gebruikt daarnaast de nodige zuurstof.
Neem snel een kijkje in de webshop, vergelijk de modellen en de prijzen en bestel eenvoudig online!