Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Goedkoop tuin aanleggen

Wil jij goedkoop een tuin aanleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven 6 tips om je op weg te helpen. Een tuin aanleggen is een project voor de langere termijn. Om dit goedkoop te realiseren, moet je soms geduld hebben. Genoeg onderzoek doen en zaadjes kopen in plaats van volwassen planten is bv. al een stap in de goede richting.

Ga snel naar:
TIP 1: zorg voor een slim tuinontwerp
TIP 2: kies voor goedkope planten
TIP 3: maak duurzame keuzes
TIP 4: hou het onderhoudsvriendelijk
TIP 5: ga voor een betaalbare ondergrond
TIP 6: kies een voordelig terras

 

 

Goedkoop je tuin laten aanleggen? Vergelijk offertes!

Er zijn veel goede redenen om je tuin te laten aanleggen door een professional. Geen groene vingers, geen tijd, of je wil zeker zijn van onderhoudsvriendelijke keuzes op lange termijn. Het kan in het begin een investering zijn, maar op lange termijn kan een professional je veel geld besparen. Wil je de prijzen en adviezen van meerdere tuinaannemers in je buurt vergelijken? Dat kan via ons offerteformulier!

 

 

TIP 1: zorg voor een slim tuinontwerp

tuin aanleggen nieuwbouw

 

Met je tuinontwerp kan je al veel geld besparen. Bv. door het simpel en eenvoudig te houden. Het is iets dat je zelf kan doen, maar het vergt ook veel opzoekwerk en meetwerk. Een specialist die slim met je meedenkt, is goud waard.

Bespaar dus tijd en laat je tuin ontwerpen door een professional. Je hoeft je tuin ook niet volledig te laten aanleggen door een tuinaannemer. Heb je namelijk groene vingers? Dan kan je met zo’n ontwerp ook zelf aan de slag. Voor het laten ontwerpen van een gemiddelde tuin door een tuinarchitect kan je uitgaan van een prijs vanaf zo’n 300.

Je tuinontwerp laten maken door een professional? Vergelijk dan eerst offertes voor de beste prijs. Kom snel in contact met meerdere tuinarchitecten via ons offerteformulier!

 


TIP 2: kies voor goedkope planten

wilde tuin aanleggen

 

Als je begint met het uitstippelen van je tuin, wil je natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien. Toch is geduld van groot belang om een tuin goedkoop te kunnen aanleggen.

Goedkope planten kopen betekent dat je soms moet zaaien of stekken. Natuurlijk is de goedkoopste optie stekken met planten van vrienden of familie, maar je kan ook met je gekochte planten stekken. Hiernaast zijn jonge plantjes ook veel goedkoper dan volgroeide planten. Je zal zo veel voordeliger je favoriete planten hebben, maar het kan even duren tot ze volgroeid zijn.

Sommige planten zijn ook gewoon betaalbaarder dan anderen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Asters
 • Geraniums
 • Hortensias
 • Lavendel
 • Varens
 • Siergrassen
 • Klimop

 


TIP 3: maak duurzame keuzes

tuin ontwerpen nieuwbouw

 

Om je tuin aanleggen goedkoop te maken moet je ook letten op de duurzaamheid van je planten. Een van de eerste besparingen is winterharde planten zetten. Als een plant bestand is tegen de Nederlandse winter hoef je niet elk jaar nieuwe planten aan te schaffen. Eenjarige bloemen zijn ook een oplossing. Ze sterven af na 1 jaar bloeien, maar zaaien zichzelf wel uit voor het jaar erna. Enkele voorbeelden van winterharde planten die weinig onderhoud vergen:

 • Siergrassen
 • Geraniums
 • Vrouwenmantel
 • Hulst

Ben je een echte fruit-eter? Dan is enkele fruitbomen of -struiken planten een geweldig idee. Zeker als je vaak bessen eet, zijn ze het zeker waard. Voor dezelfde prijs van 1 bakje bessen kan je al snel een hele struik neerzetten. Hiernaast vergen fruitbomen en bessenstruiken vaak niet zo veel onderhoud.

BELANGRIJK: drink je graag muntthee en wil je de bladeren hiervoor uit je eigen tuin halen? Let dan op: plaats deze niet direct in de grond. Munt verspreidt zich namelijk vliegensvlug. Voor je het weet heb je een tuin vol munt en je buren ook. Plant munt dus altijd in een pot.

 


TIP 4: hou het onderhoudsvriendelijk

hovenier zoeken

Je tuin onderhoudsvriendelijk maken is een van de beste manieren om je tuin ook op lange termijn goedkoop te houden. Hieronder vind je enkele tips om dit te realiseren:

 

 • Denk aan werkkosten: heb je een beperkt budget? Zorg er dan voor dat je alles zelf kan doen. Wanneer je grondwerken met een graafmachine laat uitvoeren, komen daar natuurlijk ook nog huurkosten bij voor de machine.
 • Groeien is snoeien: als je bomen plaatst, moet je ook denken aan het mogelijke onderhoud van die bomen. Een boom kan klein zijn als je deze koopt, maar kan je na een paar jaar de takken nog steeds bij de takken? Of heb je dan toch echt een tuinaannemer nodig?
 • Plaats je planten slim: een boom groeit niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte. Pas dus op dat je je bomen niet te dicht bij elkaar zet of te dicht bij je tuinhuis of omheining. Ook hun wortels kunnen een probleem vormen. En zo’n volwassen boom uit de grond krijgen kost veel geld en vergt vaak ook een vergunning.
 • Maak een tuinkalender op: dit kan handig zijn als je goedkoop een tuin wil aanleggen. Zo vermijd je dat je planten moet vervangen als je ze niet op tijd hebt kunnen snoeien of bemesten.

Een tuinarchitect kan je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk ontwerpen. Zij kunnen je van tevoren vertellen welke planten en bomen hier bij passen. Een tuinontwerp helpt je ook bij het opmaken van een logische tuinkalender. Wil je ontwerpen en prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij meerdere tuinarchitecten via ons offerteformulier.

 


TIP 5: ga voor een betaalbare ondergrond

grindweg goedkoop tuin aanleggen

 

De goedkoopste opties voor je ondergrond zijn kiezelsteentjes (grind en split) en schors. Een voordeel is dat ze ook zo goed als onderhoudsvrij zijn. Om het grind goed op zijn plaats te houden, kan je gebruikmaken van grindmatten. Zowel kiezelsteentjes als boomschors zijn waterdoorlatend en ook milieuvriendelijke keuzes.

Rondom de wandelpaden wil je ook onkruid vermijden. Hier zijn bodembedekkers (zoals vrouwenmantel en geraniums) ideaal voor. Als je geen behoefte hebt aan extra planten, is boomschors ook een mooie optie. Zo hoef je geen geld te steken in besproeien of tijd te besteden aan het lostrekken van onkruid.

Heb je een grotere tuin? Dan raden we aan een professional in te schakelen. Je kan maar zoveel zakken schors in je auto vervoeren. Zeker bij grind is het niet slim om alles zelf te vervoeren en te verdelen over je tuin. Hulp van een tuinaannemer nodig? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

 


TIP 6: kies een voordelig terras

zwevend terras

 

Niet elke tuin heeft een terras nodig, maar heb je er toch graag een? Kies dan voor een betaalbaar terras om je tuin goedkoop te kunnen aanleggen.Wij sommen hier enkele mogelijkheden op:

 

 • Zwevend terras: wat het zo voordelig maakt, is dat er geen graafwerken nodig zijn voor zo’n terras. Op de bovenstaande foto zie je hoe dit terras zijn zwevende effect krijgt. De onderste elementen noem je tegeldragers.
 • Betontegels: dit is de goedkopere optie wanneer je toch voor tegels/klinkers kiest. Maar deze brengen ook heel wat onderhoud met zich mee. Zo zijn ze vatbaarder voor kleurveranderingen en groene aanslag. Ook zijn ze duurder om te leggen, omdat er graafwerk nodig is.
 • Steenschotten: denk je eraan tijdelijk een terras aan te leggen terwijl je nog even doorspaart? Dan kan je werken met steenschotten. Dit zijn robuuste houten platen met een ijzeren rand die je op vlakke grond kan leggen. Zo heb je snel én goedkoop een terras. Let wel op, de levensduur van steenschotten is maar 10 jaar. Dus het is echt een tijdelijke oplossing.

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
indelen tuin
Tuin indelen
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs