Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Lage tuinafscheiding

Om je voor- of achtertuin netjes af te bakenen, kan je een lage tuinafscheiding laten plaatsen. Met zo’n lage tuinafscheiding zie je in één oogopslag waar jouw perceel begint en eindigt. In dit artikel ontdek je uit welke soorten tuinafscheidingen je kan kiezen, wat de voor- en nadelen van een lage tuinafscheiding zijn en op welke gemiddelde kostprijs je kan rekenen.

Ga snel naar:

Soorten lage tuinafscheidingen
Voor- en nadelen lage tuinafscheiding
Prijs lage tuinafscheiding
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Inspiratie & voorbeelden
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom een lage tuinafscheiding plaatsen?

Er zijn diverse redenen om voor een lage tuinafscheiding te kiezen in plaats van een hoge afscheiding of andere afscheiding. Lage tuinafscheidingen zijn met name populair in voortuinen, maar ook in een achtertuin kan zo’n lage afscheiding uitkomst bieden:

  • Lage afscheiding in de voortuin: je kiest voornamelijk om praktische redenen voor een lage afscheiding in de voortuin. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen op de maximale hoogte van een tuinafscheiding in de voortuin. Daarnaast wil je ook dat je woning er toegankelijk blijft uitzien, wat minder het geval is met een hoge afscheiding in de voortuin.
  • Lage afscheiding in de achtertuin: de redenen om voor een lage afsluiting te kiezen in de achtertuin zijn meestal persoonlijk. Misschien vind je het wel fijn om via je achtertuin met je buren in contact te komen, of wil je genieten van het mooie uitzicht dat je hebt vanuit je achtertuin.

Wil je graag een lage afscheiding plaatsen in je voor- of achtertuin? Een tuinman geeft je je het beste advies. Via onze offerteservice vraag je snel en eenvoudig prijsvoorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag en ontvang advies op maat.

lage tuinafsluiting hout

 

Soorten lage tuinafscheidingen

Je hebt een keuze gemaakt: je gaat een lage tuinafscheiding laten plaatsen. Maar voor welk type afscheiding kies je nu? We zetten graag de populairste lage tuinafscheidingen voor jou op een rijtje.

 

1. Lage tuinafscheiding in hout

Een houten tuinafscheiding draagt bij aan een natuurlijke uitstraling van je voor- of achtertuin, zeker in combinatie met een gazon of planten. De keuze is bovendien divers. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een kastanje afscheiding met een authentieke look of voor een lage afscheiding uit hardhout of geïmpregneerd hout. Ook kan je de natuurlijke uitstraling van het hout behouden of je afscheiding verven.

Prijs houten tuinafscheiding: vanaf € 10 à 40 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)

 

2. Lage tuinafscheiding in metaal

Een lage metalen tuinafscheiding past bij elke bouwstijl en bij elk budget. Dit type afscheiding is beschikbaar in zowel moderne als meer klassiekere uitvoeringen. Met een hekwerk in smeedijzer of staal ga je voor een tuinafscheiding met een exclusieve en elegante uitstraling. Zoek je een meer budgetvriendelijke optie? Dan kan je kiezen voor een draadafsluiting.

Prijs metalen hekwerk: € 30 à 90 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)
Prijs draadafscheiding: € 15 à 60 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)

 

3. Lage tuinafscheiding in steen

Bij een stenen tuinafscheiding denken we meteen aan een steenkorf, ook wel schanskorf genoemd. Dit zijn korven uit gegalvaniseerd staal die worden opgevuld met een gesteente naar keuze. Lage steenkorven zijn erg populair in voortuintjes, maar worden ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld een planten- of bloemenperk af te bakenen in de achtertuin.

Prijs steenkorf: vanaf € 150 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)

 

4. Lage tuinafscheiding met planten

Een ander populair type lage tuinafscheiding zijn hagen en planten. Een haag biedt de meest natuurlijke afscheiding die je kan kiezen, en daarmee ook de meest milieu- en diervriendelijke. Populaire haagplanten zijn de beukenhaag, taxushaag en laurierhaag. Wanneer je kiest voor een haag als lage tuinafscheiding, kies dan voor een winterharde plantensoort die zijn blaadjes het hele jaar door behoudt. Het grote nadeel van een haag als afscheiding? Het vergt relatief veel onderhoud.

Prijs haag: vanaf € 10 per strekkende meter (excl. btw en plaatsing)

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen

De ene tuinman is de andere niet. Daarom is het een goed idee om offertes aan te vragen bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Waar de ene meer ervaring zal hebben in het plaatsen van steenkorven, zal de andere bv. eerder gespecialiseerd zijn in houten tuinafscheidingen. Via onze offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van 2 à 3 tuinspecialisten. Bovendien kan je zo naast die prijzen ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Voor- en nadelen lage tuinafscheiding

Het is natuurlijk de bedoeling dat je jarenlang van je nieuwe tuinafscheiding kan genieten. Je neemt dus beter genoeg tijd om de voor- en nadelen van een lage tuinafscheiding tegen elkaar af te wegen en een doordachte beslissing te maken. We sommen ze hieronder voor je op:

 

Voordelen van een lage tuinafscheiding

  • Contact met de omgeving blijft behouden: met een lage tuinafscheiding behoud je het contact met de omgeving. Ideaal wanneer je via je tuin graag in contact bent met je buren of je het mooie uitzicht vanuit jouw tuin niet wil verliezen.
  • Geen vergunning nodig: voor een lage tuinafscheiding in de voortuin (max. 1 meter hoog) moet je geen vergunning aanvragen bij je gemeente.
  • Toegankelijk: een woning met een lage tuinafscheiding ziet er toegankelijker en uitnodigender uit dan een woning die bijna volledig zit weggestopt achter een hoge afscheiding.

 

Nadelen van een lage tuinafscheiding

  • Minder privacy: ben je erg gesteld op je privacy en hou je er niet van dat buren of voorbijgangers in jouw tuin of woning kunnen binnenkijken? Dan scherm je je tuin beter af met een hoge afscheiding.
  • Niet geschikt voor huisdieren: een lage tuinafscheiding is niet geschikt wanneer je huisdieren in de tuin hebt lopen. Zij kunnen namelijk gemakkelijk over de omheining springen en zo ontsnappen, wat je natuurlijk te allen prijze wil vermijden.

Waarop letten bij het plaatsen van een lage tuinafscheiding?

Er zijn een aantal aandachtspunten wanneer je een lage tuinafscheiding laat plaatsen:

  • Vergunning: plaats je een lage tuinafscheiding in de voortuin die hoger is dan 1 meter? Dan moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij je gemeente.
  • Afstand van perceelgrens: wil je je omheining op de perceelgrens plaatsen? Dan heb je hiervoor toestemming nodig van je buren. Krijg je die toestemming niet, dan kan je je omheining tot vlak aan de perceelgrens plaatsen. Planten of een haag als afscheiding moet je op minstens een halve meter van de perceelgrens planten.

 

Prijs lage tuinafscheiding

Samenvattend zetten we graag de prijzen van de meest courante lage tuinafscheidingen op een rij:

Soort lage tuinafsluitingGemiddelde prijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Houten tuinafsluitingVanaf € 10 à 40
Metalen hekwerk€ 30 à 90
Draadafsluiting€ 15 à 60
SteenkorvenVanaf € 150
Tuinafsluiting met plantenVanaf € 10

LET OP: deze tabel vermeldt enkel richtprijzen. Ontvang je graag een exacte prijs voor jouw gekozen afscheiding en de uit te voeren werken? Via onze offerteservice vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Zelf lage tuinafscheiding plaatsen of laten plaatsen?

De keuze is gemaakt, nu de plaatsing van je lage tuinafscheiding nog. Maar wat doe je: ga je zelf aan de slag of laat je de werken liever over aan een professional?

 

OPTIE 1: lage tuinafscheiding zelf plaatsen

Door je tuinafscheiding zelf te plaatsen, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Maar er zijn ook wat nadelen aan verbonden: zo moet je zelf al je materialen aankopen, duurt de uitvoering van de klus langer, is het resultaat misschien niet zoals het door een vakman gedaan zou zijn en beschik je niet altijd over het juiste gereedschap om mogelijke problemen gericht aan te pakken (denk bv. aan kleine graafwerken).

 

OPTIE 2: lage tuinafscheiding laten plaatsen

Laat je de werkzaamheden uitvoeren door een vakman? Dan ben je zeker van een professioneel resultaat. Een tuinman plaatst jouw lage tuinafscheiding bovendien binnen de kortst mogelijke termijn en werkt enkel met hoogwaardige materialen en professioneel gereedschap. Bovendien hoef je zelf niets te doen: de vakman zorgt voor alle materialen.

 

CONCLUSIE: je lage tuinafscheiding laten plaatsen loont meer!

Zelf je tuinafscheiding plaatsen is misschien goedkoper, maar dat weegt niet op tegen alle nadelen die je hierbij kan ondervinden. Een ervaren tuinman geeft je gericht advies en kiest samen met jou de beste oplossing op maat van jouw project. Wil je graag prijsvoorstellen aanvragen? Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend prijsoffertes op maat van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Voorbeelden van lage tuinafscheidingen

Je wil graag een lage tuinafscheiding plaatsen, maar je twijfelt nog tussen de verschillende opties? Hier doe je alvast enkele ideeën op met betrekking tot jouw nieuwe lage tuinafscheiding. Vraag zeker ook foto’s van vorige realisaties op bij de vakmannen die je contacteert.

 

INSPIRATIE 1: lage houten tuinafscheiding

lage houten tuinafsluiting

Een lage houten afscheiding is de ideale keuze wanneer je graag de natuurlijke uitstraling van je voor- of achtertuin wil behouden. Je hebt bovendien heel wat keuze: ga je voor een strakke houten afscheiding of hou je eerder van de nonchalance van bv. een kastanjehouten afscheiding? Kies voor een houtsoort die past bij de look van je tuin en woning. Hou ook rekening met het onderhoud die je favoriete houtsoort vergt.

 

 

INSPIRATIE 2: laag metalen hekwerk

metalen hekwerk zwart modern

Met een metalen hekwerk kan je alle kanten op. Dergelijke tuinafscheidingen zijn beschikbaar in tal van uitvoeringen. Wil je een strakke, moderne tuinafscheiding, een metalen hek met een landelijke uitstraling of toch liever een klassieke tuinafscheiding die luxe uitstraalt? De mogelijkheden met een metalen hekwerk zijn legio. Een vakman adviseert je op basis van de bouwstijl van jouw woning en de look van jouw tuin.

 

 

INSPIRATIE 3: lage draadafscheiding

draadafsluiting zwart modern

Een draagafscheiding is één van de meest budgetvriendelijke opties wanneer je je voor- of achtertuin wil afbakenen met een lage afscheiding. De meest gekozen kleuren voor draadafsluitingen zijn zwart en groen. Voor meer privacy kan je je draadafsluiting bovendien ook voorzien van een zichtdoek.

 

 

INSPIRATIE 4: lage stenen tuinafscheiding

lage steenkorf

Steenkorven bieden je een zekere mate van keuzevrijheid. Zo kan je zelf bepalen of je een zilverkleurige dan wel zwarte korf plaatst en kan je ook zelf kiezen met welk gesteente je de korf laat opvullen. Een lage steenkorf is ideaal als afscheiding van je voortuin, maar ook om bijvoorbeeld jouw perceel van dat van je buur te scheiden.

2.7/5 - (12 stemmen)
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
2.7/5 - (12 stemmen)
Lees ook
no image set
Draadafsluiting
houten tuinafsluiting
Tuinomheiningen: soorten en advies
gevlochten tuinscherm
Gevlochten tuinscherm
houten afsluiting
Houten afsluitingen: mogelijkheden en kostprijs
tuinafrastering
Tuinafrastering
natuurlijke tuinafscheiding haag
Natuurlijke tuinafscheiding
no image set
Kastanje afsluitingen: uitvoeringen en prijzen
houten weideomheining
Weideomheining