Tuinomheiningen: soorten en advies
Op het gebied van tuinomheiningen valt er veel te kiezen. Zoveel zelfs, dat het soms moeilijk is om tot een keuze te komen. Als je goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen van een product, wordt het kiezen van een geschikte omheining echter heel wat eenvoudiger. Daarom hebben we hier de meest voorkomende tuinafscheidingen voor je op een rijtje gezet.
Draadafsluiting
Draadafsluitingen zijn licht van gewicht en vrij eenvoudig te installeren. Ze zijn in allerlei hoogtes verkrijgbaar en je kunt kiezen uit meerdere soorten draad of gaas. Ze vereisen geen onderhoud, zijn vrij sterk en gaan lang mee. Een standaard draadomheining biedt alleen niet veel privacy omdat je door de afsluiting heen kunt kijken. Veel mensen kiezen er daarom voor om de draadafsluiting te laten begroeien met klimop. Na twee tot vier jaar is zo’n omheining dan volledig begroeid en heb je een groene afsluiting die veel privacy biedt. Er zijn ook privacydoeken of heidematten te koop die je tegen een draadomheining kunt aanbrengen.
Voordelen van een draadafsluiting: sterk, duurzaam, geen onderhoud nodig, open afsluiting, relatief goedkoop.
Interesse in een draadafsluiting? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Klik hier om meer te weten te komen over draadafsluitingen.
Houten tuinomheiningen
Tuinschermen kunnen perfect dienen als tuinafscheiding omdat ze veel privacy bieden en in allerlei materiaalsoorten te koop zijn. De houten afsluitingen zijn vooral geliefd door hun robuustheid en vanwege de onmiddellijke privacy die ze bieden. Je kunt kiezen uit hardhout, geïmpregneerd hout of thermohout. Hardhout is gemiddeld twee- tot driemaal zo duur als geïmpregneerd hout maar gaat langer mee (minimaal twintig tot vijfentwintig jaar). Geïmpregneerd hout heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar en is vriendelijk geprijsd. Thermowood is verduurzaamd hout. Het zit qua prijs tussen geïmpregneerd hout en hardhout in. Tuinschermen van thermowood bestaan nagenoeg altijd uit planken die tussen houten of betonnen gleufpalen worden bevestigd.
Voordelen van houten tuinafsluitingen: warme uitstraling, robuust, direct veel privacy
Interesse in een houten tuinomheining? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Klik hier om naar het artikel over houten afsluitingen te gaan.
Beton of composiet
Wil je zo min mogelijk onderhoud aan een tuinscherm, dan zou je een betonnen afsluiting of een scherm van composiet kunnen overwegen. Beton is erg geschikt wanneer je een robuuste afsluiting nodig hebt die tegen een stootje kan. Zo’n betonnen omheining gaat een leven lang mee en vergt geen onderhoud. Het heeft tevens een geluidswerende functie. Wil je toch liever een ander materiaal, dan kun je ook composiet in overweging nemen. Composiet is een mix van kunststof en hout. Het heeft de look van hout maar het zal niet gaan rotten en ook niet van kleur verschieten zoals hout. De prijs van composiet is vergelijkbaar met die van hardhout.
Voordelen beton: zeer stevig (vandalismebestendig), geluidswerend, veel privacy.
Voordelen composiet: gelijkenis met hout, verkleurt niet, gaat niet rotten, lange levensduur.
Interesse in een afsluiting in composiet of beton? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Klik hier om naar het artikel over betonnen afsluitingen te gaan.
Gevlochten tuinomheiningen
Esthetisch gezien is het het mooist als de tuinomheining op natuurlijke wijze in de omgeving opgaat of als deze juist contrasteert met de overige materialen in de tuin. Een gevlochten tuinafscheiding van wilgentaken of hazelaartakken kan in landelijke tuinen dan ook erg decoratief zijn. De takken gaan mooi op in de omgeving waardoor je niet het gevoel hebt dat je tegen iets kunstmatigs aankijkt. Maar ook op het balkon komt zo’n scherm goed tot zijn recht omdat het dan mooi contrasteert met beton of steen. Gevlochten tuinschermen zijn doorgaans niet al te duur. Ze zijn wat minder duurzaam dan houten schermen en gevoeliger voor vandalisme (takken kunnen afgebroken worden).
Voordelen gevlochten tuinschermen: natuurlijke uitstraling, relatief veel privacy, aantrekkelijk geprijsd
Interesse in een gevlochten tuinomheining? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Groene tuinomheining kiezen
Werk je graag in de tuin en ben je niet bang van wat snoeiwerk, dan is een groene afsluiting met bomen of haagplanten misschien iets voor jou. Populaire soorten zijn: beuk, haagbeuk, taxus, liguster en conifeer. Direct na het planten zul je nog niet van de volle privacy kunnen genieten maar afhankelijk van de groeisnelheid heb je na een aantal jaar een tuin die op een natuurlijke manier is afgeschermd van de omgeving. Regelmatig onderhoud, zoals snoeien en bemesten is vanzelfsprekend wel nodig om een haag mooi dicht te houden maar de echte tuinliefhebber schrikt hier natuurlijk niet voor terug en ziet het juist als een uitdaging om zo’n groene haag mooi te houden.
Voordelen van een groene omheining: meest natuurlijke uitstraling, gaat lang mee (bij regelmatig onderhoud).
Interesse in een groene tuinomheining? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Schanskorven
Een schanskorf is een metalen kooi van gegalvaniseerd staal. Deze kooi wordt gevuld met natuursteen of met een ander materiaal zoals hout of bamboe. Schanskorven kunnen in allerlei formaten worden gemaakt en omdat de keuze aan natuursteen vrij uitgebreid is, kun je ze voor allerlei toepassingen gebruiken. Als tuinomheining zijn ze ook geschikt maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast. Natuursteen is namelijk niet goedkoop en de fundering waarop de korven staan moet ook voldoende stevig zijn. Schanskorven zijn erg mooi in moderne gestileerde tuinen maar ook in wat meer klassiekere omgevingen kunnen ze voor het juiste tegenwicht zorgen.
Voordelen van schanskorven: moderne uitstraling, geen onderhoud nodig, sterk, veel privacy, levenslange levensduur.
Interesse in schanskorven? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.
Klik hier om naar het artikel over schanskorven te gaan.
Welke tuinomheining kiezen?
Het aanbod aan tuinomheiningen is duidelijk groot en daarom is het lastig om een keuze te maken. Doen al die verschillende soorten omheiningen je duizelen en weet je niet goed wat te kiezen? Bepaal dan voor jezelf wat de belangrijkste eigenschappen zijn waaraan de omheining moet voldoen. Bijvoorbeeld: weinig onderhoud, sterk, privacy, natuurlijke uitstraling. Om je wat op weg te helpen geven we je alvast wat voorbeelden:
• Is het vooral belangrijk voor je dat de afscheiding sterk is (vandalisme) en inbraakwerend? Kies dan voor een draadscherm of een betonscherm. Een draadscherm kun je laten begroeien met klimplanten zodat het later toch veel privacy biedt. Je kunt het ook voorzien van prikkeldraad.
• Wil je een budgetvriendelijke omheining? Denk dan eens aan tuinschermen van geïmpregneerd hout of aan een draadafsluiting maar ook gevlochten tuinschermen zijn niet al te duur.
• Mag het wat meer kosten en wil je graag een houten afsluiting die volledig dicht is en lang meegaat, dan zijn hardhouten schermen een overweging waard. Ze vereisen nauwelijks onderhoud en zijn erg decoratief.
• Heb je groene vingers? Plant dan een mooie beukenhaag, liguster of taxus. Als alternatief voor een groene omheining kun je ook nog denken aan gevlochten tuinschermen met wilgentakken of bamboe. Een kastanje afsluiting behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
• Experimenteer eens met schanskorven indien je budget het toelaat, je kunt er bijzonder stijlvolle creaties mee maken die in een moderne tuin zeker niet zullen misstaan.