Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Natuurlijke tuinafscheiding

Een omheining moet niet altijd louter nieuwsgierige blikken weren, maar bepaalt ook de sfeer en uitstraling van je woning. Een natuurlijke tuinafscheiding met of zonder planten is zowel esthetisch als praktisch een goede keuze. Wat kenmerkt nu precies die natuurlijke afscheiding in de tuin? Welke keuzemogelijkheden zijn er? En hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel.

 

Wat is een natuurlijke tuinafscheiding?

Natuurlijke tuinafscheidingen dekken een brede lading. In dit artikel splitsen we de mogelijkheden op in 2 grote categorieën:

 

OPTIE 1: natuurlijke tuinafscheiding met planten

In dit geval bestaat de omheining uit levende materialen. Dat kunnen hagen, struiken, bloemen of bomen zijn. Ze zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook goed voor de biodiversiteit in je tuin, zorgen voor verkoeling en houden de lucht schoon. Kortom, het is de meest milieuvriendelijke omheining die je kan kiezen. Al moet je natuurlijk wel regelmatig bewateren, snoeien en bemesten.

⇒ Lees hier meer over natuurlijke tuinafscheidingen met planten.

 

OPTIE 2: natuurlijke tuinafscheiding zonder planten

De omheiningen in deze categorie bestaan ook uit natuurlijke materialen, maar ze zijn bewerkt om schimmelwerend en rotbestendig te zijn. In dit geval moet je dus niet snoeien of bemesten. Is onderhoud een doorslaggevende keuzefactor? Dan zit je goed met een schutting uit deze categorie.

⇒ Lees hier meer over natuurlijke tuinafscheidingen zonder planten.

 

Natuurlijke tuinafscheiding plaatsen? Contacteer dan zeker een tuinaannemer actief in je buurt. Die vertelt je graag meer over de diverse opties, het onderhoud, de plaatsingskosten, … Kom gratis in contact met professionals actief in je regio via onze offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

OPTIE 1: natuurlijke tuinafscheiding met planten

natuurlijke tuinafscheiding haag

Een goed onderhouden natuurlijke tuinomheining is een streling voor het oog. Weelderig groen brengt de geest tot rust, ideaal wanneer je even wil uitblazen in je tuin na een drukke werkdag. Welke mogelijkheden zijn er om met planten je tuin veilig te omheinen? We overlopen ze hieronder:

 

1. Haag

Hagen zijn geliefd als natuurlijke schutting. In de meeste gevallen gaat het om een winterharde haagsoort die altijd groen blijft en mooi dichtgroeit. Kies je voor een haag zoals een laurier of taxus? Dan bekom je met een grondig onderhoud een egale, strakke afsluiting. Niet minder mooi, maar met grotere bladeren zijn meidoorns, ligusters, beukenhagen, …

Prijs: € 5 à 20 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) voor plantjes van zo’n 40 cm hoog.

 

2. Struiken, bloemen & (klim)planten

Lijkt een bloeiende afscheiding je wel wat? Kies dan voor een rhododendron, hortensia of vlinderstruik. Die groeien doorgaans niet volledig dicht, maar geven wel mooie bloemen. Je kan ook een gemengde natuurlijke omheining laten samenstellen met struiken die per seizoen afwisselend bloeien.

Daarnaast kan je ook een mooie omheining met klimplanten verwezenlijken. Heel mooi zijn klimop, kamperfoelie, blauwe regen, …  Let wel, klimmers hebben een ondergrond nodig om naar boven te kunnen groeien. Denk maar aan een draadafsluiting of een houten schutting.

Prijs: sterk afhankelijk van de gekozen plantsoort.

 

3. (Lei)bomen

Heb je ooit al die geschakelde bomen gezien in voortuinen? Dat zijn leibomen, waarbij de takken in een bepaalde richting geleid worden door middel van een houten geraamte. Ze worden gem. 1,5 meter van elkaar geplaatst. Hun voornaamste functie is de woning aan het zicht onttrekken en om deze af te schermen van de volle zon.

Let wel, deze groene tuinomheining wordt zelden op zichzelf geplaatst. Vaak zijn de stammen omgeven door een lage(re) haagsoort, siergrassen of worden ze achter een afscheiding in hout, draad, kunststof, … geplaatst.

Prijs: € 30 à 35 per stuk (excl. btw & plaatsing) voor een leiboom van zo’n 150 cm hoog.

 

TIP: laat je adviseren door een aannemer

Kies je voor een natuurlijke tuinafscheiding met planten? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Wil je een snelgroeiende haag? Met een lage stam of eerder een hoge? Mag de plant bladverliezend zijn in de winter? Bespreek op voorhand goed je ideeën met een ervaren aannemer. Samen met jou bekijkt hij de mogelijkheden en stemt deze af op je budget. Zo ben je zeker van een mooie, natuurlijke afscheiding in de tuin op jouw maat.

Natuurlijke tuinafscheiding met planten plaatsen? Dat kan! Kom gratis in contact met verschillende aannemers via ons aanvraagformulier.

 


OPTIE 2: natuurlijke tuinafscheiding zonder planten

natuurlijke afsluiting

Een natuurlijke tuinafscheiding hoeft niet (enkel) uit planten of levende materialen te bestaan. Er zijn nog mogelijkheden om een mooie tuinomheining te creëren, zonder die te moeten snoeien. Vooral houten afscheidingen zijn hier uitermate geschikt voor. Een overzicht:

 

1. Houten tuinschermen

Houten tuinschermen zijn ideaal om de nodige privacy mee te creëren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten (inheems zachthout, exotisch hardhout, …) en uitvoeringen (geïmpregneerd, met latten of strak, …). Hout heeft een warme uitstraling, wat resulteert in een mooie, natuurlijke look.

Mag het net dat tikkeltje meer zijn? Dan kan je je houten afscheiding met klimplanten laten begroeien. Het resultaat? Een stevige omheining die bestand is tegen alle weersomstandigheden, maar voorzien is van weelderig groen.

Prijs: € 10 à 120 per lopende meter (excl. btw & plaatsing), afhankelijk van het soort hout & zonder planten. Ontvang prijzen op maat.

 

2. Gevlochten tuinschermen

Gevlochten tuinschermen zijn vervaardigd uit dikke takken van de knotwilg of de hazelaar. Daardoor zijn natuurlijke tuinafscheidingen met wilgentakken duurzame en milieuvriendelijke omheiningen. De verse takken zijn buigzaam, maar zeer sterk. Vroeger werd dit type schermen nog ambachtelijk gevlochten, nu kan je ze kant en klaar verkrijgen waardoor ze een stuk betaalbaarder zijn.

Prijs: € 40 à 60 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) voor een scherm van 150 cm hoog. Ontvang prijzen op maat.

 

3. Kastanje afscheiding

Wens je een natuurlijke tuinafscheiding met ruwe charme? Dan is een kastanje treillage een goede keuze. Hierbij worden dunne latten uit kastanjehout door middel van een metalen draad met elkaar verbonden. Je hebt ongetwijfeld al kastanje hekwerk gezien als afsluiting bij paarden- of schapenweides. Dit type afscheiding is verkrijgbaar op rol en wordt dus in het algemeen snel geplaatst.

Prijs: € 5 à 10 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) voor een hek van 100 cm hoog. Ontvang prijzen op maat.

 

4. Bamboe afscheiding

Een omheining in bamboe is doorgaans een duurzame oplossing. Bamboe is erg stevig, waardoor de impact op het milieu kleiner is dan bij bepaalde exotische hardhoutsoorten. Dit type omheining is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, bv. matten en schermen in bamboestammen. Matten worden vaak tegen een draadafscheiding geplaatst om meer privacy te creëren.

Prijs: vanaf € 4 per lopende meter (excl. btw & plaatsing) voor matten van ong. 100 cm hoog, bamboeschermen kosten € 50 (excl. btw & plaatsing) voor 180×180 cm. Ontvang prijzen op maat.

 

TIP: laat je adviseren door een aannemer

Hoe hoog mag je omheining maximaal zijn? Gaat het om een afsluiting in de voor- of achtertuin? Voor welke houtsoort kies je best? En moet je betonpalen plaatsen om een stevige schutting te bekomen? Bespreek op voorhand al je wensen met een ervaren aannemer. Samen met jou bekijkt hij de mogelijkheden en stemt deze af op jouw budget.

Natuurlijke tuinafscheiding plaatsen? Dat kan! Kom gratis in contact met verschillende aannemers via ons aanvraagformulier.

 


CONCLUSIE: welke natuurlijke tuinafscheiding kies ik het best?

Wil je een natuurlijke tuinomheining plaatsen? Dan heb je de keuze uit een ruim assortiment aan groene afscheidingen: zowel met als zonder planten. Wat is nu de beste keuze? Dat is afhankelijk van jouw noden en wensen. We zetten enkele keuzefactoren op een rij:

  • Onderhoud: een groene afscheiding met planten moet je frequent snoeien. Doe je dit niet? Dan gaat je afscheiding er na een tijdje onverzorgd uitzien. Bovendien zijn planten ook vatbaar voor ziektes. In het geval van bewerkte materialen is het onderhoud betrekkelijk minder intensief. Na een aantal jaar je schutting schilderen, vernissen en/of ontmossen is voldoende.
  • Prijs: kies je voor een populaire haagsoort? Dan is die per lopende meter vaak goedkoper dan een houten tuinscherm. Op lange termijn zullen je tuinschermen echter minder onderhoudskosten vergen dan je haag. Zeker wanneer je het jaarlijks onderhoud door een tuinman laat uitvoeren.
  • Levensduur: de levensduur van je omheining gaat hand in hand met een goed onderhoud. Dat geldt voor afscheidingen uit beide categorieën. Groene afscheidingen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Kies je bij een houten omsluiting voor tropisch hardhout? Dan kan de levensduur oplopen tot wel 75 jaar!
  • Privacy: een gesloten schutting in hout of solide bamboematten zorgt meteen voor de nodige privacy. Struiken, hagen of bomen, daarentegen, zijn bij aankoop verkrijgbaar in verschillende groeistadia, maar het neemt nog enige tijd in beslag voordat ze volledig volgroeid zijn.
  • Uitzicht: ten slotte hebben we de meest persoonlijke keuze. Waar de ene persoon misschien graag een strakke afscheiding in houten latten ziet, zal de andere een draadafscheiding verkiezen die begroeid is met klimop. Een tuinomheining die past bij je woning zorgt voor een mooie waardevermeerdering.

 

Moet ik een vergunning aanvragen?

In de meeste situaties ben je verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer je een afsluiting plaatst. Wanneer de geldt deze plicht niet?

  • Bij open afsluitingen zoals een draadafsluiting of draadpanelen. Dit geldt ook voor open afsluitingen waarlangs je hagen, struiken of bomen plaatst die op jouw grond staan.
  • Wanneer je gesloten of groene omheining de maximaal toegelaten hoogte niet overschrijdt. In de voortuin mag je omheining bijvoorbeeld niet hoger dan 1 meter zijn. In de zij- en achtertuin is dat maximaal 2 meter hoog.
  • Een natuurlijke afscheiding (denk haag of bomen) mag hoger zijn. Maar die mogen niet te dicht bij de erfgrens staan. Planten of een haag moet je op minimaal 50 cm van de perceelgrens planten.

LET OP: de gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen. Sinds 1 januari is ook de nieuwe Omgevingswet van kracht in Nederland. Twijfel je of je een vergunning moet aanvragen voor je natuurlijke tuinafscheiding? Dan vertelt een aannemer je graag meer daarover. Start hier je aanvraag.

 


Natuurlijke tuinafscheiding: ideeën

Wil je een mooie groene omheining plaatsen? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Laat je dan inspireren door de onderstaande realisaties. Neem je liever meteen contact op met een ervaren tuinaannemer? Vul dan ons aanvraagformulier in.

 

INSPIRATIE 1: natuurlijke afscheiding in de voortuin

tuinafscheiding natuurlijk

Een omheining in de voortuin mag maximaal 1 meter hoog zijn. Dit elegante houten hekwerk past perfect in de groene omgeving. Wil je zeker zijn van een houten omheining met een lange levensduur? Dan is geïmpregneerd hout of exotisch hardhout alvast een slimme keuze. Om minder inkijk te hebben, hebben de eigenaars een winterharde, groenblijvende taxus haag achter het hekwerk geplaatst.

 

 

INSPIRATIE 2: natuurlijke schutting met wilgentakken

wilgenmatten schutting

Knotwilgen moeten jaarlijks gesnoeid worden of ze lopen het risico ziek te worden. Met dat groenafval kan je de mooiste natuurlijke tuinschermen laten vlechten. De bovenstaande realisatie is daar een voorbeeld van. De bladeren die door deze wilgenmatten schutting komen piepen, bouwen mee aan die landelijke uitstraling.

 

 

INSPIRATIE 3: natuurlijke schutting in bamboe

natuurlijke schutting

Op zoek naar een degelijke, oersterke afscheiding met een natuurlijke uitstraling? Dan is bamboe een slimme keuze. Deze tuinschermen bieden niet alleen voldoende privacy, ze gaan bovendien tientallen jaren mee. Het grote pluspunt? Behandeld bamboehout is weersbestendig. Al raden we wel aan om ze geregeld te beschermen met een aangepast product.

 

 

INSPIRATIE 4: hoge natuurlijke tuinafscheiding met boomstammen

natuurlijke tuinafscheiding

Niet alleen wilgentakken doen dienst als tuinscherm. Ben je een creatieve doe-het-zelver? Dan kan je met dikke takken of boomstronken ook een originele, natuurlijke tuinafscheiding maken. Deze combinatie van bomen met een bloeiende haagliguster zorgt voor een oersterke realisatie. Dankzij de schors kan de omheining lang meegaan, maar controleer tijdig of ze niet aangetast raken door ongedierte of rot.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
betonnen-afsluiting
Betonnen afsluiting
houten tuinafsluiting
Tuinomheiningen: soorten en advies
lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafscheiding
tuinafrastering
Tuinafrastering
tuinschermen
Tuinschermen
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
no image set
Draadafsluiting
houten weideomheining
Weideomheining