Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Weideomheining

Heb je een weide met dieren die je wil afsluiten? Dan kan je een weideomheining laten plaatsen. Met zo’n afsluiting zorg je ervoor dat je dieren niet kunnen weglopen en geen schade aanrichten. Bovendien beschermt het je dieren ook tegen indringers. In dit artikel lees je meer over de opties op gebied van  weideomheiningen en vertellen we meer over de voor- en nadelen en prijs van elk type.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor een weide omheining?

OPTIE 1: weideomheining met draad
OPTIE 2: houten weideomheining
OPTIE 3: elektrische weideomheining
CONCLUSIE: welke weideomheining kiezen?

 

OPTIE 1: weideomheining met draad

weideomheining met draad

Een veel voorkomende weideomheining met draad is een afsluiting met schapendraad. Deze bestaat uit gegalvaniseerde staaldraad dat helemaal is verweven. Daarbij zitten de verticale draden vast aan de horizontale, waardoor je stevige en gelijke mazen krijgt van ongeveer 15 x 15 cm. Tussen het draad staan dan nog palen, meestal van beton of hout. Schapendraad komt voor in verschillende hoogtes en is daarom ideaal om weides met schapen, paarden, geiten, koeien… af te bakenen.

 

Voor- en nadelen

 • Makkelijk te installeren
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Budgetvriendelijk
 • Weinig privacy
 • Dieren kunnen er aan knabbelen

 

Prijs weideomheining met draad

Voor een weideomheining met draad betaal je gemiddeld € 20 à 30 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De prijs bestaat enerzijds uit de draad zelf die ongeveer € 2 à 4 per lopende meter kost, en anderzijds uit weidepalen die gemiddeld 15 à 30 per stuk kosten. De uiteindelijke prijs hangt af van de lengte van de omheining, de hoogte, de kwaliteit van de draad, het materiaal van de palen… Verder kan ook de prijs van de plaatsing variëren. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan en profiteer van advies van meerdere experts. Vergelijk prijsvoorstellen op maat.

 


OPTIE 2: houten weideomheining

houten weideomheining

Ook houten omheiningen zijn een populaire afsluiting voor weides. Hout ziet er natuurlijk uit, waardoor het perfect past in de omgeving en je weide een landelijke uitstraling krijgt. Een houten weide omheining bestaat meestal uit houten palen met daartussen 2 tot 4 liggers. Er zijn ook verschillende houtsoorten die je kan kiezen zoals kastanjehout, hardhout, geïmpregneerd hout… Ook de stijl van je houten weide omheining kan je zelf kiezen. Zo heb je bv. de keuze tussen (half)ronde, rechte of grillige liggers.

 

Voor- en nadelen

 • Natuurlijke uitstraling
 • Makkelijk te plaatsen
 • Duurzaam materiaal
 • Meer onderhoud nodig
 • Hout moet stevig zijn en bestand tegen weersomstandigheden

 

Prijs houten weideomheining

De prijs voor een houten weideomheining ligt gemiddeld tussen € 15 à 50 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De prijzen variëren flink, afhankelijk van de houtsoort die je kiest. Zo betaal je voor een omheining van kastanjehout gemiddeld € 25 per lopende meter, terwijl de prijs voor een omheining van hardhout gemiddeld € 50 per lopende meter is. Daarnaast kunnen ook de oppervlakte van de weide, de hoogte van de omheining, de dikte van de palen… invloed hebben op de kostprijs. Vergelijk prijzen op maat.

 


OPTIE 3: elektrische weideomheining

elektrische weide omheining

Tot slot kan je je weide ook afsluiten met een elektrische omheining. Dit type omheining zorgt er ook voor dat je dieren niet kunnen ontsnappen. Als een dier tegen de omheining aanloopt, zal het een kleine schok krijgen, waardoor deze niet meer tegen de omheining aan zal lopen. In tegenstelling tot prikkeldraad kan een dier zich met schrikdraad dus niet verwonden. Je kan kiezen tussen een permanente elektrische afsluiting die altijd onder spanning staat, of je kan je bestaande afsluiting met afstandsisolatoren onder stroom zetten.

 

Voor- en nadelen

 • Veilig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Werkt afschrikwekkend
 • Geen bescherming meer bij stroomuitval

 

Prijs elektrische weideomheining

De  prijzen voor afstandsisolatoren beginnen vanaf € 15 per 20 stuks (excl. plaatsing en btw). Die prijs kan echter snel oplopen tot € 100. Daarbij spelen vele factoren een rol. Denk maar aan de oppervlakte van je weide, het soort elektrische afsluiting, het materiaal… Besluit je om een andere omheining onder stroom te zetten? Dan moet je ook de kosten voor die omheining meerekenen. Om een goed beeld te krijgen van de totale prijs voor de plaatsing van je elektrische weide omheining, vraag je meerdere offertes aan bij professionals. Vergelijk vrijblijvend prijzen op maat.

 


CONCLUSIE: welke weideomheining kies ik het beste?

Er zijn dus verschillende soorten weideomheiningen beschikbaar, die je elk ook nog naar wens kan aanpassen. Wat de meest geschikte omheining is voor jouw weide, hangt af van verschillende factoren:

 • Budget: je budget is een belangrijke factor bij de keuze voor een weide omheining. Draadomheining is een vrij goedkope optie, maar ook een houten omheining is, afhankelijk van de gekozen houtsoort, vaak budgetvriendelijk.
 • Dieren: de meest geschikte omheining zal ook afhangen van de dieren die op je weide staan. Zoek je bv. een weide omheining voor paarden? Plaats dan een houten omheining met eventueel een elektrische afrastering. Voor een weide met geiten kies je dan weer eerder een hoge draadafsluiting.
 • Gewenste uitzicht: ook de uitstraling van je omheining kan een rol spelen. Hout zorgt bv. voor een typische landelijke uitstraling, terwijl een draadafsluiting minder opvalt en in de omgeving verdwijnt.
 • Duurzaamheid: verder is ook de duurzaamheid van je omheining van belang. Door voor een duurzaam materiaal te kiezen, gaat je omheining langer mee. Ga bv. voor een draadafsluiting met betonnen of hardhouten palen voor een optimale levensduur.

Advies nodig? Een expert kan je verder informeren over de mogelijkheden voor je weide omheining en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie. Bovendien kan die je omheining ook plaatsen. Zo ben je zeker van een stevige, veilige en duurzame afsluiting voor je weide. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang advies van experts in jouw buurt:

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinafsluiting plaatsen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
gevlochten tuinscherm
Gevlochten tuinscherm
lage tuinafsluiting hout
Lage tuinafscheiding
kunststof schutting
Tuinafsluiting kunststof: info & prijzen
zichtbreeknet-tuin
Zichtbreeknet
no image set
Kastanje afsluitingen: uitvoeringen en prijzen
tuinafrastering
Tuinafrastering
natuurlijke tuinafscheiding haag
Natuurlijke tuinafscheiding
steenkorven
Schanskorven