Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
Begin je aan een nieuwbouwproject? Dan moet je vroeg of laat in het bouwproces ook je tuin onder handen nemen. In dit artikel zoomen we in op enkele aandachtspunten en geven we je inspiratie voor je nieuwbouw tuin. Als je onze checklist met tips volgt, geniet je gegarandeerd van een groene oase van rust!
7 tips bij het aanleggen van een nieuwbouw tuin
TIP 1: bespreek je project met een architect
TIP 2: bepaal de functie van je tuin
TIP 3: stem de stijl van je tuin af op die van je woning
TIP 4: hou rekening met de oppervlakte van je tuin
TIP 5: denk na over het onderhoud
TIP 6: voorbereidende grondwerken zijn cruciaal
TIP 7: zorg voor een duidelijk budgetOp zoek naar een ervaren tuinaannemer actief in je buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Solvari werkt alleen samen met betrouwbare vakspecialisten. Zo ben je zeker van een kwalitatieve uitvoering van je project. Gratis en vrijblijvend 2 à 3 professionele tuinaannemers vergelijken? Dat kan! Vul daarvoor ons formulier in.
TIP 1: bespreek je project met een architect
De eerste stap die je onderneemt? Dat is overleggen met een ervaren tuin- en landschapsarchitect. In sommige situaties is dit iemand anders dan de tuinaannemer waarmee je samenwerkt. Samen bespreken jullie hoe de nieuwbouw tuin eruit moet komen te zien. Jouw architect is belangrijk om de haalbaarheid van het project in kaart te brengen. Zonder een goed plan kan er veel mis gaan.
Zoek je een tuin- en landschapsarchitect? Dan ben je aan het juiste adres. Een architect onderzoekt de mogelijkheden van jouw project en brengt je wensen in kaart. Op basis daarvan ontwerpt hij de nieuwbouwtuin van je dromen. Ontvang offertes voor een nieuwbouw tuin.
TIP 2: bepaal de functie van je nieuwbouw tuin
Wat is de voornaamste functie van je nieuwbouw tuin? Hou je van zonnen? Wordt het een speelparadijs voor je kinderen? Wil je graag een zwembad om na een drukke werkweek te ontspannen? Droom je van een grote moestuin?
Door hier van tevoren over na te denken, bepaal je eenvoudig de meest geschikte indeling van je tuin. Op basis daarvan kan je verder met het kiezen van de ideale tuinafwerking. Denk aan de beplanting, het type gazon, de bestrating en omheining,… Een vakspecialist helpt je graag verder.
TIP 3: stem de stijl van je tuin af op die van je woning
Het lijkt logisch, maar de tuin is het verlengde van je woning. Steeds vaker vervaagt de grens tussen beide delen: naadloze schuiframen, grote glazen veranda’s,… Dit is de ideale gelegenheid om uit te zoeken hoe je de bouwstijl van je huis laat versmelten met het ontwerp van je nieuwbouw tuin.
Bij moderne woningen is een eenvoudige, strakke tuin erg populair. Terwijl klassiekere woningen beter aansluiten met een landelijke tuin. Natuurlijk heb je binnen deze verschillende stijlen vele mogelijkheden om je tuin toch een eigen karakter te geven. Een tuinaannemer is op de hoogte van de laatste trends en adviseert je met plezier. Kom vrijblijvend in contact met een professional actief in je regio.
TIP 4: hou rekening met de oppervlakte van je tuin
Een tuin slim indelen, dat kan alleen wanneer je rekening houdt met de totale oppervlakte van je tuin. Heeft je nieuwbouw een kleine tuin? Dan is het vrijwel onmogelijk om er een groot zwembad met poolhouse in te plaatsen. Veel van het uiteindelijke uitzicht valt of staat met een slimme indeling van de tuin.
Wil je de ruimte van je nieuwbouw tuin optimaal benutten? Dan speelt de vorm van de tuin een doorslaggevende rol. Heb je bv. een rechthoekige of vierkante tuin? Dan is die makkelijker in te delen dan een tuin met allerlei verborgen hoeken. Zo’n soort tuin leent zich dan weer uitstekend voor kleine, geborgen keuvelplekjes of Engelse bloemenperken.
TIP: een verkeerde indeling kan je tuin stukken kleiner doen lijken. En dat is jammer, zeker bij een nieuwbouwtuin waar je alles nog naar je eigen hand kan zetten. Een tuinaannemer helpt je graag verder.
TIP 5: denk na over het onderhoud van je nieuwbouw tuin
Een tuin, hoe groot of klein deze ook is, brengt flink wat werk met zich mee. De volgende elementen bepalen de hoeveelheid vereist onderhoud van je tuin:
- Beplanting: hoe meer struiken, bloemen en bomen in je tuin, hoe meer snoei- en onderhoudswerk. Dat geldt ook voor je gazon. Dit kan je slim beperken door een mooi evenwicht te zoeken tussen groenblijvende planten en onderhoudsarme grassen.
- Bestrating: veel bestrating in je tuin is arbeidsintensiever dan je denkt. Je moet namelijk schrobben en ontmossen om deze schoon te houden. Het meest onderhoudsvriendelijk zijn keramische tegels. Dankzij de gladde afwerking blijft het vuil daarbij minder hardnekkig vastplakken.
- Materiaalkeuze: het is slim om voor onderhoudsarme materialen te kiezen. Denk maar aan een omheining van kunststof of beton. Kies je echter voor hout? Let er dan op dat je deze na enige tijd moet verven of beitsen. Daarnaast voorkomt een goede bodembedekker dat je veel onkruid moet wieden.
Er zijn 2 manieren om het onderhoud van je nieuwbouw tuin aan te pakken: heb je zelf groene vingers? Dan kan je zelf aan de slag. Wil je wel een mooien groene tuin, maar heb je zelf niet zoveel tijd om in het onderhoud te investeren? Schakel dan een vakspecialist in.
TIP 6: voorbereidende grondwerken zijn cruciaal
Bij een nieuwbouwhuis is de tuin aanleggen vaak de laatste stap in het hele bouwproces. In bepaalde situaties wordt je nieuwbouwtuin bv. opgeleverd als een hoop zand of aarde. We bespreken hoe een vakman de grond van je nieuwbouw tuin voorbereidt voor hij je tuin kan aanleggen.
-
Afgraven van dichtgereden grond
Doordat meerdere bouwmachines in je tuin hebben gereden, is de aarde volledig dichtgereden. Daardoor is het allesbehalve een geschikte bodem voor nieuwe beplanting. Als oplossing graaft je aannemer de harde onderlaag af tot zo’n 50 à 70 cm.
-
Bodemstaal nemen (optioneel)
Benieuwd naar de bodemsamenstelling? Dan is nu hét moment om een bodemstaal te nemen. Zo weet je aannemer meteen welke planten het goed doen in je tuin. Door je plantenkeuze hierop af te stemmen, kan je veel geld besparen.
-
Drainage plaatsen (optioneel)
Heb je een erg vochtige grond? Dan kan je een extra drainagesysteem in je tuin aanleggen. Zo vermijd je stilstaande plassen water op het gazon, een slechte voedingsbodem of zelfs wateroverlast. Het type en de diepte van de drainage hangt af van je bodemsamenstelling.
-
Teelaarde toevoegen & bemesten
Is de onderlaag volledig afgegraven en omgespit? Dan voegt je tuinaannemer teelaarde (aangevuld met compost) toe om de voedingswaarde van de bodem te verhogen. Dit mengsel freest hij door de aarde.
-
Afwerken
Na al deze stappen is de tuin helemaal klaar voor afwerking, en kan je de tuin van je dromen realiseren: denk aan het gras inzaaien, het terras aanleggen, de bloemenperken planten, …
BELANGRIJK: het uitvoeren van bodemwerken is werk voor echte professionals. Zij beschikken over de juiste machines en materialen, analyseren de bodemsamenstelling en maken de grondlaag van je tuin helemaal gebruiksklaar. Deze stap sla je in geen geval over wanneer je een mooi eindresultaat wil. Expert inschakelen? Neem gratis contact op met meerdere tuinexperts.
TIP 7: zorg voor een duidelijk budget
Als laatste benadrukken we dat je je budget van tevoren vast moet leggen. Zeker bij nieuwbouwprojecten, want in realiteit komen er al snel extra, onvoorziene kosten bij. De meeste tuinen krijgen pas na een aantal jaar echt vorm. Toch kan het geen kwaad om aan het begin een goede basis te hebben voor je droomtuin.
Wat zijn de kosten voor de tuinaanleg bij nieuwbouw?
Een nieuwbouwtuin aanleggen is niet goedkoop: reken gemiddeld op prijzen als € 150 – 300 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Tussen de grondwerken en de afwerking liggen een heleboel klussen met elk hun eigen kostprijs. Bovendien spelen ook de oppervlakte van je tuin, de materialen, het aantal arbeidsuren,… een belangrijke rol.
BELANGRIJK: we spreken over een totaalproject, waardoor het moeilijk is om een betrouwbare richtprijs mee te geven. We raden je daarom aan om in gesprek te gaan met ervaren groenspecialisten. Start je aanvraag hier!