Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Wilde tuin aanleggen

Steeds meer mensen realiseren dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Met een wilde tuin creëer je een prachtig stuk grond dat geweldig is voor de biodiversiteit. Dit is ook een stuk duurzamer dan een  aangelegde, reguliere tuin. Hoe moet je een wilde tuin aanleggen? Hoeveel kost het? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Wilde tuin aanleggen: voordelen
Opties wilde tuin aanleggen
Hoeveel kost een wilde tuin aanleggen?
Aandachtspunten aanleg wilde tuin
Zelf aanleggen of tuinaannemer?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een wilde tuin?

Een wilde tuin is een stukje grond dat bestaat uit allerlei inheemse planten en bomen die zorgen voor een grote biodiversiteit. Een wilde tuin hoef je niet zo veel te onderhouden, en staat bekend om veel wilde bloemen en natuurlijke groei. Op die manier kan je verschillende gezellige hoekjes in je tuin creëren om optimaal te genieten.

Wil jij graag een wildtuin aanleggen? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij max. 4 tuinaannemers in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

wilde tuin aanleggen

 

Voordelen wilde tuin aanleggen

Een wilde tuin is niet zomaar een verwilderd stuk grond. Er zijn namelijk vele voordelen, voor jou én de natuur. We sommen er hieronder een paar op:

 • Goed voor biodiversiteit: hoe minder je je tuin hoeft te onderhouden, hoe groter de biodiversiteit. Insecten als vlinders en bijen voelen zich namelijk helemaal thuis in een wilde tuin. Wil je extra aandacht schenken aan de bijtjes? Kies dan voor nectarplanten of planten met dichte begroeiing.
 • Onderhoudsvriendelijk: een wilde tuin vergt enig onderhoud, maar zeker niet veel. Je rekent immers op de natuurlijke groei van je planten. De tijd die je niet steekt in onderhoud kan je simpelweg gebruiken om te genieten.
 • Betere luchtkwaliteit: een prachtig onderhouden, reguliere tuin absorbeert een stuk minder CO2 dan een wilde tuin. Bomen en hoge planten zorgen daarnaast ook voor verkoeling. Door je tuin z’n natuurlijke gang te laten gaan, creëer je dus een betere luchtkwaliteit.
 • Natuurlijke afwatering: bij een wilde tuin worden de graswortels dikker omdat je ze minder maait. Op die manier kunnen ze beter met droogte omgaan en nemen ze makkelijker water op. Zo zorgt meer gras en begroeiing dus voor een betere buffering van het regenwater.
 • Dynamisch: een wilde tuin zorgt in tegenstelling tot een monotoon groen grastapijt voor een dynamischer beeld. Door de hoogteverschillen en de uiteenlopende soorten beplanting profiteer je van een dynamisch geheel dat mooi én gevarieerd oogt.

 

Opties wilde tuin aanleggen

Een wilde tuin is geen vast omlijnd gegeven. Een van de voordelen is juist dat je er nog alle kanten mee op kan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hieronder zetten we ze op een rijtje:

 • Beplanting: het is belangrijk om te kiezen voor inheemse planten die insecten aantrekken. Voorzie ook beplanting die gedurende alle seizoenen in bloei staat. Wil je slechts een stukje wilde tuin? Dan kan je gerust een wilde bloemenweide of een wilde border aanleggen.
 • Bestrating: in een wilde tuin is het niet de bedoeling dat er te veel bestrating aanwezig is. Looppaden kan je bv. ook in houtsnippers of grind maken. Belangrijk is dat maximaal een derde van je tuin uit bestrating bestaat, om zo een goede afwatering te garanderen.
 • Afscheiding: uiteraard wil je in je wilde tuin een natuurlijke schutting. Het is dan een goed idee om hagen of struiken te planten als een beukenhaag, hortensia, hedera, taxus, … Ook wilgentenen of bamboe zijn prima alternatieven.
 • Decoratie: naast beplanting kan je wilde tuin nog heel wat extraatjes bevatten. Zo kan je een vijver aanleggen of een vuurplaats. Je kan ook nog een vogelhuisje of een insectenhotel voorzien om de fauna in je tuin te helpen.

TIP: door de talloze mogelijkheden van een wilde tuin kan het soms moeilijk zijn om keuzes te maken. Het is bovendien belangrijk dat je rekening houdt met de bodemsamenstelling van je tuin. Daarom is het aangeraden om de hulp in te schakelen van een professionele tuinaannemer. Op zoek naar een expert om je wilde tuin aan te leggen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere vakmensen in je buurt!

 

Hoeveel kost een wilde tuin aanleggen?

Hoeveel een wilde tuin aanleggen kost, hangt af van een aantal factoren. Welke beplanting kies je? Ga je voor een aantal extra’s? Wat is de totale oppervlakte? Daarnaast betaal je ook arbeidskosten voor de tuinaannemer, mits je deze inschakelt. Dit komt meestal neer op € 35 à 40 per uur. Benieuwd naar de prijzen per categorie? Hieronder een handig overzicht:

Soort tuinaanlegPrijs (incl. btw)
Tuinontwerp€ 360 à 900
Gras€ 5 à 10 per m²
Beplanting€ 10 à 30 per m²
Vijver€ 1.000 à 40.000
Houten terras€ 70 à 200 per m²
Bestrating€ 50 à 150 per m²
Afscheiding€ 60 à 200 per meter

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts ter indicatie. Het is namelijk mogelijk dat de prijs voor het aanleggen van jouw wilde tuin hoger of lager uitkomt. Om een beter idee te krijgen van hoeveel een wilde tuin in jouw geval kost, kan je vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aanvragen via onze offerteservice.

 

wilde tuin aanleggen tuinpad

 

Aandachtspunten aanleg wilde tuin

Wil jij graag een wildtuin aanleggen? Dan zijn er een aantal zaken om in je achterhoofd te houden. Hieronder sommen we enkele aandachtspunten op:

 • Wanneer aanleggen: het is belangrijk om te weten wanneer je jouw wilde tuin idealiter aanlegt, zodat je beplanting meteen goed groeit. Bomen, struiken en hagen plant je tussen november en maart. Dan zijn hun wortels in rust en kan je ze heel gemakkelijk verplanten of aanplanten.
 • Terras: een terras is geen must in een wilde tuin. Toch is het erg aangenaam om op je terras te genieten van het stukje natuur dat je dan om je heen hebt. Zorg dan voor een terras van FSC-hout. Daarnaast kan je ook houten tuinmeubels plaatsen of zelfgemaakte meubels uit paletten.
 • Schuilplaatsen: als je de dieren een plezier wil doen, kan je ook schuilplaatsen voorzien. Op die manier kunnen egels en andere kleine zoogdieren zich verstoppen bij slechte weersomstandigheden. Je kan er zelfs voor kiezen om een egelhuisje te maken of te kopen.
 • Onderhoud: een wilde tuin vergt niet zo veel onderhoud. Omdat je slechts een beperkt gazon hebt, hoef je niet veel te maaien. Gemengde hagen hoef je bovendien maar om de twee à drie jaar te snoeien. Als je daarnaast bodembedekkers gebruikt, kost wieden ook bijna geen tijd.

 

Zelf aanleggen of tuinaannemer?

Je kan ervoor kiezen om zelf een wilde tuin aan te leggen. Het is echter wel belangrijk dat je goed nadenkt over de samenstelling en de indeling. Daarom is het aangeraden om een tuinaannemer in te schakelen. Dan profiteer je van:

 • Advies op maat: een tuinaannemer komt bij je langs en luistert naar jouw wensen en voorkeuren. Daarnaast doet die een professionele bodemanalyse. Op die manier bepaalt die de staat van jouw grond en kan die dan de ideale beplanting voor je wilde tuin kiezen en samenstellen.
 • Snelle uitvoering: een professional heeft ervaring met de aanleg van een wilde tuin en doet dat precies zoals het hoort. Dat geldt voor het ontwerp van je tuin, de aanplanting én de plaatsing van je terras of natuurlijke omheining.
 • Hoogwaardige materialen: een tuinaannemer met ervaring zal je wilde tuin met de grootste deskundigheid voorbereiden en aanplanten. Dat doet die met behulp van de beste materialen en professioneel gereedschap.
 • Onderhoudscontract: wil je zelf helemaal vrij van onderhoud zijn? Dan kan je bij je tuinaannemer ook een onderhoudscontract afsluiten. Op die manier hoef jij je absoluut geen zorgen meer te maken om de staat van jouw stukje natuur.

 

Laat je wilde tuin aanleggen door een professionele tuinaannemer!

Je wilde tuin aanleggen, is geen simpele klus. Het vergt een bodemanalyse, een tuinontwerp en vervolgens de aanplanting. Daarom is het ook een goed idee om een tuinaannemer in te schakelen. Om zeker te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt voor je wilde tuin, vergelijk je een aantal offertes van verschillende vakmensen.

Op zoek naar een tuinaannemer die je wilde tuin kan aanleggen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts via onze offerteservice!

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
Zelf tuin aanleggen
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
indelen tuin
Tuin indelen
tuinaannemer in een tuin
Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs