Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie

Geniet je niet meer van je tuin? Dan is die aan een opknapbeurt toe. Maar aan zo’n renovatie begin je niet zomaar. Een goed plan is namelijk cruciaal. Wil jij graag je tuin renoveren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan vind je in dit artikel 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie.

 

5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie

TIP 1: analyseer je tuin

TIP 2: denk goed na over het ontwerp

TIP 3: stel een budget op

TIP 4: hou het milieu in je achterhoofd

TIP 5: zoek een geschikte tuinaannemer

Ben je op zoek naar een aannemer om je tuin te renoveren? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

tuin renoveren tuinaannemer

 

TIP 1: analyseer je tuin

Om zeker te zijn dat je je droomtuin kan aanleggen, is het belangrijk om je huidige tuin te analyseren. Deze stap lijkt misschien overbodig, maar is essentieel als je wil voorkomen dat je je tuin binnen een aantal jaar opnieuw moet renoveren. Voor de tuinanalyse hou je de volgende punten in je achterhoofd:

 • Bodemstructuur: niet elke plant groeit even snel in elke bodemstructuur. Onderzoek dus met een paar testjes welke bodem jouw tuin heeft. Die kan je aanpassen, maar dan moet je in de eerste plaats wel weten met welke structuur je te maken hebt.
 • Afwatering: heb je in je huidige tuin al last van overtollig water? Om dit na je tuinrenovatie te voorkomen, identificeer je de zwakke plekken bij regenachtig weer. Op die manier kan je op de juiste plaatsen voor extra afwatering zorgen.
 • Oriëntatie: de oriëntatie kan je achterhalen door je af te vragen wanneer de zon schijnt in je tuin. Is dat bv. ’s ochtends? Dan heb je een tuin die oostelijk georiënteerd is. De ligging van je tuin kan je uiteraard niet veranderen, maar je moet er wel rekening mee houden bij het opstellen van je tuinplan.

 


TIP 2: denk goed na over het ontwerp

Maak van tevoren een ontwerp van je droomtuin. Je kan je laten inspireren door andere tuinen of samenwerken met een architect. Het is belangrijk om niet alleen aan het uiterlijk te denken, maar ook aan onderhoud. Heb je namelijk geen tijd om uren aan tuinonderhoud te doen? Hou hier dan rekening mee. Enkele mogelijke elementen voor je tuinrenovatie:

 • Gazon en beplanting: wat voor gazon wil je? Als je snel resultaat wil, kies je voor grasmatten. Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke optie? Dan is een gazon met zaad een betere keuze. Denk ook na over de beplanting die je in je tuin zou willen.
 • Waterpartij: is er ruimte voor een waterpartij in je tuin? Dan kan je afhankelijk van je wensen en budget een vijver of een zwembad aanleggen. Een zwembad of zwemvijver zorgt voor extra plezier op warme dagen en een vijver kan ook voordelig zijn voor de natuur.
 • Bestrating: bij een tuin renoveren komt vaak bestrating kijken. Denk maar aan een terras, een oprit, een tuinpad, … Dit kan in principe met allerlei materialen: klinkers, grind, tegels, hout, … Welk materiaal je vervolgens kiest voor je bestrating hangt dus in grote mate af van je voorkeur en budget.
 • Bijgebouw: een bijgebouw in de tuin kan je geheel naar eigen wens invullen. Zo kan je kiezen voor een tuinkantoor, maar ook voor een poolhouse, een tuinhuis of een buitenkeuken. Heb je weinig ruimte? Dan kan je bv. een overkapping voor enkele fietsen voorzien.
 • Afsluiting: ben je gesteld op je privacy of lopen je huisdieren los in de tuin? Investeer dan in een degelijke afsluiting. Ook hierbij is veel mogelijk: natuurlijke afsluiting, beton, hout, kunststof, schanskorven, draadafsluiting, …
 • Accessoires: daarnaast zijn er nog heel wat andere elementen om rekening mee te houden. In welke stijl wil je graag je tuinmeubelen? Heb je verlichting in je tuin nodig? Heb je kinderen die graag buiten spelen? Dan kan je ook ruimte leeglaten voor speeltoestellen.

 

TIP: om een ontwerp te maken voor je tuinrenovatie kan je rekenen op de hulp van een professionele aannemer. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van tuinaannemers bij jou in de buurt!

 


TIP 3: stel een budget op

Je tuin renoveren niet goedkoop, en daarom is het belangrijk om van tevoren een budget vast te stellen. Een tuinaannemer kost gemiddeld € 35 à 55 per uur (incl. btw). Hieronder vind je nog enkele richtprijzen voor verschillende werken die horen bij je tuin renoveren:

Type tuinrenovatiePrijs (incl. btw & arbeidskosten)
Tuinontwerp€ 200 à 500 per ontwerp
Tuin leeghalen€ 10 à 15 per m²
Tuin aanleggen€ 10 à 15 per m²
Tuin onderhouden€ 30 à 60 per uur

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het renoveren van je tuin? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij tuinaannemers actief in jouw buurt.

 

tuin renoveren grasmatten

 


TIP 4: hou het milieu in je achterhoofd

Je bent niet de enige die baat heeft bij een tuinrenovatie. Ook insecten en andere dieren kunnen er wat aan hebben. Daarom mag je het ecologische aspect van een tuinrenovatie niet uit het oog verliezen. Hieronder sommen we enkele zaken op om rekening mee te houden:

 • Afwatering: vooral in nieuwbouwwijken is afwatering een groot probleem. Slecht grondwerk is dan meestal de boosdoener, waardoor het nóg belangrijker is om in je tuinplan een goede drainage te voorzien. Zo voorkom je dat beplanting minder goed groeit of zelfs doodgaat.
 • Mix van plantjes: bepaalde combinaties van planten vullen elkaar aan. Zo kunnen hoge planten bv. van nature schaduw bieden aan planten die gevoeliger zijn voor de zon. Daarnaast moet je zoveel mogelijk inheemse soorten gebruiken. Zo breng je het lokale landschap in je tuin.
 • Biodiversiteit: ook veel dieren en insecten betreden jouw tuin. Daarom is het goed om extraatjes als een insectenhotel, een vogelkast of een voederbak te plaatsen. Sommige soorten beplanting zijn ook handig om de biodiversiteit in je tuin te vergroten.
 • Groendak op tuinhuis: als je een tuinhuis wil plaatsen in je tuin, kan je overwegen om daar een groendak op te leggen. Dat is zowel esthetisch als functioneel verantwoord. Hiermee vang je regenwater op, verleng je de levensduur van je dakbedekking en bevorder je de biodiversiteit.

 


TIP 5: zoek een geschikte tuinaannemer

Je tuin zelf renoveren is meestal een te grote klus. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de renovatie vergt het ook heel wat vakkennis. Als je een tuinaannemer inschakelt, profiteer je van de volgende voordelen:

 • Advies op maat: een tuinaannemer beantwoordt al je vragen. Bovendien helpt die met het maken van een ontwerp, het opstellen van een plan van aanpak of zelfs een onderhoudskalender voor je tuin.
 • Snelle en correcte uitvoering: een professional heeft ervaring en legt tuinen aan zoals het hoort. Bovendien weet die perfect op welke momenten in het jaar je bepaalde klussen uitvoert.
 • Kwalitatief materiaal: om je tuin correct aan te leggen heb je ook het juiste gereedschap nodig. Een professional beschikt over kwalitatief materiaal om jouw tuinrenovatie efficiënt uit te voeren.

 

Laat je tuin renoveren door een professional!

Wil je zeker zijn van de meest geschikte tuinaannemer? Vergelijk dan meerdere experts actief in je buurt. De uurtarieven, materiaalkosten, verplaatsingskosten, … kunnen namelijk variëren van professional tot professional. Door te kijken én vergelijken, heb je de beste garantie op een eerlijke prijs!

Wil je graag je tuin laten renoveren door een professional? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende lokale experts via onze offerteservice.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
indelen tuin
Tuin indelen
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
Zelf tuin aanleggen
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen