Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinaannemer: werkwijze en kostprijs

Wil je hulp bij het aanleggen van een nieuwe tuin of bij het renoveren van een bestaande tuin, dan kan je een beroep doen op een tuinaannemer. Deze specialist in tuinwerken beschikt over de juiste materialen voor het uitvoeren van allerlei soorten klussen in de tuin. In dit artikel ontdek je het takenpakket en het uurloon van tuinaannemers.

Snel naar: taken tuinaannemeruurloon – werkwijze

tuinaannemer materiaal Wat doet een tuinaannemer?

Een tuinaannemer is breed opgeleid. Of het nu gaat om de aanleg van een volledig nieuwe tuin, een renovatie van een bestaande tuin of een eenvoudig onderhoud, een tuinaannemer beschikt over voldoende kennis om deze werken uit te voeren. Algemeen gesproken kan je voor volgende tuinwerken een beroep doen op een tuinaannemer:

– Aanleggen van de tuin: opritten, terrassen, tuinpaden, gazons en vijvers aanleggen; beplanting van de tuin; tuinafsluiting plaatsen

– Tuinonderhoud: snoeien van bomen, hagen en struiken; onkruid wieden

– Tuinontwerp (in sommige gevallen): uittekenen van het tuinplan

 

 

Verschil met een gewone hovenier / tuinman

Een gemiddelde hovenier of tuinman is vaak ook breed opgeleid en beschikt net als een tuinaannemer over de nodige ervaring met diverse materialen. Toch zijn de meeste hoveniers door hun eigen ervaring vaak gespecialiseerd in bepaalde facetten van de tuin. Dat kan zijn: vormsnoei, het aanleggen van een vijver, het creëren van een terras of het plaatsen van een omheining. Een tuinaannemer is in de regel wat breder georiënteerd en richt zich doorgaans op de totale aanleg of renovatie van bestaande tuinen.

 

Verschil met een tuinarchitect

Een tuinarchitect staat in voor het ontwerpen van de tuin. Het gaat hierbij om het bedenken van een concept voor de tuin. De tuinaannemer staat dan in voor de concrete uitwerking van dit tuinontwerp. Zoals reeds gezegd beschikken sommige tuinaannemers ook over voldoende kennis om het uitwerken van zo’n tuinconcept ook voor hun rekening te nemen.

 

Kostprijs tuinaannemer

De tarieven van tuinaannemers beginnen meestal rond 35 à 40 euro per uur maar het is ook mogelijk dat een hogere prijs aangerekend wordt. Hou er rekening mee dat materiaalkosten niet in dit uurloon inbegrepen zijn. Sommige bedrijven hanteren een uurloon, andere werken dan weer met een vaste prijs. De precieze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. De aard van de werkzaamheden (onderhoud, aanleg nieuwe tuin,…) en de benodigde materialen zijn slechts twee voorbeelden van factoren die het kostenplaatje sterk zullen beïnvloeden.

Aangezien de prijzen per tuinaannemer nogal kunnen variëren, is het aangeraden om offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aan te vragen bij professionele tuinaannemers. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om offertes op maat van jouw tuin te ontvangen.

 

tuinaanleg door tuinaannemer

 

Werkwijze

Een tuinaannemer zal eerst bij je langskomen om je wensen door te nemen en om de situatie ter plekke goed te kunnen beoordelen. Als er al een tuinontwerp is, wordt de concrete werkwijze voor de realisatie ervan besproken. Is er nog geen tuinontwerp, kan je een tuinarchitect of eventueel de tuinaannemer zelf inschakelen voor het opstellen ervan. Samen met de expert kun je de plannen of het ontwerp nog bijstellen zodat het precies bij jouw voorkeuren past.

Vervolgens maakt de tuinaannemer een raming van de kosten. Na akkoord kunnen de werkzaamheden op een afgesproken datum aanvangen. Tijdens het hele proces blijf je vanzelfsprekend betrokken bij de uitvoering en kunnen er altijd nog wijzigingen plaatsvinden, mogelijk tegen meerkosten.

 

Waarom een professional inschakelen?

Als je een beetje handig bent, kan je bij sommige aspecten van het aanleggen of onderhouden van de tuin zeker zelf aan de slag. Toch kan het bij wat ingewikkeldere tuinwerken interessant zijn om een beroep te doen op een vakman. Hier vind je alvast enkele redenen om te kiezen voor een professionele tuinaannemer:

1) Als je een professional inschakelt, dan kan je rekenen op een mooi eindresultaat. De tuinaannemer zal het tuinplan correct uitvoeren zodat je tuin het gewenste uitzicht krijgt.

2) Een vakman kan je advies geven over de indeling van de tuin en de meest geschikte materialen: plaats je bijvoorbeeld een houten tuinafsluiting of een schutting in composiet? Kies je beter voor een houten terras of een met betontegels? Plaats je een beukenhaag of taxushaag? Dankzij de hulp van een tuinaannemer bij de keuzes die je moet maken bij het aanleggen van de tuin wordt je tuin een mooi geheel.

3) Een specialist in tuinwerken beschikt ook over het nodige materiaal voor tuinaanleg en -onderhoud én de nodige knowhow om dit materiaal correct en veilig te gebruiken. Vaak is dit tuingereedschap vrij duur. Door voor een tuinaannemer te kiezen hoef je dit dus zelf niet aan te kopen.

4.3/5 - (3 stemmen)
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.3/5 - (3 stemmen)
Lees ook
tuinkalender tuinwerken
Tuinkalender: belangrijkste tuinwerken voor elke maand van het jaar
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
voortuin ideeen
Voortuin aanleggen: werkwijze, aandachtspunten & prijs
bloemenweide aanleggen
Bloemenweide aanleggen: Mogelijkheden en tips
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
indelen tuin
Tuin indelen