Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Om je tuin ordelijk en aangenaam te houden moet je het hele jaar door allerlei kleine en grote tuinwerken uitvoeren. Heb je echter geen tijd voor of zin in het onderhouden van je tuin? Dan kies je best voor een onderhoudsvriendelijke tuin! Bekijk hier onze 10 tips voor het aanleggen van tuinen die weinig onderhoud vragen.

 

1. Behoud het overzicht in je onderhoudsvriendelijke tuin

Deel je tuin op een zodanige manier in dat je een goed overzicht hebt over je tuin. De beste manier om een onderhoudsvriendelijke tuin in te delen, is: twee derde deel groen en één derde deel bestrating. Als je een overzichtelijke tuin hebt, kun je het onderhoud ook beter indelen. Daarbij kosten grote elementen veel minder onderhoud dan kleine.

 

2. Ga voor grind

Grind is iets dat zeker thuishoort in een onderhoudsvrije tuin. Het is vaak wel een heel karwei om het grind aan te leggen, maar als het eenmaal ligt, dan ben je ook van veel onderhoud af. Het enige wat je dan nog moet doen, is het af en toe even losharken om te voorkomen dat er onkruid tussen het grind gaat groeien. Een ander voordeel van grind is dat het waterdoorlatend is. Bij een fikse regenbui blijft het water dan niet in plassen staan, wat bijvoorbeeld bij tegels weleens kan gebeuren.

 

3. Groenblijvers besparen je veel werk

In een onderhoudsvriendelijke tuin mogen wintergroene (haag)planten, bomen of heesters niet ontbreken. Het grote voordeel hiervan is dat ze in de herfst en winter geen blad laten vallen en dat scheelt weer aardig wat opruimwerk. Daarnaast heb je natuurlijk het hele jaar kleur in je tuin en groenblijvers trekken ook veel vogels aan. Als je een groenblijvende haag wilt, is een scherm met een klimopplant (hedera) een leuke en onderhoudsvriendelijke oplossing. In het artikel “Soorten hagen” ontdek je meer mogelijkheden voor groenblijvende hagen.

 

4. Niet te veel bestrating in de onderhoudsvriendelijke tuin

Veel mensen denken dat als je de hele tuin bestraat je van het onderhoud af bent. Helaas voor hen is dit niet het geval. Tegels krijgen op den duur een groene aanslag en deze zal er toch echt af moeten om uitglijden te vermijden. Je kunt de groene aanslag tegengaan door tegels te impregneren (dit helpt een jaar). Dan is er ook nog een speciale voegmortel, waarin onkruid niet kan ontkiemen.

Ontdek hier de mogelijkheden voor bestratingswerken in de tuin.

 

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin laten aanleggen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in tuinaanleg. Klik hier om prijzen op maat van jouw project aan te vragen.

 

onderhoudsvriendelijke tuin bestrating

 

5. Zorg voor grote groepen beplanting in de onderhoudsvriendelijke tuin

Eén van de ideeën voor een onderhoudsvriendelijke tuin is het planten van grote groepen van dezelfde soort planten. Een groep planten is een stuk gemakkelijker en sneller dan ieder plantje afzonderlijk te onderhouden. Vaste planten die hier heel geschikt voor zijn: vrouwenmantel (alchemilla), schoenlappersplant (bergenia), ooievaarsbek (geranium), hartlelie (hosta) en kattenkruid (nepeta).

 

Op zoek naar een vakman voor de aanleg van een onderhoudsvriendelijke tuin? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in tuinwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project aan te vragen.

 

 

6. Vermijd sierpotten zoveel mogelijk

Het staat prachtig: veel sierpotten met planten op het terras, maar het vergt veel onderhoud. Ga maar na: je moet iedere plant afzonderlijk onderhouden en daar gaat best veel tijd en werk inzitten. Daarbij moet je planten in een pot regelmatig water geven, bemesten en eventueel verpotten. Niet aan beginnen dus in de onderhoudsvrije tuin.

 

7. Kies vaste planten

Vaste planten komen ieder jaar terug. Voor de onderhoudsvrije tuin zijn vaste planten daarom geschikter dan eenjarige planten. Het betekent namelijk dat je niet steeds iets nieuws hoeft te poten of te zaaien. Als je dan ook nog eens kiest voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben, zit je helemaal goed. Vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn bijvoorbeeld: skimmia, hortensia (hydrangea), hertshooi (hypericum) en de vlinderstruik (buddleja).

 

8. Geef onkruid geen kans met bodembedekkers

Bodembedekkers zijn lage planten die breeduit groeien. Zo bedekken ze een grote oppervlakte en krijgt onkruid minder kans om te groeien. In de onderhoudsvriendelijke tuin zijn ze daarom bij uitstek geschikt. Je hebt heel veel verschillende soorten bodembedekkers. Zo zijn er bijvoorbeeld ook soorten die wintergroen zijn, of soorten die goed in de schaduw kunnen groeien.

 

onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

 

9. Plaats opsluitbanden

Door het plaatsen van opsluitbanden in de onderhoudsvriendelijke tuin sla je twee vliegen in een klap. Opsluitbanden zorgen ervoor dat stenen niet verzakken en dat het grind op zijn plaats blijft. Daarbij hoef je niet het gras af te steken als je een gazon hebt. Een ander voordeel van opsluitbanden is dat je hiermee de lijnen in je tuin duidelijk aan kunt brengen.

 

10. De onderhoudsvrije voortuin

Een voortuin is het aangezicht van je huis en het is niet handig dat deze een rommelige en verwilderde indruk maakt. Een onderhoudsvrije voortuin is heel simpel te realiseren. Hier kan je bijvoorbeeld wel voor wat meer bestrating kiezen, bijvoorbeeld als parkeerplaats. Als je dit ook nog eens met grote tegels doet, heb je hier ook minder onderhoud aan omdat er minder groeven zijn waartussen onkruid kan groeien. Verder kun je werken met planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals siergrassen. Meer info en inspiratie voor het ontwerpen en aanleggen van voortuinen vind je in dit artikel.

3.5/5 - (4 stemmen)
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
 
Tuin aanleggen?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
1 reactie
3.5/5 - (4 stemmen)
  • Lauren de Bruijn
    Bedankt voor het idee om voor vaste planten te kiezen omdat ze ieder jaar terug komen! Ik ben net naar een nieuw huis verhuisd met een kleine tuin die helemaal leeg is! Hopelijk beplant ik deze tuin met verschillende planten tegen het einde van de lente!
    Beantwoorden
Lees ook
tuinonderhoud
Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken
no image set
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
tuin onderhouden
Tuin onderhouden
hovenier zoeken
Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!