Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!

In het najaar kan je nog genieten van herfstbloeiers in de tuin. Herftsbloemen als gele zonnehoed, chrysant en viooltjes en herfstplanten als bergthee, struikveronica en struikheide staan in deze periode in volle bloei. Toch is het belangrijk om je tuin voor te bereiden op lagere temperaturen en regenachtige dagen. Tuinieren in de herfst, hoe doe je dat? In dit artikel geven we je 7 tips voor een winterklare tuin!

 

7 tips om je tuin winterklaar te maken in de herfst!

TIP 1: snoei struiken, heesters en heggen
TIP 2: maai je gazon
TIP 3: plant, verplant en stek
TIP 4: verbouw je herfstmoestuin
TIP 5: bereid je vijver voor
TIP 6: maak je tuin diervriendelijk
TIP 7: verhuis je warmteminnende planten

Laat je bepaalde klussen liever over aan een professionele tuinier? Dan kan je gratis en vrijblijvend met hen in contact komen voor een offerte op maat. Start hier je aanvraag!

tuinieren in de herfst

 

TIP 1: snoei struiken, heesters en heggen

Snoeien in de herfst is ideaal. Bij voorkeur snoei je je struiken, heesters en heggen in september of oktober. Als je te lang wacht, is het al snel te koud en kan de beplanting moeilijker herstellen. Het is essentieel om scherp snoeigereedschap te gebruiken om snoeischade aan je planten te voorkomen.

Door je beplanting te snoeien voorkom je dat je tuin verwildert. Afhankelijk van de soort struik, heester of heg mag je de helft tot driekwart wegsnoeien. Bij haagplanten moet je er wel voor zorgen dat de bovenkant open blijft zodat er voldoende frisse lucht bij de heg kan. Anders riskeer je rotting.

 


TIP 2: maai je gazon

Probeer je gazon bladvrij te houden in de herfst. Doe je dat niet? Dan kunnen er bruine plekken ontstaan of kan mos beginnen te groeien. Daarnaast is het slim om je gras nog een keer te maaien:

  • Maaien: de wekelijkse zomerse maaibeurten zijn in de herfst absoluut niet meer nodig. Tegen het einde van oktober maai je je gras nog één laatste keer. Zet je grasmaaier daarvoor op een iets hogere stand (ongeveer 5 cm) zodat de lange sprieten de zon wegnemen van potentieel onkruid en mos.
  • Zaaien: het najaar is ook een ideaal moment om je gazon of bepaalde kale plekken tussen het gras opnieuw in te zaaien. Op die manier kan je het volgende seizoen opnieuw genieten van een gezonde, groene grasmat.

 


TIP 3: plant, verplant en stek

De herfst is een perfect seizoen om te tuinieren. De grond is dan vochtig, maar de temperaturen liggen nog niet te laag. Daardoor kunnen de wortels goed hun ding doen. Een mooi moment dus om te planten, verplanten en stekken!

Uiterlijk in oktober kan je nog bloembollen voor het voorjaar planten. Op die manier kunnen ze perfect aansterken voor de winter begint. Voorbeelden van geschikte bloembollen zijn: tulpen, blauwe druifjes, krokussen, narcissen, …

Planten die te groot zijn kan je stekken en op een lege plek in de tuin opnieuw planten. Heb je geen plek meer in je eigen tuin? Dan zijn plantenstekjes een fijn cadeautje voor familie en vrienden. Zeker bodembedekkers zijn ideaal stekmateriaal om je bodem dicht te laten groeien.

 

Je tuin herfstklaar maken? Je tuinier weet er alles van!

Heb je zelf geen groene vingers? Dan kan je ook een tuinier inschakelen om je tuin voor te bereiden op de koudere maanden. Die weet precies wat er moet gebeuren. Met sommige tuiniers kan je ook een onderhoudscontract aangaan, zodat je tuin het hele jaar door in een perfecte staat blijft.

Op zoek naar een lokale tuinier om je tuin in de herfst te onderhouden? Je vindt zulke experts snel, gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

tuinieren in de herfst moestuin

 


TIP 4: verbouw je moestuin

Hou je van verse groenten en fruit uit je eigen tuin? Dan kan je het hele jaar genieten van een moestuintje. Als je de juiste keuzes maakt, heb je elk seizoen verse groenten. En dus óók in de herfst!

Wat kan je allemaal verbouwen in de herfst? Groenten als andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla zijn hier ideaal voor. Daarnaast kan je ook tuinkers goed zaaien. Let alleen wel goed op slakken in je tuin. Vooral naaktslakken zijn een nachtmerrie voor tuiniers.

 


TIP 5: bereid je vijver voor

Ook je vijver en terras kan je klaarmaken voor lagere temperaturen. Hoewel het nog een tijdje duurt voor je vijverwater afkoelt, is het essentieel dat je op tijd de nodige stappen neemt.

Zo lang de vissen in je vijver naar de oppervlakte blijven komen, is het belangrijk dat je ze blijft voeden. Op die manier hou je hun conditie op peil tot de winter begint. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je waterplanten niet te veel van het wateroppervlak bedekken. Afgestorven planten zinken en rotten op de bodem. Afgevallen bladeren hou je uit je vijver meteen afdeknet.

Ook voor je terras kan je een aantal dingen doen. Tuinmeubilair dat niet bestand is tegen hevig weer haal je naar binnen of berg je op in je tuinhuis. Denk je dat je tuin daardoor leeg en minder gezellig zal aanvoelen? Dan kan je voor sfeer zorgen door lege plekjes op te vullen met een vuurkorf, droogbloemen, sierfruit als pompoenen, …

 


TIP 6: maak je tuin diervriendelijk

Dieren hebben het in de koudere maanden niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk dat wij ze een handje helpen om deze periode goed door te komen. Hieronder vind je een paar tips om vogels en egels in je herfsttuin te verwelkomen:

  • Vogels: een vogelhuisje ophangen of zelf maken, is een eenvoudige ingreep om vogels te beschermen. Het mag niet te warm of te koud zijn, dus een dikte van minimaal 1,5 cm is vereist. Daarnaast is het belangrijk dat je de opening richting het noordoosten of zuidoosten ophangt en dat er geen andere dieren als katten en roofdieren bij kunnen. Vermijd daarom ook felgekleurde vogelhuisjes.
  • Egels: egels wil je graag in je tuin, want ze eten insecten en slakken die schadelijk kunnen zijn voor je tuinplanten. Het is belangrijk dat je een kleine opening in je haag of schutting voorziet zodat ze in je tuin kunnen komen. Daarnaast is het slim om je vijver te bedekken en laat je je composthoop of opgestapeld snoeiafval liggen ter beschutting.

 


TIP 7: verhuis warmteminnende planten

Niet alle planten zijn fan van de herfst en de winter. Daarom is het aangeraden om warmteminnende planten naar binnen te verhuizen. Op die manier kan je langer dan één seizoen van je planten genieten.

De regel is om planten zo lang mogelijk buiten te laten staan. Erg kwetsbare of heel jonge planten moet je echter binnenhalen voor het begint te vriezen. Hierbij kan je denken aan tropische planten als oleanders, olijfbomen, de Agapanthus, … Vorst zorgt ervoor dat de bladeren en bloemen schade oplopen of afsterven.

Winterharde vaste planten of heesters zoals rozen, buxus en bessen kunnen buiten overwinteren. Vaak hebben deze planten geen last van de koud, maar wel van te veel vocht. Zoek een plekje dat beschut is tegen de regen en voorzie de pot van genoeg drainagegaten zodat overtollig vocht makkelijk kan weglopen.

 

Op zoek naar de beste tuinier voor een scherpe prijs? Vergelijk offertes!

Niet elke tuinier werkt op dezelfde manier, en ze hanteren vaak andere tarieven. Hoe krijg je de beste tuinier te pakken? Door offertes te vergelijken! Via onze offertedienst kom je in contact met lokale professionals die een offerte op maat voor je maken. Op die manier kan je prijzen en voorwaarden vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Wil jij graag je tuin laten onderhouden door een ervaren tuinier? Dan kan je gratis en vrijblijvend met hen in contact komen via het offerteformulier!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
hovenier zoeken
Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
tuin onderhouden
Tuin onderhouden
tuinbewatering
Bewateren tuin
tuinonderhoud
Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze
no image set
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten