Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze

Met het aanleggen van een tuin ben je er nog niet. Je zult hem goed en vooral regelmatig moeten onderhouden. Indien je hier de tijd niet voor hebt of gewoon wat hulp kan gebruiken, dan schakel je best een tuinman of een tuinaannemer in. In dit artikel kom je te weten welke taken allemaal onder het onderhoud van een tuin vallen, waar je op moet letten en hoeveel een tuinonderhoud kost.

Snel naar:
Taken bij tuinonderhoud
Eenmalig of periodiek onderhoud?
Prijs tuinonderhoud

snoeien onderhoud tuinUit te voeren taken bij tuinonderhoud

Het begrip tuinonderhoud kan natuurlijk heel wat verschillende tuinwerken omvatten. Hier vind je alvast enkele taken die vaak uitgevoerd worden bij het onderhouden van tuinen:

– Snoeien van hagen, bomen en struiken. Ook vormsnoei bijvoorbeeld bij buxus en taxus

– Onderhoud van het gazon: maaien, bemesten, verticuteren,…

– Bomen vellen, boomstronken verwijderen

– Onkruid bestrijden

– Terrassen en opritten reinigen

– Vermijden of bestrijden van ziektes op planten, bomen,…

 

Eenmalig of periodiek onderhoud?

Er zijn verschillende manieren om het onderhoud van je tuin te regelen: je kan een hoveniersbedrijf of tuinaannemer eenmalig inschakelen voor een tuinonderhoud of je kan een onderhoudscontract voor je tuin afsluiten. Bij dit laatste systeem komt de tuinman dan bijvoorbeeld één keer per maand of één keer per kwartaal langs om het onderhoud van de tuin uit te voeren. In dit systeem ligt de prijs per onderhoud normaal gezien lager dan bij eenmalige onderhoudsbeurten. Controleer wel op voorhand welke tuinwerken het contract allemaal inhoudt, hoe vaak de tuinman langskomt en tegen welke vergoeding dit allemaal gebeurt.

 

Prijs onderhoud tuin

Voor een tuinonderhoud hanteert de hovenier/tuinman meestal een uurprijs. Voor een tuinonderhoud betaal je gemiddeld 35 à 55 euro per uur (incl. btw). Hier kunnen nog materiaalkosten en andere kosten (bijvoorbeeld voor het afvoeren van tuinafval, voor meststoffen, voor planten,…) bijkomen. Voor een groot onderhoud van een gemiddelde tuin kan je je verwachten aan een totaalprijs van 800 à 1.000 euro. Bij het afsluiten van een onderhoudscontract kan de prijs per onderhoud lager liggen.

Meestal wordt dus een uurprijs gehanteerd, maar het is ook mogelijk om een bepaald budget af te spreken waarbinnen de tuinaannemer moet blijven. Met deze laatste manier kan je een goed zicht op de kosten krijgen en kom je niet voor een verrassende factuur te staan.

TIP: Aangezien de tarieven uiteen kunnen lopen, is het verstandig om op voorhand meerdere offertes aan te vragen bij professionals in tuinwerken. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en het beste prijsvoorstel kiezen. Klik hier om prijzen op maat voor een tuinonderhoud te ontvangen.

 

tuinonderhoud kosten

 

Nut van regelmatig tuinonderhoud

Als je na het aanleggen van de tuin eindelijk de tuin van je dromen hebt, wil je er natuurlijk van blijven genieten. Een goed onderhoud van de tuin houdt je planten, struiken, gazon,… in vorm en geeft je tuin een mooie en verzorgde uitstraling. Een periodiek tuinonderhoud is bovendien ook van belang voor het voorkomen van ziektes en plagen en voor het stimuleren van de groei van jonge scheuten van planten.

Voor bepaalde werkzaamheden in de tuin hoef je niet noodzakelijk een vakman in te schakelen. Zo zijn het maaien van het gras, het wieden van onkruid of het afvoeren van tuinafval klussen die je zeker zelf kan uitvoeren. Op deze manier bespaar je natuurlijk ook op de onderhoudskosten voor de tuin. Voor andere klussen, zoals grote snoeiwerken of het vellen van bomen, is echter wat meer vakkennis vereist. Daarom schakel je voor deze tuinwerken beter een tuinman in. Hij beschikt bijvoorbeeld over het juiste snoeimateriaal en ander tuingereedschap en weet ook hoe en wanneer er moet gesnoeid worden. Een regelmatige en goed uitgevoerde snoeibeurt is belangrijk voor de conditie van struiken, bomen en hagen.

4.8/5 - (5 stemmen)
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.8/5 - (5 stemmen)
Lees ook
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
tuin onderhouden
Tuin onderhouden
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
tuinbewatering
Bewateren tuin
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
hovenier zoeken
Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken