Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin onderhouden

Door regelmatig je tuin te onderhouden geniet je het hele jaar door van een nette en verzorgde tuin. Vooral in het voor- en najaar hebben de meeste tuinen wat extra aandacht nodig. Maar wat houdt een grondig tuinonderhoud nu allemaal in? Wat kost het om je tuin te laten onderhouden? En waarom kan het interessant zijn om hiervoor een tuinman in te schakelen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten tuinonderhoud
Kosten tuinonderhoud
Waarom tuinman inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

4 tips voor een optimaal onderhoud van je tuin

Om te genieten van een tuin op maat die er altijd fraai en verzorgd uitziet, is goed je tuin onderhouden erg belangrijk. Een grondig en volledig tuinonderhoud vereist wel de nodige kennis en ervaring. Hieronder geven we enkele tips waar je best rekening mee houdt bij het onderhoud van je tuin:

  1. Onderhoud je tuin regelmatig & tijdens elk seizoen: tuinonderhoud is niet alleen belangrijk tijdens het voorjaar of het najaar. Door heel het jaar door af en toe kort even in je tuin te werken, bespaar je op lange termijn kosten en tijd. En bovendien ziet je tuin er dan steeds netjes uit!
  2. Denk na over de indeling van je tuin: om niet te veel werk te hebben aan je tuin, denk je bij de aanleg best na over de indeling. Een goed overzicht over je tuin betekent namelijk ook een goed overzicht van het nodige onderhoud.
  3. Richt je tuin in naargelang het onderhoud dat je eraan wil besteden: wil je niet te veel geld en tijd besteden aan het onderhoud van je tuin? Richt je tuin dan ook aangepast in. Kies bijvoorbeeld voor planten die weinig onderhoud vereisen en ga niet voor een te grote variëteit aan beplanting.
  4. Zorg voor het juiste gereedschap: om je tuin goed te kunnen onderhouden, heb je ook gepast en kwalitatief materiaal nodig. Denk maar aan een heggenschaar, grasmaaier, verticuteermachine, hark… Bovendien kan je ook best je tuingereedschap onderhouden voor een langere levensduur.

Hulp nodig om je tuin te onderhouden? Een tuinman of hovenier kan je helpen om je tuin het hele jaar door netjes te houden. Vergelijk offertes van tuinmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

tuin onderhouden

 

Soorten tuinonderhoud

Om je tuin te onderhouden moet je aandacht geven aan zowel je gazon als je bomen, planten, bloemen, hagen, paden, vijver… Er zijn dus verschillende werkjes die je zal moeten uitvoeren voor een volledige onderhoudsbeurt van je tuin. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

1. Onkruid verwijderen

Onkruid in je tuin kan erg vervelend zijn. Het kan tussen je tegels of in het gazon groeien, andere beplanting overwoekeren en het uitzicht van je tuin verstoren. Daarom is het belangrijk om onkruid al bij de aanleg van je tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je door stukken naakte grond in je tuin te vermijden. Zorg dat je planten dicht bij elkaar staan en gebruik bodemdekkers om de groei van onkruid tegen te gaan. Krijg je toch te maken met onkruid? Dan kan je het onkruid bestrijden door dit zo snel mogelijk uit te trekken, te verdelgen of weg te branden.

Prijs onkruid verwijderen: gemiddeld € 30 à 60 per uur (excl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

2. Tuin bemesten

Een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud is bemesten. Dat doe je best eens in het voorjaar en in het najaar. Bemesting zorgt er enerzijds voor dat planten mooi groeien en de nodige zuurstof hebben en anderzijds zorgt het ook voor het onderhoud van je grasperk. Het is wel belangrijk om een kwalitatieve bemesting te kiezen. Hou ook rekening met de nodige hoeveelheid die kan verschillen van plant tot plant. Te veel bemesting kan je planten namelijk verzwakken.

Prijs tuin bemesten: gemiddeld € 35 per uur (excl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

3. Hagen & bomen snoeien

Regelmatig je bomen snoeien is nodig om ervoor te zorgen dat deze hun vorm blijven behouden en dat ze langer gezond blijven. Bij zo’n snoei verwijder je namelijk dood hout en takken die elkaar kruisen. Daardoor worden de takken en stam minder belast en is je boomkroon luchtiger. Ook af en toe je hagen snoeien is nodig voor een gezonde groei en een nette uitstraling. Wanneer je je bomen en hagen het best snoeit, hangt af van het type boom of haag. Meestal zal dit in het voor- of najaar zijn.

Prijs hagen & bomen snoeien: gemiddeld € 30 à 55 per uur (excl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

4. Verhardingen onderhouden

Tot slot mag je zeker niet vergeten om ook je looppaden, terrassen… te onderhouden. Dat houdt in dat je je verhardingen veegt, tegels schoonmaakt, voegen opnieuw vult… Vermijd daarbij het gebruik van een hogedrukreiniger, harde borstels of sterke schoonmaakmiddelen. Deze kunnen je tegels beschadigen en verkleuringen veroorzaken. Een goed onderhoud van je verhardingen vermijdt dat deze glad worden en zorgt ervoor dat ze er netjes uitzien en hun kleur goed behouden.

Prijs verhardingen onderhouden: gemiddeld € 30 à 40 (excl. btw). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Geen groene vingers? Schakel een tuinman in!

Als je zelf niet de kennis, tijd of zin hebt om je tuin te onderhouden, kan je best een beroep doen op een tuinman of hovenier. Deze voert alle nodige tuinklusjes uit en zorgt ervoor dat jouw tuin er weer netjes en verzorgd uitziet. Vergelijk ook zeker meerdere offertes van tuinmannen of hoveniers in jouw buurt. Zo kan je een doordachte keuze maken en vind je gegarandeerd de meest geschikte vakman tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

Kosten tuinonderhoud

Als je zeker wil zijn van een grondig tuinonderhoud kan je best een tuinman inschakelen. De kosten voor tuinonderhoud door een tuinman liggen doorgaans tussen € 30 en 60 per uur (excl. btw). Die prijs verschilt uiteraard van tuinman tot tuinman en kan ook afhangen van de nodige werken in je tuin, de omvang van je tuin, eventuele voorrij- en afvoerkosten…

Type onderhoudGemiddelde prijs per uur (excl. btw)Wanneer uitvoeren?
Onkruid verwijderen€ 30 à 60 Vooral tijdens voorjaar (+ evt. zomer & najaar)
Tuin bemesten€ 35 Voorjaar (+ evt. zomer)
Hagen & bomen snoeien€ 30 à 55 Afh. van type, meestal najaar & winter
Verhardingen onderhouden€ 30 à 40 Heel het jaar
Algemeen tuinonderhoud€ 30 à 60Heel het jaar

TIP: door een onderhoudscontract voor je tuin aan te gaan, kan je extra kosten besparen. De tuinman zal dan afhankelijk van het nodige onderhoud regelmatig langskomen om je tuin te verzorgen. De kosten zullen vaak lager liggen dan wanneer je telkens een tuinman inschakelt voor een eenmalig onderhoud. Vergelijk daarom zeker offertes van meerdere tuinmannen in je buurt en vraag naar de opties voor een onderhoudscontract. Vul het formulier in voor een offerte voor tuinonderhoud.

 

onderhoud tuin

 

Waarom een tuinman of hovenier inschakelen?

Heb je groene vingers en voldoende tijd? Dan kan je zelf je tuin onderhouden en geniet je van goedkoop tuinonderhoud. Besteed je deze klus liever uit aan een tuinman? Dan geniet je van tal van voordelen, zoals:

  • Tijd besparen: voor een verzorgde tuin moet je tijd maken. Je moet namelijk heel het jaar door regelmatig je tuin onderhouden. Door een tuinman of hovenier in te schakelen, moet jij zelf niet meer met dat onderhoud bezig zijn en kan jij dus je tijd aan andere dingen besteden.
  • Verzorgde tuin: een tuinman of hovenier heeft de juiste kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je tuin er altijd fraai en verzorgd bijligt. Zo kan jij in elk seizoen genieten van de charmes van je eigen tuin.
  • Juiste gereedschap: om je tuin goed te kunnen onderhouden, heb je ook het juiste gereedschap nodig. Denk maar aan buxusscharen, een verticuteermachine, zagen… Een vakman beschikt over al het nodige materiaal, waardoor hij deze tuinklussen erg vlot kan uitvoeren.
  • Advies op maat: een tuinman of hovenier kan je verder ook correct adviseren over het nodige tuinonderhoud. Zo kan hij je vertellen wanneer je de bomen het best snoeit, welke bemesting je kan gebruiken, hoe je een tuin met weinig onderhoud kan verkrijgen…
  • Veilige uitvoering: verder zorgt een tuinman of hovenier er ook voor dat het onderhoud veilig gebeurt. Er zijn namelijk ook risico’s verbonden aan sommige onderhoudsklusjes zoals het snoeien van erg hoge bomen of het hanteren van een kettingzaag of bijl.
  • Onderhoudscontract: je kan tot slot een onderhoudscontract aangaan om van nog meer voordelen te genieten. Een jaarcontract voor tuinonderhoud is bijvoorbeeld sterk aangewezen. Zo’n contract komt vaak namelijk goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten en bovendien krijgt je tuin zo altijd het vereiste onderhoud op het juiste moment.

 

Geniet van een fraaie tuin tijdens elk seizoen!

Wil je je tuin onderhouden in het voorjaar? Of vraag je je af hoe je je tuin winterklaar kan maken? Een tuinman voor onderhoud weet precies welke klussen je wanneer moet uitvoeren om je tuin er tijdens elk seizoen op z’n best te laten uitzien. Bovendien kan jij dankzij een tuinman heel het jaar door van je tuin genieten zonder er tijd aan te moeten besteden. Het is dus zeker interessant om een vakman in te schakelen voor je tuinaanleg en tuinonderhoud. Vergelijk vrijblijvend offertes van hoveniers en tuinmannen in jouw buurt.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinbewatering
Bewateren tuin
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
no image set
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
tuinonderhoud
Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen