Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!

Wil je je tuin (her)aanleggen? Of groeit het onderhoud van je bomen, hagen, struiken, … je letterlijk en figuurlijk boven het hoofd? Dan werk je best samen met een hoveniersbedrijf in de buurt. Dankzij de ervaring van een tuinman geniet je elk seizoen van een tuin die er piekfijn bij ligt. In dit artikel ontdek je hoeveel zo’n hovenier kost en hoe je de beste vakman in je buurt vindt!

Ga snel naar:
Kosten hovenier
Hoe hoveniers vergelijken?
Hovenier zoeken of zelf aan de slag?

Ik zoek een hovenier in de buurt

 

 

Wanneer een hovenier zoeken?

hovenier zoeken

Een hovenier is doorgaans breed opgeleid en kan je dus inschakelen voor verschillende werkzaamheden in je tuin. Heb je zelf niet de meest groene vingers? Zoek je naar tuinhulp voor bejaarden? Of ontbreekt het je aan tijd om je tuin in topvorm te houden? Dan kan je een hovenier in de buurt zoeken voor de volgende taken:

 • Tuin aanleggen: niet alleen een professionele tuinaannemer kan je tuin aanleggen volgens de regels van de kunst. Er zijn ook hoveniersbedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van een tuinontwerp. Denk bv. aan het opmeten van je tuin, het aanleggen van een terras en/of tuinpad, de beplanting en het aanleggen van een gazon, het plaatsen van een tuinafsluiting, …
 • Tuin onderhouden: sommige hoveniers focussen zich in eerste instantie op tuinonderhoud. Wil je dus je hagen en bomen laten snoeien? Je gazon verticuteren en bemesten? Of je tuin winterklaar laten maken zoals het hoort? Als je zelf weinig tijd hebt of dat tuinonderhoud te zwaar wordt, is een hovenier in de buurt je contactpersoon bij uitstek.
 • Tuin ontwerpen: een professioneel tuinontwerp kan je uitbesteden aan een tuinarchitect, maar sommige hoveniersbedrijven beschikken ook over de expertise om zo’n tuinconcept uit te werken. Rekening houdend met je persoonlijke wensen, de oriëntatie van je tuin, een bodemanalyse, … maakt zo’n hovenier dan een grondplan op voor je toekomstige tuin.

 

Vergelijken loont: contacteer meerdere hoveniers in je buurt!

Wil je zeker zijn van de meest geschikte hovenier voor jouw tuin? Vergelijk dan zeker meerdere bedrijven actief in je buurt. Sommige hoveniersbedrijven zijn namelijk meer gespecialiseerd in onderhoud dan in tuinaanleg. Ook de uurprijzen, materiaalkosten, verplaatsingskosten, … kunnen variëren van vakman tot vakman. Kortom, door te kijken en te vergelijken kies je gegarandeerd een goede hovenier tegen een correcte prijs!

Vrijblijvend offertes ontvangen van hoveniers? Voor eender welk project kan je meerdere tuinmannen in je buurt contacteren via onze gratis offerteservice.

 

Kosten hovenier

Wat kost een tuinman per uur? Dat uurtarief hangt vooral af van de ervaring van de hovenier en van de specifieke klus. Gemiddeld komen de kosten van een hovenier neer op 30 à 50 euro per uur (excl. btw en materialen). Schakel je een hoveniersbedrijf ook in voor een tuinontwerp? Dan mag je gemiddeld rekenen op 375 à 500 euro (excl. btw) voor het opmaken van zo’n plan.

LET OP: de totaalprijzen van hoveniersbedrijven kunnen behoorlijk verschillen naargelang de verplaatsingskosten, de gebruikte materialen en machines, de afvoer van het tuinafval, … Wil je graag verschillende prijsvoorstellen en ook adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken? Dan vraag je best meerdere offertes aan. Start je aanvraag hier!

 

hoveniersbedrijf

 

Hoe vind ik de juiste hovenier?

Niet elke tuinman levert even kwalitatief werk af of komt tegemoet aan jouw budget. Heb je al eerder een betrouwbare hovenier gezocht, maar nog niet gevonden? Om gericht hoveniers in je buurt te vergelijken, geven we je graag enkele tips mee:

 1. Kies een tuinman met de juiste specialisatie

  Vele hoveniers zijn breed opgeleid, maar de meeste hebben toch een specialisatie in bepaalde tuinwerken. Zo zal de ene tuinman bv. veel ervaring hebben met de aanleg van terrassen en tuinpaden en zal de andere zich vooral focussen op tuinonderhoud. Ga dus zeker na waarin de hoveniers in je buurt gespecialiseerd zijn.

 2. Let op de verschillende kostenposten

  Het uurloon van een tuinman bepaalt natuurlijk in eerste instantie de totale kostprijs. Vergelijk dus zeker het uurtarief van meerdere hoveniersbedrijven. Daarnaast zijn er echter nog een paar kostenposten die je best naast elkaar legt. Hoeveel rekent een tuinman bv. voor de aangekochte materialen, beplanting en de gebruikte machines/gereedschap? Hoeveel vraagt hij om tuinafval weg te voeren naar het containerpark?

 3. Ga voor een hovenier uit de buurt

  Een andere kostenpost van een hovenier zijn de verplaatsingskosten. Binnen een bepaalde afstand rekent een vakman geen reiskosten aan, maar buiten een bepaalde straal is dat wel het geval. Dat kan een vast bedrag zijn of een bedrag per kilometer. Wil je dergelijke kosten vermijden? Kies dan zeker voor een hoveniersbedrijf in de buurt.

 4. Bespreek wat je zelf kan doen

  Wil je graag ook de handen uit de mouwen steken? Overleg dan zeker met de tuinman hoe je kan helpen. Door bijvoorbeeld zelf het tuinafval in zakken te verzamelen, gaat een tuinonderhoud sneller vooruit en beperk je de arbeidskosten van je hovenier. Zo ben je zeker van een betaalbare tuinman en een aangename samenwerking.

 5. Leg de adviezen van tuinmannen naast elkaar

  De adviezen van hoveniers voor jouw tuin kunnen verschillen. Welke bomen raden ze bv. aan op basis van de grootte van je tuin en waar zouden ze die planten? Welke soort hagen, tuinafsluiting, … willen ze plaatsen? Welke materialen bevelen ze aan voor je terras, tuinpad, oprit, …? Bevraag de hoveniers zeker naar hun keuzes. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijkheden en kan je zelf een weloverwogen beslissing nemen.

 6. Check referenties & reviews

  In je zoektocht naar een betrouwbare hovenier laat je best niets aan het toeval over. Kijk dus zeker of je online referenties en reviews van de gecontacteerde tuinmannen terugvindt. Bevelen je buren dan weer een hoveniersbedrijf in de buurt aan? Zulke mondelinge reclame is natuurlijk een goede indicator.

Op zoek naar een betaalbare tuinman in de buurt? Vergelijk dan zeker de offertes van meerdere hoveniers. Zo krijg je niet alleen een beeld van hun gemiddelde prijzen, maar ook van hun adviezen, uitvoertermijnen, … Ontvang vrijblijvend offertes van meerdere hoveniersbedrijven!

 

Hovenier zoeken of zelf aan de slag in de tuin?

Naast een hoveniersbedrijf inschakelen kan je natuurlijk ook zelf je tuin aanleggen, onderhouden, … Wat is nu de beste keuze in welke situatie? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1 = zelf je tuin aanleggen, onderhouden, …

Heb je groene vingers? En geniet je van bezig te zijn in de tuin onder een zachte herfst- of lentezon? Dan kan je natuurlijk ook gewoon zelf de mouwen opstropen en je hagen snoeien, een bloemenweide aanleggen, bomen planten, … Zo spaar je natuurlijk ook de arbeidskosten van een tuinman uit.

LET OP: gaat het om een tuinontwerp of een volledige aanleg van je tuin? Dan is het aangewezen om een beroep te doen op de expertise van een hovenier/tuinaannemer/tuinarchitect. Zo maak je de juiste keuzes en kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

OPTIE 2 = hoveniersbedrijf inschakelen

Niet iedereen heeft de tijd om gedurende het hele jaar zijn of haar tuin te onderhouden. Wil je jezelf heel wat moeite besparen en vooral genieten van een groene oase van rust die er prachtig bij ligt? Of wil je zeker zijn van de juiste beplanting op de juiste plaats (volgens de oriëntatie van je tuin, bodem, …)? Dan doe je best een beroep op een hovenier in de buurt. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: wanneer snoei je je bomen het best? Welke beplanting kies je best voor je borders? Welke tuinafsluiting past het best bij jouw tuin? Zowel voor het ontwerp, de aanleg als het onderhoud van je tuin geeft een hovenier je gericht advies op maat.
 • Snelle tuinwerken: beschik je zelf niet over het beste gereedschap om in de tuin te werken? Dankzij de meest optimale machines gaan de werken met een tuinman erg vlot vooruit. Zo geniet je snel van een perfect onderhouden tuin én vallen de arbeidskosten enorm mee.
 • Prachtige tuin op lange termijn: een hovenier denkt graag met je mee om een prachttuin op lange termijn te creëren. Door de juiste planten, bomen, … te kiezen, ziet je tuin er jaar na jaar fraaier uit. Bovendien kan je elk seizoen intens genieten van die groene leefomgeving.
 • Correcte uitvoering: twijfel je zelf over de beste snoeitechniek voor je hagen en bomen? Of hoe je best een taxushaag aanlegt? Met een hoveniersbedrijf in de buurt ben je zeker van een correcte uitvoering en dus ook een optimaal eindresultaat op lange termijn.
 • Onderhoudscontract: vele hoveniers bieden ook een onderhoudscontract aan. Dat komt vaak voordeliger uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Bovendien ben je zo ook zeker dat je tuin altijd op tijd het vereiste onderhoud krijgt en er dus het hele jaar erg verzorgd uitziet.

Hovenier gezocht, maar nog niet gevonden? Daar kan je eenvoudig verandering in brengen door vrijblijvend offertes aan te vragen via onze offertedienst. Het enige wat je moet doen, is het offerteformulier invullen. Daarna nemen 2 à 3 hoveniers uit je buurt snel contact met je op!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuinbewatering
Bewateren tuin
tuinonderhoud
Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze
no image set
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
tuin onderhouden
Tuin onderhouden