Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Zelf tuin aanleggen

Wil je een nieuwe tuin, of je oude tuin heraanleggen? En heb je wel groene vingers? Dan kan je zelf je tuin aanleggen. Om je alvast op weg te helpen, geven we in dit artikel een stappenplan en nuttige tips om je nieuwe tuin in 5 stappen aan te leggen. Je vindt hier ook meer info over de kosten voor de aanleg van je tuin en een paar voorbeelden ter inspiratie.

Ga snel naar:
Zelf tuin aanleggen: stappenplan
Tuin zelf aanleggen: tips
Kosten zelf tuin aanleggen
Zelf tuin aanleggen of tuinaannemer?
Vergelijk offertes van hoveniers

 

Zelf tuin aanleggen: stappenplan

Hoe ga je te werk wanneer je je tuin zelf wil aanleggen? We nemen hieronder de verschillende stappen met je door:

 1. Ontwerp maken

  Voor je aan de tuinaanleg begint, heb je eerst een duidelijk en overzichtelijk ontwerp nodig. Daarin staan zaken zoals de indeling van je nieuwe tuin, de plaatsing en grootte van een terras, bestrating of vijver, het soort beplanting… Hou bij het maken van je ontwerp ook rekening met je budget, het benodigde onderhoud en de oriëntatie van je tuin.

 2. Oude elementen weghalen

  Als je zelf je tuin van je nieuwbouw woning aanlegt, kan je meteen beginnen. Heb je echter een bestaande tuin die je wil heraanleggen? Dan moet je eerst bepaalde onderdelen van je tuin verwijderen. Denk maar aan bestrating, beplanting, gras…  Achteraf breng je het liefst meteen nieuwe vruchtbare grond in je tuin aan, zodat je met een goede basis kan starten aan de aanleg van je nieuwe tuin.

 3. Bestrating/terras plaatsen

  Vervolgens kan je aan de slag met het aanleggen van je bestrating en eventuele terras. Voor je bestrating of terras breng je eerst zand aan, daarna opsluitbanden om de tegels op hun plek te houden en tot slot de tegels zelf. Daarbij werk je dus altijd van buiten naar binnen. Zorg ook voor voldoende afloop en genoeg ruimte tussen je tegels. Na de aanleg van je terras of bestrating kan je eventuele kieren nog opvullen met voegzand.

 4. Beplanting plaatsen

  Nu kan je beginnen met het aanleggen van je beplanting. Daarbij kan je variëren tussen allerlei soorten planten, struiken, bomen, bloemen… Leg ook het gazon aan. Voor de beplanting van je tuin is er een erg breed aanbod om uit te kiezen. Denk hier van tevoren dus goed over na en hou rekening met het onderhoud, de oriëntatie en je budget.

 5. Extra’s en afwerking

  Afhankelijk van je persoonlijke keuzes zijn er nog heel wat andere zaken die je aan je tuin kan toevoegen. Zo kan je bv. een vijver aanleggen, een tuinafsluiting rond je tuin plaatsen, sfeervolle tuinverlichting installeren, een overkapping voor een buitenkeuken of zithoek plaatsen… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Schakel je liever een professional in? Bij de aanleg van je tuin komt heel wat kijken. Heb je zelf geen groene vingers, dan is het beter om een hovenier in te schakelen. Vind een hovenier in jouw buurt.

 

Tuin zelf aanleggen: tips om…

Als je zelf aan de slag gaat met de aanleg van je tuin, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We zetten meerdere nuttige tips op een rijtje:

 

… zelf tuintegels aan te leggen

zelf terrastegels leggen

Om zelf tuintegels of terrastegels aan te leggen, moet je eerst je ondergrond stabiliseren met een mengsel van zand en cement. Zorg daarbij voor voldoende afschot, zodat water goed kan weglopen. Hierna plaats je een kantopsluiting zodat je fundering en tegels niet kunnen verplaatsen. Vervolgens leg je nog een straatlaag, waar de tegels op komen. Daarbij moet je altijd 3 mm tussen de tegels vrij laten. De voegen vul je tot slot op met voegzand, nadat de fundering van je terras enkele dagen heeft kunnen uitharden.

 

…zelf een vijver aan te leggen

zelf vijver maken

Om zelf een vijver te maken, is het belangrijk om van tevoren na te denken over de vorm en de plek. Bij de keuze voor de plaats van je vijver, hou je bv. rekening met bomen en de beschikbaarheid van elektriciteit voor de pomp. Kies ook voor een goede filter en vijverfolie. Daarnaast zijn ook zuurstofplanten onmisbaar in je vijver. Deze zorgen ervoor dat het water er helder uitziet en je vijver gezond blijft.

 

… het onderhoud zo beperkt mogelijk te houden

tuin zelf onderhouden

Als je niet zulke groene vingers hebt of je niet zo veel tijd hebt, kies je voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen, doe je bv. door veel bestrating te plaatsen en je beplanting slim uit te kiezen: ga voor planten, bomen, struiken… die weinig onderhoud vergen. Denk ook na over de plaats van je beplanting. Plaats bv. beplanting die dezelfde hoeveelheid onderhoud vereist samen en hou daarbij rekening met zonlicht, schaduwval, de vruchtbaarheid van de grond, de beschikbare ruimte…

 

… je tuin mooi te houden

tuin zelf aanleggen

Een goede planning is eigenlijk het halve werk. Denk daarbij dus goed na over hoe je wil dat je tuin er uit komt te zien. Qua beplanting kan je bijvoorbeeld creatief omgaan met kleuren en hoogteverschillen. Kies indien mogelijk een brede variatie aan soorten beplanting en kies ook struiken, bomen, planten… die er in de winter nog goed uitzien. Zo zorg je ervoor dat je tuin in elk seizoen straalt.

 

… zelf tuinverlichting aan te leggen

zelf tuinverlichting plaatsen

Ook voor tuinverlichting maak je van tevoren een plan waarin staat waar je lichten komen, welke lichten je gebruikt, waar stopcontacten en andere elektra zich bevinden… Denk niet alleen na over sfeerverlichting, maar ook over functionele verlichting. Voor je begint met de aanleg van deze verlichting schakel je ook altijd de elektriciteit uit. Graaf hierna de grondkabels in, plaats je verlichting en sluit deze aan. Je hebt keuze tussen LED verlichting, spaarlampen, hallogeen tuinverlichting en solar verlichting.

LET OP: er zijn veel dingen waar je bij de aanleg van je tuin rekening mee moet houden en een grondige voorbereiding en planning zijn dus cruciaal. Heb je hier zelf weinig ervaring mee? Schakel dan een tuinaannemer in om zeker te zijn van een mooi eindresultaat. Vergelijk offertes van tuinaannemers.

 

Kosten zelf tuin aanleggen

De exacte kosten om je tuin zelf aan te leggen zijn moeilijk te bepalen, omdat deze afhangen van je keuzes en de grootte van je tuin. Gemiddeld mag je rekenen op € 50 à 75 per m² (excl. btw) om zelf je tuin aan te leggen. Hou er wel rekening mee dat je ook het geschikte gereedschap nodig hebt en dit dus nog moet kopen of huren als je hier niet over beschikt. Wil je zelf je tuin aanleggen, maar wel een ontwerp laten maken door een tuinarchitect? Reken dan op zo’n € 300 à 500 voor het ontwerp.

In onderstaande tabel vind je een overzicht met enkele prijzen voor de aanleg van verschillende delen van je tuin:

TuinonderdeelGemiddelde prijs (excl. btw)
Gazon€ 5 à 10 per m²
Beplanting€ 10 à 30 per m²
Terras€ 70 à 200 per m²
Vijver€ 1.000 à 35.000
Tuinafsluiting€ 60 à 200 per meter
Tuinhuis€ 200 à 10.000
Verlichting€ 80 à 100 per m²

Op zoek naar een tuinarchitect voor het opstellen van een ontwerp? Via onze offerteservice brengen we je in contact met een geschikte architect in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoeveel kost het om je tuin te laten aanleggen?

Schakel je liever een hovenier in om zeker te zijn van een correct aangelegde, duurzame en mooie tuin? Ga dan uit van een prijs van € 50 à 100 per m² of € 35 à 75 per uur (excl. btw). Hoveniers beschikken sowieso al over kwalitatief materiaal om je tuin aan te leggen. Jij hoeft het gereedschap dus niet meer te kopen of huren. Bovendien gaat een hovenier ook erg snel te werk. Daardoor blijven de arbeidskosten, maar ook de totale kosten relatief beperkt.

TIP: door offertes te vergelijken, kan je vaak nog extra kosten besparen, aangezien de prijzen ook verschillen per hovenier. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van hoveniers.

 

 

zelf tuin aanleggen voorbeelden

Tuin aanleggen: zelf doen of tuinaannemer inschakelen?

Is het altijd een goed idee om zelf je tuin aan te leggen? Of schakel je toch beter een tuinaannemer in? We gaan kort in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf tuin aanleggen

Als je zelf je tuin aanlegt, heb je uiteraard volledige vrijheid in de vormgeving van je tuin en kan je doen wat je wil. Je bespaart ook arbeidskosten. Daartegenover staat wel dat je zelf over het nodige gereedschap moet beschikken. Bovendien heb je ook enige kennis nodig over hoe je je tuin kan indelen, wat je waar kan plaatsen en hoe je je tuin moet onderhouden. Heb je dat niet? Dan schakel je een tuinaannemer in.

 

OPTIE 2: tuinaannemer inschakelen

Door een hovenier in te schakelen, geniet je van een breed scala aan voordelen. We zetten er hieronder een paar op een rij:

 • Professioneel advies op maat: een tuinaannemer kan je adviseren over de beste indeling voor je tuin, de meest ideale beplanting, het nodige onderhoud… Daarbij houdt deze altijd rekening met jouw budget, je wensen en de mogelijkheden van je tuin.
 • Creatief ontwerp: een hovenier kan dankzij zijn ervaring creatief omgaan met de mogelijkheden voor jouw tuin. Of deze nu klein, lang of breed is, een hovenier zorgt altijd voor een tuinontwerp dat aan jouw wensen voldoet.
 • Snelle en correcte tuinaanleg: dankzij zijn/haar ervaring en expertise kan een tuinaannemer erg snel te werk gaan bij het aanleggen van je tuin. Bovendien kiest een hovenier altijd kwalitatieve materialen uit zodat je tuin er ook op lange termijn goed blijft uitzien.
 • Hoogwaardig materiaal: als je een hovenier inschakelt, hoef je zelf het vereiste gereedschap niet meer te voorzien. Een tuinaannemer werkt namelijk altijd met hoogwaardig materiaal om je tuin aan te leggen.
 • Onderhoud door dezelfde hovenier: tot slot kan je dezelfde hovenier die je tuin aanlegt ook vragen om je tuin te onderhouden. Deze kent je tuin namelijk erg goed en weet dan ook precies hoe deze het onderhoud efficiënt en correct kan aanpakken.

Zelf genieten van de voordelen van een tuinaannemer? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes die je uitgebreid kan vergelijken. Zo kan je een weloverwogen keuze maken en de beste aanbieding kiezen. Start hier je aanvraag!

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinwerken uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
tuin bestraten
Tuin bestraten
tuin omspitten en egaliseren
Tuin egaliseren: werkwijze & kostprijs
tuin aanleggen nieuwbouw
Nieuwbouw tuin aanleggen: 7 tips
tuin renoveren tuinaannemer
Tuin renoveren: 5 tips voor een geslaagde tuinrenovatie
aanleggen tuin
Tuinaanleg: werkwijze en prijs
tuin ontwerpen nieuwbouw
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
hovenier
Tuinman: werkwijze & prijs
indelen tuin
Tuin indelen