Kantopsluiting
Wil je graag niveauverschillen in je tuin? Of ben je op zoek naar een manier om bepaalde onderdelen in je tuin netjes van elkaar af te scheiden? Dan zijn kantopsluitingen de ideale oplossing. Wat is een kantopsluiting precies, en waar kan je het allemaal toepassen? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? Wat kost het? En hoe plaats je ze? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
Waar kantopsluitingen toepassen?
Mogelijke uitvoeringen
Kantopsluiting prijs
Hoe kantopsluitingen plaatsen?
Ontdek ons aanbod in de webshop
Wat is een kantopsluiting?
Een kantopsluiting, of een borderrand, is een afscheiding tussen de verschillende onderdelen van je tuin. Dat kan tussen je gras en tuinpad zijn, tussen je terras en bloemperken… Kantopsluitingen zorgen zo voor een strakke afwerking van je tuin. Daarnaast hebben ze ook een praktische functie. Ze vermijden bv. dat grond of steentjes op je pad of terras terechtkomen. Zo blijft alles op z’n plaats en blijft je tuin netjes.
Kantopsluiting plaatsen? Als je een beetje groene vingers hebt, dan kan je dit zeker zelf doen. Ontdek het aanbod aan mogelijke kantopsluitingen in onze webshop. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en nette afwerking? Of heb je nog andere tuinwerken op de planning? Schakel dan een ervaren hovenier in. Vind een hovenier in je buurt.
Waar kantopsluitingen toepassen?
Kantopsluitingen kan je in principe gebruiken om alle onderdelen in je tuin af te bakenen. Hieronder een rijtje met de meest voorkomende toepassingen:
1. Bloemperk
Heb je in je tuin een stuk grond met allerlei sierplanten of bloemen? Dan kan je dit duidelijk en netjes afbakenen van de rest van je tuin. Op die manier kan er geen grond op de aangrenzende onderdelen terechtkomen. Bovendien kan je met een kantopsluiting je bloemenperk ook extra benadrukken.
2. Gazon
Je kan ook een kantopsluiting plaatsen als je gazon grenst aan een terras, bloemenperk of tuinrand. Op die manier blijft het gras achter de kantopsluiting mooi en is het ook veel makkelijker om te onderhouden. Het is dan bv. simpeler om te bemesten of om je gazon af te rijden wanneer dit duidelijk begrensd is.
3. Tuinpad of terras
Als je een tuinpad of terras in je tuin hebt dat grenst aan je gazon, een bloemperk…, is een kantopsluiting ook een goede toevoeging. Zo hou je enerzijds grond weg van je tuinpad of terras, en anderzijds kan je ook bv. grind (bij een tuinpad in grind) en steentjes weghouden uit je gazon of bloemperk. Zo zijn alle aparte onderdelen van je tuin makkelijker te onderhouden.
4. Vijver
Ook rondom je vijver zijn kantopsluitingen mogelijk. Zeker wanneer je rond je vijver ook onderdelen hebt met grind, steentjes, grond… is het slim om hier een kantopsluiting te plaatsen om vuil uit je vijver te houden. Op die manier is je vijver ook makkelijker schoon te houden.
5. Moestuin
Ook een moestuin kan je afscheiden van de rest van je tuin. Zo hou je compost, houtsnippers… binnen de perken. Bovendien ziet een moestuin er vaak slordig uit. Met kantopsluitingen zorg je voor een nette en schone uitstraling. Daarnaast kan je de moestuin ook wat hoger uit laten komen dan de rest van je tuin.
Mogelijke uitvoeringen van kantopsluitingen
Om de borderrand zo natuurlijk mogelijk te verwerken in je tuin, heb je de keuze uit verschillende mogelijke uitvoeringen. Hieronder een overzicht met enkele opties:
-
Materialen
Kantopsluitingen zijn beschikbaar in verschillende materialen. Een van de populairste materialen is de staalsoort cortenstaal. Zo’n cortenstaal kantopsluiting staat vooral bekend om de roestkleur. Belangrijk daarbij is dat deze kleur alleen op het oppervlak zit en het dus niks te maken heeft met de algehele kwaliteit. Verder zijn ook een stalen borderrand (verzinkt of roestvrij), een houten of een kunststof kantopsluiting nog mogelijk.
-
Kleur
Verder kan je ook nog de kleur van je kantopsluiting kiezen. Naast de natuurlijke bruin-oranje kleur van cortenstaal en de zilveren kleur van metalen borderranden, zijn zwart, wit, grijs en bruin erg populaire kleuren. Wat er precies allemaal mogelijk is, hangt af van het materiaal.
-
Afmetingen
Ook de afmetingen van je kantopsluitingen zijn zelf te kiezen. De hoogte van een kantopsluiting varieert meestal tussen 120 mm en 250 mm. De dikte van de tuinafboording bedraagt eerder 1,5 mm à 3 mm. De lengte hangt uiteraard af van wat je nodig hebt en hoeveel oppervlakte je in je tuin wil afboorden.
-
Recht of gezet
Een gezette kantopsluiting is een type met een gebogen bovenrand. Deze hebben een hoek van 90 graden. Een rechte kantopsluiting heeft daarentegen géén rand. Het is dus eigenlijk gewoon een plaat. Welk model je kiest, hangt af van waar je de opsluiting wil gebruiken. Voor rechte stukken zijn bv. gezette borderranden ideaal, zeker wanneer stevigheid het belangrijkste is. Voor natuurlijkere vormen gebruik je juist een rechte kantopsluiting.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Verken het aanbod aan kantopsluitingen in onze online webshop. Zo vind je zeker de beste borderrand voor jouw tuin. Ontdek het aanbod.
Toch liever een professional inschakelen? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend voorstellen van hoveniers vergelijken en zo de interessantste aanbieding kiezen. Vergelijk offertes op maat.
Kantopsluiting prijs
Wat kost een kantopsluiting voor je tuin? De prijzen beginnen vanaf € 5 per lopende meter (excl. plaatsing en btw). De exacte prijs is vooral afhankelijk van de afmetingen, het materiaal, de gekozen afwerking… Daarnaast heb je in de meeste gevallen ook nog paaltjes nodig om de platen te bevestigen. Daarvoor betaal je ongeveer € 17 à 25 per 10 stuks (excl. plaatsing en btw).
BELANGRIJK: wil je zelf aan de slag? Zorg dan ook voor het nodige materiaal voor de plaatsing van je borderranden. In onze online webshop vind je een breed aanbod aan kantopsluitingen en pakketten voor de plaatsing. Ben je zelf niet zo handig en laat je de klus liever over aan een professional? Of moeten er ook nog andere werken gebeuren in je tuin? Schakel dan een hovenier in. Kom in contact met hoveniers in jouw buurt.
Hoe kantopsluitingen plaatsen?
Kantopsluitingen plaats je het beste met piketpaaltjes. Daarbij volg je deze 3 stappen:
- Sleuf graven: als eerste bepaal je welk gebied in je tuin je gaat afboorden. Rond dat gebied graaf je dan sleuven voor de borderranden. Hou er daarbij rekening mee dat minstens 1/3 van de kantopsluiting in de grond hoort te zitten. Let dus ook goed op de hoogte van je gekozen kantopsluiting om te bepalen hoe diep je de sleuven moet graven.
- Piketten in de grond slaan: nu kan je bepalen waar de piketten moeten komen. Daarvoor kan je bv. een referentiekoord gebruiken. Het beste is om elke ± 75 cm een paaltje te plaatsen. Dat komt neer op ongeveer 3 à 4 paaltjes per 230 cm kantopsluiting.
- Afboording aan piketten vastmaken: als laatste hoef je alleen nog de afboording te bevestigen aan de paaltjes. Dat kan aan de hand van voorgeboorde gaten. Heb je veel hoeken en korte stukken? Dan is voorboren vaak makkelijker. Controleer hierna nog even of je kantafsluiting stevig geplaatst is en egaliseer indien nodig de grond rondom op de opsluiting.
TIP: heb je geen groene vingers en wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je kantopsluiting? Schakel dan een hovenier in. Deze zorgt voor een kwalitatieve kantopsluiting en kan ook meteen andere klussen in je tuin oppakken. Vind en vergelijk hoveniers in jouw buurt via ons offerteformulier!